Jedną z najciekawszych imprez towarzyszących zimowemu zlotowi barmanów w Krynicy był niewątpliwie finał konkursu barmańskiego "Red Wine Long Drink Contest" do którego zakwalifikowało się siedmiu barmanów (5 reprezentantów SPB oraz 2 niezrzeszonych).
Best Authentic Sneakers | TrendingOstatecznie wystartowało sześciu finalistów ( A. Olesiejuk nie dojechał na zlot ) którzy przy gorącym dopingu publiczności zaprezentowali swoje oryginalne pomysły i receptury na wykorzystanie wina Castel Cabernet-Sauvignon jako składnika bazowego long drinka. Zadanie niezmiernie trudne ponieważ znawcy i smakosze win raczej nie mieszają tego szlachetnego trunku z innymi składnikami ( wyjątkiem jest bardzo popularny w Austrii i Niemczech " spritzer " - wino rozcieńczone lekko gazowaną wodą mineralną ) Inicjatywa p. Marcina Bednarczyka - prezesa Firmy wychodzi naprzeciw kreatywności i nowoczesnego podejścia profesjonalnych barmanów aby oprócz wysokiego poziomu pracy , rozwijać swoją pasję poprzez poszukiwanie nowych technik oraz kreowanie nowych trendów wśród bywalców barów i restauracji.Ponieważ formuła konkursu była oparta o standarty I.B.A gdzie podstawą wyniku końcowego jest ocena organoleptyczna drinka zwycięzca konkursu p. Dawid Bujar z katowic wykreował drinka ocenionego najwyżej przez jury degustacyjne ( punkty minusowe za technikę pracy nie miały specjalnego wpływu na rezultat końcowy zawodów ) Podsumowując, wszyscy uczestnicy finałowej rozgrywki zaprezentowali ciekawe pomysły na zastosowanie wina jako sładnika long drinków a kontynuacja idei konkursu " Red Wine Long Drink Contest" w przyszłości pozwoli szerszej grupie barmanów ucze3stniczyć w tej ciekawej i nowatorskiej formule. Cenne nagrody i pamiątkowe dyplomy będą pamiątką dla całej szóstki finalistów.
Tabela wyników konkursu:
Zwycięska receptura
Autor : DAWID BUJAR
Nazwa drinka: Red Temptation
Pojemność szkła: 25-30cl
Skład drinka:
5cl - Castel Cabernet Sauvignon
2cl - Sour Rhubarb (likier)
2cl - Sok z limonki
2Ł - Peach&Maracuja Jam
Top Up Sprite
Dekoracja drinka:
melon, liście ananasa, phisalis, skorupka lychy fruit
Technika wykonania:
shaker + przecieranie przez sitko
z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent