Regulamin i Portfolio
Regulamin konkursu barmańskiego "Tropical Trendy Drinks2008"
1. Konkurs barmański jest zorganizowany przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów przy współudziale sponsorów tytularnych:
- NEMIROFF Polska sp. z.o.o
- Kompania Piwowarska
2. Uczestnikami konkursu barmańskiego Team Work są zespoly trzyosobowe. W składzie każdego zespołu musi być przynajmiej 2 członków SPB
3.Celem konkursu jest promocja dobrze zorganizowanej szybkiej i sprawnej pracy profesjonalnych zespołów barmańskich oraz kreatywności i i umiejętności posługiwania się różnorodnymi technikami pracy przez członków zespołow uczestniczących w konkursie.
4. Konkurs słada się z dwóch etapów.
Etap I - szybkość, technika i dobra organizacja pracy
Pierwszy etap konkursu odbywa się w systemie 8 rund po 3 zespoły.
Podczas każdej rundy wszystkie zespoły mają do wykonania określone zadanie konkursowe które należy wykonać w najkrótszym czasie z uwzgłędnieniem nienagannej techniki pracy. Sędziowie techniczni (2 sędziów na 1 zespół) będą oceniali w/g standartów I.B.A. Każdy punkt karny przyznany zespołowi to dodatkowe 5 sekund.
Do drugiej fazy konkursu awansuje 8 najszybszych zespołow z poszczególnych rund oraz 4 zespoły z najlepszymi czasami (lucky loosers)
Zadanie konkursowe w I etapie konkursu będzie ogłoszone w terminie 7 dni przed rozpoczęciem na stronach Stowarzyszenia Polskich Barmanów i będzie uwzględniało 3 różne techniki przygotowywania drinków i cocktaili (stirowanie, shakerowanie oraz blenderowanie) oraz prawidłową technikę nalewania piwa beczkowego.
Zadanie konkursowe
Każdy zespół 3-osobowy ma za zadanie wykonanie w jak najkrótszym czasie następujące czynności
1. prawidłowe nalanie 2 piw beczkowych Pilsner Urquell ( 1 małe + 1 duże ) zgodnie z regułami "Perfect Serve" - Kompania Piwowarska
2. przygotowanie 3 porcji cocktailu "Golden Autumn" (I miejsce MŚ 2008 - Taiwan)
Receptura
2cl. Nemiroff Oryginal
1cl. Extra Dry Martini
1barspoon Amaretto Liquer
1cl. Monin Green Apple
2 barspoon Monin Lime Sirup
Metoda : shaker
Szkło : cocktail glass
Dekoracja ???
3. przygotowanie 3 porcji drinka "Nemiroff Global Party"
Receptura
4 cl. Nemiroff Ukrainian Wheat
6 cl Sok zurawinowy
6 cl.sok pomarańczowy
Metoda : blender
Szkło : whisky glass
Dekoracja ???
4.przygotowanie 3 porcji drinka "Pepper Energy"
Receptura
3 cl. Nemiroff Honey Pepper Vodka
3 cl Campari
3 cl świeżo wyciśniety i przecedzony sok z grapefruita
Fill up Energy Drink
Metoda : szklanica barmanska (stirowanie)
Szkło : high ball glass
Dekoracja: ???
Etap II - kreatywność, własny niepowtarzalny styl przygotowywania drinków (dozwolone elementy flair), kostiumy nietypowe, ingrediencje, nowatorskie dekoracje, własne szkło.
Podczas finałowej rozgrywki zespoły będą startowały na 2 stanowiskach i będą oceniane przez 6 osobowy zespół jurorski (skala ocen od 0 - 10)
Zadaniem konkursowym będzie wykonanie 3 dowolnych drinków (long drink, short drink oraz cobbler) w 3 porcjach na bazie alkoholi i ingrediencji zapewnionych przez organizatorów (w każdej recepturze dopuszczalny 1 składnik własny)
Składnikiem bazowym każdej receptury jest dowolny rodzaj wódki Nemiroff w ilości min. 3 cl
Kryteria oceny jury
- kreatywność i własny niepowtarzalny styl pracy zespołu (0 - 10 pkt)
- oryginalne kostiumy zespołu (0 - 10 pkt)
- oryginalny wygląd i dekoracja drinków 3 X (0 - 10 pkt)
UWAGA!!!
Wszystkie składaniki dekoracyjne, owoce i warzywa, szklo, etc. które mają być zastosowane w drugim etapie konkursu - zawodnicy zabezpieczają we własnym zakresie.
Organizatorzy przewidują nagrody regulaminowe (rzeczowe) dla 3 najlepszych zespołow, puchary oraz dyplomy dla wszystkich uczestników konkursu.
Lista produktów II etapu konkursu:
Produkty obowiązkowe (minimum 3cl)
Nemiroff Original Vodka
Nemiroff Lex
Nemiroff Ukrainian Wheat Vodka
Nemiroff Rye Honey Vodka
Nemiroff Cranberry
Nemiroff Honey Pepper Vodka
Nemiroff Brzozówka
Portfolio uzupełniające
Syropy Monin
Blackberry
Blueberry
Caramel
Cherry
Cherry Plum
Chestnut
Cucamber
Cookies
Coconut
Figue
Green Apple
Green Banana
Green Mint
Grenadine
Lemon Pie
Lime
Lychee
Mango
Blood Orange
Passion Fruit
Pomegranate
Pink Grapefruit
Peach
Raspberry
Rose
Strawberry
Vanilla
Violet
Monin Liquers
Triple Sec Curacao
Blue Curacao
Creme de Menthe Verte
Creme de Menthe Blanche
Manzana Verde
Creme de Fraise
Creme de Framboise
Creme de Mure
Creme de Cassis de Dijon
Creme de Peche
Creme de Cacao Blanc
Creme de Cacao
Cafe
Creme de Banane
Creme de Violette
Watermelon
Creme de Vanille
Lime Original Citron Vert
Creme de Fraise de Bois
Likiery Marie Brizard - Latino Mix
manzanita
melocoton
coconut
watermelon
mangoa
limoncini
cranberry
Likiery Marie Brizard
apricot
amaretto
banan
cacao white
cacao brown
caffe
charleston
cherry brandy
coconut
creme de cassis
curacao blue
curacao orange
wild strawberry
strawberry
rasberry
grand orange
mandarine
mangue
menthe white
menthe green
parfait amour
peach
poire william
triple sec
vanille de madagascar
Wino musujące Brut
Vermouth Bianco, Rosse, Red i Dry
whisky Willam Peel
Scottish Leader
Gin Old Lady's
Tequila San Jose blanco
Cognac Gautier VS
Angostura Bitter
Wino Tcherga białe i czerwone
Soki Tymbark
napoje typu Cola
Woda gazowana/niegazowana
Tiger