21-23 sierpnia to trzy najważniejsze dni w letnim kalendarzu barmanów związanych ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów albowiem w tym czasie odbyła się największa impreza integracyjna, 6 edycja TROPICAL SUMMER DRINKS 2006.
Kilka tygodni wytężonej pracy związanej z organizacją tej imprezy, udział licznych sponsorów , sprawdzonych partnerów SPB oraz 186 uczestników to recepta na doskonałą zabawę, liczne atrakcje, szkolenia oraz dwa konkursy barmanskie - Flair oraz niezwykle emocjonujący konkurs klasyczny dla trzyosobowych zespołów. Mimo iż oficjalne otwarcie było przewidziane w poniedziałek 21 sierpnia już w niedzielę kilkudziesięciu uczestników z całej Polski pojawiło się w Darłowie aby włączyć się w przygotowania barów oraz pomóc organizatorom w sprawnym przyjęciu tak licznej grupy barmanów.
Running sneakers | Nike Shoes, Clothing & AccessoriesZgodnie z tradycją konkurs w kategorii Flair odbywał się na świeżym powietrzu co przy kaprysach sierpniowej pogody było przedsięwzięciem dość ryzykownym.Formuła konkursu nakazywała uczestnikom przygotowanie drnka obowiązkowego podczas 5 minutowego programu "exhibition flair " ocenianego przez jury techniczne składające się z wielkich nazwisk niezwykle zasłużonych dla polskiego flair ( Eugeniusz Dytko, Daniel Sobczak, Ryszard Łuszczak,Krzysztof Drabik oraz Remigiusz Labus ) natomiast jury degustacyjne oceniało jakość wykonanego drinka i jego zgodność z oryginalną recepturą. Przebieg konkursu udowodnił iż grupa kilkunastu młodych barmanów postawiła niezwykle wysoko poprzeczkę dla reprezentanta Polski na tegoroczne Mistrzostwa Świata International Bartenders Association w Grecji - Tomka Chadrysia.
Emocjonująca i bardzo widowiskowa konfrontacja najlepszych polskich barmanów trwała do póżnych godzin wieczornych aby po wspólnej kolacji i degustacji piw GUINNESS i CORONA zakończyć się we wczesnych godzinach porannych w dyskotece.
Dzień następny przywitał nas ulewnym deszczem wprowadzając pewne zmiany w programie imprezy , ale większosć uczestników popołudniowego konkursu klasycznego była pochłonięta przygotowaniami i omawianiem taktyki oraz organizacją pracy zespołu aby unikając błędów technicznych jak najszybciej wykonać zadanie konkursowe.Tylko nieliczna grupa wzięła udział w zawodach sportowych ( bowling ) relaksując się przed konkursem. Wypełnienie kart zgłoszeniowych oraz losowanie numerów startowych zakończyło przygotowania organizatorów którzy po wyznaczeniu komisji sędziowskich przystąpili do rozpoczęcia konkursu Udział 23 zespołow jnie był specjalnym zaskoczeniem ( w roku ubiegłym 24 drużyny ). natomiast wyniki uzyskane przez najszybsze zespoly ( niewiele ponad 2 minuty ) pokazały niezwykły postęp w odniesieniu do roku ubiegłego.Sprawna i elegancka niemal pozbawiona błędów technicznych praca większości uczestników jeszcze raz potwierdziła wysokie umiejętności i profesjonałizm polskich barmanow.
Jedyna zagraniczna reprezentacja niemieckich barmanów reprezentujących DBU pod przewodnictwem Thomasa Schilinga managera barow w hotelu Kaiserhoff w Herringsdorf zajęła w silnej konkurencji 5 miejsce.
Uroczysta gala dinner uświetniona oficjalnym ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem wspaniałych pucharów rodem z Krosna i licznych nagród i upominków od sponsorów dla laureatów TROPICAL SUMMER DRINKS 2006.była wspaniałym finałem tej trzydniowej ,ważnej dla polskich barmanów imprezy.
Podsumowując tegoroczną edycję Tropical Summer Drinks 2006 chciałbym podkreślić wspaniałą przyjacielską atmosferę orazumiejętność połączenia zabawy z elementami szkoleniowymi i wychowawczymi (pozytywny wpływ grupy starszych bardziej doświadczonych barmanów na młodych niezwykle zaangażowanych i ambitnych którzy niezwykle szybko chłoną wiedzę i profesjonalne podejście do zawodu).
