logo onas

Ważny komunikat

Zarząd Główny SPB informuje iż w najbliższym okresie odbędą się następujące konkursy barmańskie w formule otwartej dla barmanów i barmanek pracujących w polskich barach .Zapraszamy wszystkich zainteresowanych podnoszeniem kwalifikacji oraz zdobywaniem szlifów profesjonalnych barmanów w sportowej konkurencji.

jordan release date | Nike Air Max 270 - Deine Größe bis zu 70% günstiger

 Gwarantujemy dobrą zabawę i przyjacielską atmosferę.

1. " Stamary Cup 2016 " - 27.08.2016 - Zakopane ( 15 miejsc dla członków SPB - decyduje kolejność zgłoszeń )

- Formularz Zgłoszeniowy  zostanie uruchomiony 19.08.2016 -godz. 22.00

- Regulamin konkursu ( ponizej )

2. " Lubuski Vodka Cup 2016 " 13.09.2016 - Toruń ( 15 miejsc dla członków SPB - decyduje kolejność zgłoszeń )

- Formularz zgłoszeniowy zostanie uruchomiony 20.08.2016 -godz. 22.00

3. " Monin Cup 2016 " 03.10.2016 - Warszawa

- Formularz zgłoszeniowy zostanie uruchomiony 10.09.2016 - godz. 22.00

 

"REGULAMIN STAMARY CUP 2016"

Regulamin konkursu barmańskiego " Stamary Cup 2016 "

§ 1

1. Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie Polskich Barmanów . Partnerem logistycznym wydarzenia jest " Grand Hotel Stamary Wellness & Spa "

2. Konkurs ma charakter otwarty i jest skierowany do profesjonalnych barmanów i barmanek, którzy mają ukończone 18 lat i pracują w barach na terenie Polski.

3. Ilość uczestników 12 + 12 osób z publiczności

4. Formularze zgłoszeniowe będą dostępne na odprawie uczestników konkursu w dniu 27.08.2016

5. Konkurs odbędzie się 27.08 2016r. w Zakopanem w hotelu "Grand Hotel Stamary Wellness & Spa " ul Kościuszki 19

§ 2

1. Formuła konkursu – klasyczna zgodna z regulaminem International Bartenders Association.

3. Dopuszcza się stosowanie techniki flair w ograniczonym zakresie (free pouring, proste tricki i ewolucje sprzętem barmańskim oraz butelkami).

4. Kolejność w jakiej uczestnicy będą przystępować do turnieju będzie określana losowo i nie ma wpływu na punktacje.

§3

1. Konkurs "Stamary Cup 2016 " składać się będzie z dwóch etapów

Etap pierwszy:

a. Fancy Drink alkoholowy ( base spirit Hankey Bannister min 3 cl ) musi być przygotowany w 3 porcjach

Fancy Drink bezalkoholowy - na bazie naparu kawy ( musi zawierać min 2 cl MONIN ) przygotowany w 3 porcjach

b. Fancy Drink alkoholowy musi być sporządzony tylko z alkoholi i produktów które zabezpiecza Organizator. Dopuszcza się użycię 1 składnika spoza listy ( zabezpiecza zawodnik )

c. Maksymalna ilość wszystkich składników wynosi 6 a łączna pojemność ingrediencji alkoholowych nie może przekraczać 7cl (siedmiu centylitrów).

d. Zawodnicy zobowiązani są do zapewnienia we własnym zakresie: szkło/naczynie konsumpcyjne, sprzęt barmański oraz innych rzeczy potrzebnych do przygotowania ich autorskich receptur (w tym także składniki dekoracyjne),

e. Organizator zapewnia blendery elektryczne, lód, serwetki, rurki, dyspenser barmański oraz środki czystości.

f. Każdy zespół ma ograniczony czas na przygotowanie obu drinków ( 8 min.) oraz dekoracji (15 min. - przygotowanie dekoracji razem do dwóch rund)

g. Przekroczenie czasu występu będzie skutkowało punktami karnymi 10 sek = minus 3 punkty. ( 9 minut - przerwana praca )

h. Dekoracje muszą być wykonane na miejscu w przewidzianym czasie ze składników konsumpcyjnych (reguły IBA). Dekoracja musi się składać tylko z jadalnych owoców i warzyw. Sztuczne dekoracje i barwniki nie są dozwolone.

i. Każdy drink musi mieć oryginalną recepturę i nazwę, która do czasu rozstrzygnięcia konkursu nie zostanie nigdzie rozpowszechniona. Nazwa drinka nie może zawierać wulgarnych nazw, jak również nie może zawierać nazw kojarzących się z innymi markami i firmami produkującymi wódkę.

j. Pracę techniczną zawodników będą nadzorować i oceniać Master Bartender- mistrzowie barmańscy SPB - ocena zgodna z zasadami IBA.

k. Za notę degustacyjną odpowiada specjalna komisja, która ocenia jawnie: wygląd, zapach i smak kompozycji. Ocena będzie przeprowadzana w sposób jawny (styl włoski).

l. Ocena końcowa zawodnika w tej rundzie będzie sumą punktów: oceny technicznej, oceny degustacyjnej.

Etap drugi :

Zespół moze uzyskać dodatkowe 10 punktów do końcowej klasyfikacji opowiadając dowcip skierowany do publicznosci

- swietny 10 pkt

- dobry 6 pkt

- taki sobie 3 pkt

2. Organizator przewiduje następujace nagrody w konkursie :

- I miejsce - Voucher turystyczny obejmujacy 2 doby pobytu w hotelu Stamary Wellness&Spa ( 2 osoby - BB ) + bon zakupowy wartości 300 PLN ( WOJAS )

- II miejsce - Voucher turystyczny obejmujacy 1 dobę pobytu w hotelu Stamary Wellness&Spa ( 2 osoby -BB )  + bon zakupowy wartości 300 PLN ( WOJAS )

- III miejsce - Bon zakupowy wartości 300 PLN ( WOJAS )

Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy oraz zestawy upominkowe od Sponsorów konkursu.