Wyborowa Drinks Festiwal III - Otwarte Mistrzostwa Barmanów W Kat. freestyle

UWAGI DLA CZŁONKÓW SPB:

  1. Uczestnicy konkursu zgłoszeni z ramienia SPB musza mieć w dniu konkursu opłaconą składkę członkowską za rok 200. Brak legitymacji członkowskiej bądź dowodu opłacenia składki powoduje automatyczne skreślenie z listy uczestników.
  2. Odprawa dla uczestników konkursu (zapoznanie z regulaminem, wypełnienie druków zgłoszeniowych, przekazanie oznaczonych nośników muzyki, podanie ostatecznej receptury) odbędzie się w sali Gagarina o godz.9.45 w dniu konkursu.
  3. Odprawa dla sędziów technicznych odbędzie się w sali Gagarina o godz. 10 30
  4. Po zakończeniu Mistrzostw (około godz. 14.30) odbędzie się zebranie Sekcji Free -Style przy SPB. Obecność obowiązkowa.
  5. Stowarzyszenie Polskich Barmanów ma zagwarantowane przez Sponsora i współorganizatora 14 miejsc w Konkursie zatem ostateczna lista uczestników zostanie ogłoszona w dniu konkursu podczas odprawy o godz.10.00
bridgemedia | Men’s shoes

Lista zgłoszonych uczestników:  

  1. Leszek Machon
  2. Krzysztof Drabik
  3. Piotr Olszewski
  4. Marcin Osypinski
  5. Adam Piechowiak
  6. Damian Sobczak
  7. Michal Budnicki
  8. Hubert Kostecki
  9. Waldrmar Ratajczak
  10. Artur Wolski
  11. Adam Hologa
  12. Jacek Makowski
  13. Wojciech Sztaba
  14. Robert Borkowski
  15. Tomasz Chadrys
  16. Tadeusz Czapla
  17. Marta Makowiecka
  18. Sabina Slezak-Barczak
  19. Krzysztof Kaczynski

 

REGULAMIN KONKURSU

  1. WYBOROWA DRINKS FESTIWAL III OTWARTE MISTRZOSTWA POLSKI BARMANOW W KATEGORII FREE STYLE WARSZAWA 27MARZEC PALAC KULTURY I NAUKI TARGI EUROGASTRO.
  2. Każdy Barman powinien przedstawić jedną recepturę koktajlu na oficjalnym zgłoszeniu przed wyznaczoną datą.
  3. Obsceniczne gesty i zachowania są zabronione I równoważne z dyskwalifikacją.
  4. Wyborowa SA jak również inni dystrybutorzy Pernod Ricard zastrzegają sobie wyłączne prawa do korzystania z receptury drinku przygotowanego na konkurs WYBOROWA DRINKS FESTIWAL.
  5. Kandydaci autoryzują organizatorów do używania ich nazwisk oraz zdjęć do celów reklamowych. Publikacje te nie upoważniają uczestników do dodatkowego wynagrodzenia.
  6. Zawodnicy mogą nazwać koktajl dowolnie.
  7. Nazwy koktajli kojarzące się z pornografią, religią są zabronione.
  8. W czasie występu zabronione jest używanie otwartego ognia.

 

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU

  1. Receptura koktajlu musi być nowa i oryginalna. Receptura powinna być wyrażona w cl lub oz. Należy ją podać w „pełnych jednostkach” (1,3,5 itd.) i/lub „połowach jednostka” (0.5, 1.5, 2.5, itd.), i/lub dashach, i/lub kroplach.
  2. Każdy barman zaprezentuje Long drink
  3. W recepturze koktajlu dozwolone jest użycie maksymalnie 5 składników, włączając w to syropy, soki owocowe, owoce.
  4. W przypadku soków z miksowanych owoców, każdy rodzaj owocu jest traktowany jako oddzielny składnik koktajlu.
  5. Każdy drink musi zawierać minimum 3 cl Wódki Wyborowej.
  6. Koktajl lub drink może być shaker-owany, miksowany w blenderze elektrycznym, miksowany w szklanicy barmańskiej, przygotowywany bezpośrednio w szkle.
  7. Każdy zawodnik ma 5 minut na przygotowanie czterech porcji swojego koktajlu.
  8. W recepturze koktajlu zabronione jest używanie składników podgrzewanych, lodów oraz otwartego ognia. .
  9. Nie dozwolone jest zastosowanie w recepturze pre-mixów lub składników zrobionych samemu.

 

DEKORACJE

Dekoracja powinna być przygotowana (pokrojona) przed wyjściem na scenę. Czas wyznaczony na przygotowanie dekoracji to 15 minut. Koktajle powinny być dekorowane po przygotowaniu napoju. Dekoracja musi składać się z jadalnych owoców i / lub warzyw.
Podstawowe dekoracje jak: wiśnie cocktailowe, oliwki, cytryny, limonki, oraz pomarańcze będą dostarczone przez Gospodarza. Zawodnik sam dostarczy inne niż wymienione owoce I / lub warzywa do dekoracji.
Sztuczne dekoracje i barwniki nie są dozwolone.
Przyprawy, takie jak: sól, cukier, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon i inne o charakterze międzynarodowym są dozwolone.
W czasie konkursu dozwolone są tylko standardowe słomki długie, słomki krótkie, wykałaczki, mieszadełka dostarczone przez Organizatora.
Jakiekolwiek nietypowe dekoracje wymagają akceptacji komitetu organizacyjnego.