Mimo zjawiska masowych wyjazdów do pracy do krajów Uni Europejskiej frekwencja była na poziomie ubiegłorocznej co pokazuje sens organizacji tego typu spotkań barmańskich w przyszłości.
Zainteresowanie ze strony sponsorów jest również dobrym prognostykiem dla Tropical Summer Drinks 2007.
Na zakończenie tej krótkiej relacji chciałbym jeszcze raz serdecznie podziękować
Tropical Summer Drinks 2006 - Klasyk | |||||||||||||
Lp. | Team - Imię i Nazwisko |
Ocena Techniczna |
Czas | Suma punktów | Ocena degustacyjna | Suma punktów | Punkty razem | ||||||
FANCY | Pre Diner Coctail | ||||||||||||
I | II | I | II | III | IV | V | VI | ||||||
1 | Damian Prazimowski | 24 | 26 | 33 | 83 | 23 | 13 | 34 | 16 | 16 | 20 | 132 | 215 |
2 | Michał Dudek | 29 | 28 | 27 | 84 | 16 | 26 | 23 | 13 | 13 | 19 | 110 | 194 |
3 | Katarzyna Haber | 30 | 19 | 12 | 61 | 37 | 13 | 13 | 34 | 30 | 16 | 143 | 204 |
4 | Tomasz Rybak | 28 | 23 | 21 | 72 | 37 | 30 | 27 | 20 | 20 | 37 | 171 | 243 |
5 | Mariusz Godończuk | 29 | 25 | 42 | 96 | 23 | 34 | 23 | 19 | 26 | 16 | 141 | 237 |
6 | DBU - International | 30 | 19 | 66 | 115 | 37 | 23 | 17 | 27 | 13 | 22 | 139 | 254 |
7 | Hubert Kostecki | 27 | 30 | 48 | 105 | 13 | 17 | 13 | 19 | 13 | 23 | 98 | 203 |
8 | Marcin Sobociński | 30 | 24 | 30 | 84 | 13 | 16 | 17 | 17 | 17 | 13 | 93 | 177 |
9 | Grzegorz Szumski | 22 | 30 | 6 | 58 | 23 | 23 | 34 | 17 | 13 | 34 | 144 | 202 |
10 | Krzysztof Kot | 20 | 29 | 69 | 118 | 24 | 20 | 26 | 16 | 13 | 13 | 112 | 215 |
11 | Marek Podjaski | 29 | 20 | 24 | 73 | 16 | 20 | 27 | 20 | 16 | 13 | 112 | 185 |
12 | Robert Borkowski | 30 | 27 | 3 | 60 | 23 | 27 | 26 | 29 | 33 | 16 | 154 | 199 |
13 | Wioletta Sajnok | 28 | 27 | 60 | 115 | 19 | 34 | 24 | 20 | 19 | 24 | 140 | 255 |
14 | Mariusz Stępień | 27 | 23 | 18 | 68 | 13 | 30 | 30 | 13 | 13 | 13 | 112 | 180 |
15 | Bartłomiej Kołodziej | 25 | 30 | 45 | 100 | 26 | 34 | 21 | 20 | 30 | 33 | 164 | 264 |
16 | Sabina Ślęzak - Barczak | 30 | 27 | 57 | 114 | 21 | 34 | 33 | 23 | 30 | 30 | 171 | 285 |
17 | Arkadiusz Czekaj | 30 | 29 | 63 | 122 | 33 | 17 | 34 | 24 | 30 | 20 | 158 | 280 |
18 | Krystian Waganiak | 21 | 30 | 57 | 108 | 22 | 13 | 19 | 16 | 19 | 23 | 112 | 220 |
19 | Artur Drzazga | 30 | 27 | 54 | 111 | 13 | 13 | 23 | 13 | 26 | 20 | 108 | 219 |
20 | Michał Rajkowski | 29 | 29 | 36 | 94 | 27 | 19 | 17 | 13 | 33 | 33 | 142 | 236 |
21 | Tomasz Trociński | 30 | 22 | 15 | 67 | 13 | 13 | 34 | 29 | 13 | 17 | 119 | 186 |
22 | Marek Grabowski | 27 | 23 | 51 | 101 | 37 | 22 | 23 | 19 | 19 | 13 | 133 | 234 |
23 | Marzena Kamińska | 30 | 28 | 39 | 97 | 37 | 37 | 33 | 19 | 16 | 16 | 158 | 255 |
Fotorelacja w skrócie - więcej w zakładce galeria.
z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent