Finał Red Wine Long Drink Contest rozstrzygnięty

Jedną z najciekawszych imprez towarzyszących zimowemu zlotowi barmanów w Krynicy był niewątpliwie finał konkursu barmańskiego "Red Wine Long Drink Contest" do którego zakwalifikowało się siedmiu barmanów (5 reprezentantów SPB oraz 2 niezrzeszonych).

Best Authentic Sneakers | Trending

Ostatecznie wystartowało sześciu finalistów ( A. Olesiejuk nie dojechał na zlot ) którzy przy gorącym dopingu publiczności zaprezentowali swoje oryginalne pomysły i receptury na wykorzystanie wina Castel Cabernet-Sauvignon jako składnika bazowego long drinka. Zadanie niezmiernie trudne ponieważ znawcy i smakosze win raczej nie mieszają tego szlachetnego trunku z innymi składnikami ( wyjątkiem jest bardzo popularny w Austrii i Niemczech " spritzer " - wino rozcieńczone lekko gazowaną wodą mineralną ) Inicjatywa p. Marcina Bednarczyka - prezesa Firmy wychodzi naprzeciw kreatywności i nowoczesnego podejścia profesjonalnych barmanów aby oprócz wysokiego poziomu pracy , rozwijać swoją pasję poprzez poszukiwanie nowych technik oraz kreowanie nowych trendów wśród bywalców barów i restauracji.Ponieważ formuła konkursu była oparta o standarty I.B.A gdzie podstawą wyniku końcowego jest ocena organoleptyczna drinka zwycięzca konkursu p. Dawid Bujar z katowic wykreował drinka ocenionego najwyżej przez jury degustacyjne ( punkty minusowe za technikę pracy nie miały specjalnego wpływu na rezultat końcowy zawodów ) Podsumowując, wszyscy uczestnicy finałowej rozgrywki zaprezentowali ciekawe pomysły na zastosowanie wina jako sładnika long drinków a kontynuacja idei konkursu " Red Wine Long Drink Contest" w przyszłości pozwoli szerszej grupie barmanów ucze3stniczyć w tej ciekawej i nowatorskiej formule. Cenne nagrody i pamiątkowe dyplomy będą pamiątką dla całej szóstki finalistów.

Tabela wyników konkursu:  

  1. Dawid Bujar nr.3 - 122pkt.
  2. Michał Dudek nr. 6-106pkt.
  3. Łukasz Wais nr. 5-91pkt.
  4. Jarosław Wiśniewski nr. 4-72pkt.
  5. Kacper Parchotiuk nr.1-78pkt.
  6. Damian Łebek nr.2-60pkt.


Zwycięska receptura

Autor : DAWID BUJAR

Nazwa drinka: Red Temptation

Pojemność szkła: 25-30cl

Skład drinka:
5cl - Castel Cabernet Sauvignon
2cl - Sour Rhubarb (likier)
2cl - Sok z limonki
2Ł -  Peach&Maracuja Jam
       Top Up Sprite
                                                        
Dekoracja drinka:
melon, liście ananasa, phisalis, skorupka lychy fruit

Technika wykonania:
shaker + przecieranie przez sitko

 

z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent