Konkurs Barmański "Tropical Summer Drink"

W Skorzęcinie (woj. wielkopolskie) w Hotelu nad jeziorem Białym w dniach 4-6 sierpnia 2004 odbył się kolejny już Konkurs Barmański "Tropical Summer Drink". Była to już czwarta edycja tego prestiżowego konkursu, a w tym roku stanęło w szranki aż 56 barmanów z kraju i zagranicy.

Podczas tego trzydniowego spotkania odbyły się trzy konkursy w pierwszym dniu na drink bezalkoholowy i eliminacje do konkursu "Flair", a w kolejnym międzynarodowy finał tegoż konkursu oraz konkurs na "Long drinka" w wykonaniu barmanów klasycznych.
Tradycyjnie konkurs stał na bardzo wysokim poziomie o czym świadczą bardzo wysokie noty sędziów technicznych i degustacyjnych, a także różnorodność kompozycji smakowych oraz sposobów przystrajania koktajli. Konkurs bezalkoholowy przebiegł bardzo sprawnie i śmiało można go określić rozgrzewką przed "Long drinkiem".

jordan release date | Comfortable Nike Air Max Plus TN Ultra Navy Blue 898015-106 Men's Running Shoes , Sciaky

Natomiast drugi konkurs tego dnia od samego początku budził bardzo wiele emocji, gdyż ze startujących 20 barmanów do finału konkursu "Flair" awansowało tylko 10, a jak się później okazało 9 barmanów i jedna barmanka. Jednak to był dopiero przedsmak czekających nas emocji konkursu finałowego. Do grona uczestników dołączył austriacki mistrz Nino Drini (tylko w tym roku wygrał dwa prestiżowe konkursy międzynarodowe w Wiedniu i Hawanie) oraz Tomasz Chadryś, który po eliminacjach przeprowadzonych przez Eugeniusza Dytko, zastępował kontuzjowanego Mistrza.

W trakcie trwania finału każdy z jego uczestników miał do przygotowania trzy long drinki z udziałem min. 3 cl Finlandia Vodka oraz 1 cl Malibu. Od samego początku dało się zauważyć różnorodność używanych technik przez barmanów Flair oraz bogaty asortyment przyrządzanych przez nich cocktaili. Konkursy nie mogły by się odbyć tak sprawnie, gdyby nie wspaniała praca sekretariatu i sędziów ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów.

Oprócz trwających konkursów, wieczorem Barmani mieli możliwość spróbowania swych sił w karaoke, które prowadziły Gwiazdy programu BIG BROTHER: Małgorzata MAIER oraz Wojciech WITCZAK i obejrzenia pokazu tańca z ogniami, wykonanego przez grupę EXODUS z Ostródy. Jak zwykle barmani bawili się świetnie, a trzydniowy pobyt minął bardzo szybko.

Duże wyrazy uznania należą się również Firmom, które przyczyniły się do realizacji tego Konkursu, a zwłaszcza:
FINLANDIA POLSKA Sp. z o.o. - importer i dystrybutor alkoholi, VICTORIA CYMES Sp. z o.o. - syropy barmańskie, TYMBARK - soki i napoje, ESI POLSKA - wody PERRIER, VITTEL i NAŁĘCZOWIANKA, SAWEX - sprzęt barmański, ŚLIMAKI.PL, PRIMULATOR Sp. z o.o. - urządzenia do wyposażenia barów, SANECHEM - owoce morza oraz produkty z całego świata, DAR NATURY - wody, JANEX Sp. z o.o. - wyroby mięsne, NESTLE FOOD SERVICES, NORTH COAST, BONDUELLE - warzywa mrożone, BUDREX Sp. z o.o., MANGO DESIGN - reklama wizualna oraz gościnnie: KUEHN HANDELSAGENTUR (Niemcy) - prezentacja likierów DOOLYS, DEUTSCHE BARKEEPER UINION - prezentacja win musujących BERNARD MASSARD.

Również serdeczne podziękowania dla osób i firm, które nie zostały wymienione, a pomogły przy realizacji tego przedsięwzięcia: KUCHARZOM z Restauracji BROVARIA w Poznaniu oraz PUB&GRILL BARKA z Piły pod kierownictwem Szefa Kuchni Arkadiusza PANKA oraz Aldony MICHALEWICZ.

 

Wyniki Konkursów


Bezalkoholowy
Piotr SZCZYPTA - Rzeszów, Sebastian POPKO - Warszawa, Marcin SZAŁKIEWICZ - Piła


Long drink
Dorota LISOWSKA - Gdynia, Piotr SZCZYPTA - Rzeszów, Zbyszko CYRANIAK - Poznań


Flair
Krzysztof DRABIK - Bytom, Tomasz CHADRYŚ - Piła, Marcin OSYPIŃSKI - Tarnowskie Góry, Nino DRINI - Austria, Robert BORKOWSKI - Wrocław