50 Kongres IBA, Rio de Janeiro, Brazylia

W dniach 21-25 listopada 2001 r. przedstawiciele stowarzyszeń barmańskich z całego świata uczestniczyli w 50 kongresie IBA w Rio de Janeiro. Delegacja Stowarzyszenia Polskich Barmanów pod przewodnictwem prezydenta Ryszarda Berenta, składała się z 12 osób: ośmiu master-bartenderów (Aleksandra Becela, Ryszard Berent, Małgorzata Ciesielska, Lesław Dumański, Piotr Dziadkowiec, Bartłomiej Gawlak-Kubik i Ryszard Maciejewski), trzech barmanów: Agnieszka Draniczarek, Eugeniusz Dytko i Ryszard Łuszczak oraz, na specjalne zaproszenie organizatorów, żona prezydenta SPB, Jolanta Berent.

Running Sneakers | Sneakers

 

Przyjazd gości

Zabytkowy Hotel "Gloria" przyjął ok. 400 uczestników kongresu. Wieczorem, 21 listopada na uroczystej kolacji powitalnej spotkały się delegacje narodowych stowarzyszeń barmanów. Prezydent IBA Umberto Caselli w obecności honorowego prezydenta IBA Jan van Hagena i prezydenta brazylijskich barmanów (AAB) Nilson Viann Candido dokonał otwarcia imprezy. 

Po kolacji wszyscy odwiedzali zorganizowane w apartamentach hotelowych stoiska światowych i lokalnych producentów alkoholi, członków i sponsorów IBA.

Uczestniczy kongresu mieli okazje poznać najnowsze produkty firm: Absolut Company, Finlandia Vodka, Hennesey, G. Monin, Remy-Cointreau PBDAC.

 

Obrady kongresu, Polacy proponują organizację kongresu IBA'2005 w Polsce.

Następnego dnia rozpoczęły się obrady kongresu, w których wzięli udział prezydent Ryszard Berent i delegat Bartłomiej Gawlak-Kubik. Pozostali członkowie polskiej ekipy uczestniczyli w programie, przygotowanym dla gości nie biorących udziału w kongresie – pojechali obejrzeć sławny szczyt góry, zwanej „Głową Cukrową", do której dojechali kolejką linową nad błękitną Zatoką Guanabara. Wieczorem wszyscy uczestniczyli w "Tropical Night", kolacji połączonej z występami brazylijskich grup folklorystycznych.

23 listopada od rana kontynuowano obrady.  Sprawozdanie z rocznej działalności IBA złożyli prezydent i vice-prezydenci IBA a także skarbnik i kontroler finansowy.

W trakcie obrad uchwalono, że 51 Kongres IBA i 28 ICC, w kategorii "long drink", odbędzie się w 2002 r. w Słowenii, a następne w 2003 r. w Hiszpanii. Prezydent Ryszard Berent wystąpił z oficjalną propozycją zorganizowania w 2005 r. 54 Kongresu IBA i 31 ICC w Polsce. Zebrani bardzo pozytywnie odnieśli się do tej propozycji, ale ostatecznej decyzji w tej sprawie, na ostatnim Kongresie jeszcze nie podjęto. Rozważana była zaś kwestia przyjęcia do IBA, ubiegających się stowarzyszeń barmanów z Kuby, Pd. Afryki (RPA), Czarnogóry i Jugosławii, których przedstawiciele, jako obserwatorzy byli obecni na obradach kongresowych.

Rozważano zasadność wydawania stałego biuletynu IBA.

Powrócono także do propozycji uruchomienia przez "IBA Training Centre" w 2002 r. wyjazdowych kursów edukacji barmanów na Bliskim Wschodzie, Europie i RPA.
Na koniec powołano komisje sędziowskie dla „27 th International Cocktail Competition" /ICC/ w kategorii "after dinner drink" oraz dla "2nd International Flairtending Competition" (IFC). Prezydent SPB, Ryszard Berent,  został wybrany sędzią  technicznym w obydwu konkurencjach.

Pozostali uczestnicy zwiedzali miasto.

 

Konkurs barmański. Ryszard Maciejewski o włos od podium.

Po wspólnym lunchu odbył się „27 Międzynarodowy Konkurs Cocktaili” (ICC) w kategorii "after dinner drink".

Nasz kraj reprezentował Ryszard Maciejewski, który w I turze, na 41 startujących barmanów, zajął pierwsze miejsce, uzyskując 84 punkty od 4 sędziów degustacyjnych i trzecie miejsce za ocenę techniczną (29 punktów).

Do II tury, półfinałowej, dopuszczono tylko 9 barmanów, którzy już tym razem musieli wykonać swoje kreacje w 5 porcjach.  Drink Ryszarda Maciejewskiego, "Sweet Calypso", zajął czwarte miejsce.

Do finału zakwalifikowało się 3 barmanów, ocenianych przez 7 jurorów degustacyjnych, z których najlepszy okazał się Holender Jaap van Warcum. Drugie miejsce zajął Irlandczyk Brian Jones, zaś trzecim był Niemiec Torsten Spuhn.

Wieczór spędzono na "Carioca Night, czyli zwiedzaniu najlepszych barów w Rio.

 

24 listopada. Eugeniusz Dytko mistrzem świata w kategorii free-style.

Następnego dnia po lunchu odbył się „2nd International Flair Bartender Show”, coroczną konkurencją mistrzowska w kategorii free style. W konkursie wzięło udział 8 najlepszych freestylerów świata. Nasz kraj reprezentował Eugeniusz Dytko, który okazał się bezkonkurencyjny i zajął 1 miejsce. Oceniało go 7 jurorów technicznych i 3 jurorów degustacyjnych. Za swój występ zdobył łącznie 492 punkty. Przewaga techniczna Dytki nad pozostałą dwójką finalistów była tak duża i widoczna, że na długo przed ogłoszeniem wyników, składano mu już gratulacje. Drugie miejsce zajął Włoch Soscha Ivankovic, zaś trzecie, znany w Polsce, Australijczyk Loy Catada.

Po konkursie odbyło się uroczyste wręczenie dyplomów,  nagród i pucharów: złoty, srebrny i brązowy dla finalistów „27 th ICC” oraz oryginalna statuetka dla Eugeniusza Dytko.

Pożegnalne galowe spotkanie wszystkich uczestników i gości jubileuszowego kongresu IBA, połaczone z „dancing dinner” i „carnival show” odbyło się w tradycyjnej brazylijskiej scenerii w "Club do Rio de Janeiro".

Zdobycie w silnej konkurencji 4 miejsca, na „27 th ICC” i mistrzostwo na „2 nd International IBA Flair Bartender Show”, jest wielkim sukcesem światowym Stowarzyszenia Polskich Barmanów.