 

WYBOROWA DRINKS FESTIWAL

 

JUDGING

  1. Efekty techniczne będą oceniane przez 3 sędziów technicznych stojących w pobliżu zawodnika. Oceniana będzie: trudność wykonania, pewność, bezpieczeństwo, zdolności manualne w trzymaniu butelki, ewentualne rozlanie lub upuszczenie, wartości rozrywkowe, czas oraz całokształt prezentacji.
  2. Walory sensoryczne koktajlu będą oceniane przez komisję degustacyjną pracującą w oddzielnym, zamkniętym dla publiczności i zawodników pomieszczeniu. Koktajl jest oceniany pod względem wyglądu, zapachu, smaku.
  3. Zwycięzca finału polskiej edycji Wyborowa Drinks Festiwal otrzyma tytuł Mistrza Polski w kategorii „Free Style” oraz będzie reprezentowal Polske na Miedzynarodowym Konkursie Barmańskim Wyborowa Drinks Festiwal organizowanym w roku 2005 .
  4. Laureaci 3 pierwszych miejsc otrzymaja nagrody rzeczowe. Wszyscy uczestnicy otrzymaja okolicznosciowe dyplomy i upominki.

 

CHRONOLOGIA DZIAŁAŃ

  1. Zawodnicy występują według wcześniej wylosowanych numerów.
  2. Uczestnicy przygotowują swoje miejsce pracy.
  3. Szkło oraz potrzebny sprzęt barmański zawodnik ustawia na barze bezpośrednio przed występem konkursowym.
  4. Po zakończeniu występu uczestnik ma 3 minuty żeby sprzątnąć stanowisko.

 

SKŁADNIKI, SZKŁO, STRÓJ

  1. Szkło używane przez uczestników będzie dostarczone przez Organizatora(Szklanka highball o poj.220 ml) W innym przypadku musi być przedstawione i zatwierdzone przez Komitet organizacyjny.
  2. Zawodnicy muszą używać własnego sprzętu barmańskiego.
  3. Użyty alkohol powinien być albo przelany do konkursowych butelek (bez jakichkolwiek oznaczeń) albo być w oryginalnych butelkach organizatora.
  4. Wszystkie butelki muszą być standardowej pojemności ,np. 375 ml są niedopuszczalne
  5. Można używać nalewaków.
  6. Zawodnicy powinni dostarczyć CD z własną muzyką do występu. Płyta CD musi być oznaczona wyraźnie z imieniem i nazwiskiem uczestnika oraz numerem utworu, który ma być odtworzony podczas pokazu. CD niewyraźnie opisane lub nie w porę dostarczone do DJ, nie będą odtwarzane i konkurent będzie musiał wystąpić.

 

 

PORTFOLIO

 

ALKOHOL:

  1. WÓDKA WYBOROWA
  2. BECHEROVKA
  3. RICARD
  4. PERNOD
  5. JAMESON
  6. CHIVAS REGAL
  7. PASSPORT
  8. WILD TURKEY
  9. MARTELL V.S.
  10. L.DORVILLE
  11. HAVANA CLUB ANEJO BLANCO
  12. HAVANA CLUB ANEJO 7 ANOS
  13. AMARO RAMAZZOTTI
  14. TEQUILA OLMECA ANEJO
  15. TEQUILA OLMECA BLANCO
  16. SEAGRAM`S EXTRA GIN
  17. LARIOS DRY GIN
  18. SAMBUCA RAMAZZOTTI
  19. FIORI DI VITE
  20. ANDEMAN SHERRY SECO
  21. SANDEMAN SHERRY MEDIU.
  22. SANDEMAN SHERRY CREAM
  23. SANDEMAN PORT RUBY
  24. SANDEMAN POTR WHITE
  25. JACOB`S CREEK CHARDONN
  26. JACOB`S CREEK SHIRAZ CAB.
  27. JACOB`S CREEK PINOT NOIR
  28. VERMOUTH BIANCO
  29. VERMOUTH ROSSO
  30. VERMOUTH DRY
 

SYROPY BEZALKOHOLOWE

  1. MONIN GRENADINE
  2. MONIN SPICY
  3. MONIN CURACAO TRIPLE SEC
  4. MONIN CURACAO BLUE
  5. MONIN CYNAMON
  6. MONIN CUKROWY
  7. MONIN CYTRYNA
  8. MONIN BANAN ŻÓŁTY
  9. MONIN LIMETA
  10. MONIN AMARETTO
  11. NONIN MIĘTA BIAŁA
  12. MONIN MIĘTA ZIELONA
  13. MONIN WANILIA
  14. MONIN MARACUJA
  15. MONIN KIWI
  16. NONIN KOKOS
  17. SOKI OWOCOWE ORAZ SOFT DRINKI
  18. SOK POMARAŃCZOWY
  19. SOK GREJPFRUTOWY
  20. SOK Z CZARNEJ PORZECZKI
  21. SOK POMIDOROWY
  22. SOK ANANASOWY
  23. SOK JABŁKOWY
  24. SOK GRUSZKOWAY
  25. WODA MINERALNA GAZOWANA
  26. WODA MINERALNA BEZ GAZU
  27. OWOCE
  28. POMARAŃCZE
  29. CYTRYNY
  30. LIMONKI
  31. ANANASY
  32. BANANY
  33. WISIENKI COCKTAJLOWE

 

Z barmańskim pozdrowieniem
R. Berent