Relacja z 1st Central Europe Cocktail Chalange 2009

Międzynarodowe konkursy barmańskie organizowane przez stowarzyszenia zrzeszone w International Bartenders Asociation to wspaniała okazja do zdobycia nowych umiejętności, poznania panujących trendów w miksologii, a co najważniejsze nawiązania nowych przyjaźni z barmanami z innych krajów.

nike dunk high black leather chair for sale | jordan retro 19 boys 5.5 Shadow "Lucky Charms" - Gov

Na zaproszenie Mr. Attila Kotai prezydenta SBH, oraz  dzięki zaufaniu jakim obdarzył mnie Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów, miałem okazję reprezentować nasz kraj na 1st Central Europe Cocktail Chalange, który odbył sie w dniach 18-19 Października 2009, w malowniczo położonym kurorcie Zalakaros
w południowych Węgrzech.

W konkursie wzięło udział 14 barmanów z krajów europy środkowej min. Austrii, Chorwacji, Czech, Słowacji, Słowenii, Węgier oraz Polski. Rangę tego spotkania podkreślała obecność takich osobistości barmańskich jak Mr. Ron Busman vice prezydent IBA, Mr. Attila Kotai prezydent SBH, prezydent  S.K.B.A. Mr. Jozef Roth, Aleš Ogrin DBS, oraz vice prezydent SPB Piotr Dziadkowiec.

W pierwszym dniu naszych zmagań Central European Cocktail Cup, który dodatkowo dla naszych węgierskich kolegów  był eliminacjami do wielkiego finalu1st Central Europe Cocktail Chalange, zadaniem barmanów było przygotowanie drinka w kategorii fancy w/g zasad oceny konkursowej WCC, jak również formą,
z którą miałem po raz pierwszy do czynienia, polegającą na na tym że po przekroczeniu czasu 15 minut poświęconych na przygotowanie pięciu porcji dekoracji, co 30 sekund odejmowano jedną dekorację przeznaczoną do konkursowych drinków. Miało to znaczący wpływ na ilość punktów zdobytych podczas oceny degustacyjnej drinków.


Po rozpoczęciu konkursu już w pokoju przygotowań  widać było, że konkurencja będzie duża. Fantazyjne
i oryginalne dekoracje, oraz sposób ich przygotowania przez zawodników świadczyły o tym. Muszę również wspomnieć, że i moja dekoracja zrobiła na nich dobre wrażenie. Dzięki temu nawiązaliśmy nić porozumienia i po konkursie sami zrobiliśmy sobie mały work shop dekoracyjny, wymieniając się wiedzą i uwagami. Zawsze bardzo się cieszę, gdy mogę się nauczyć czegoś nowego i podzielić się swoimi umiejętnościami z kolegami po fachu, to duży atut klasycznych konkursów barmańskich.

Jeszcze tego samego wieczoru poznaliśmy siedmiu uczestników 1st Central Europe Cocktail Chalange.
Mario Hofferer  - Austria O.B.U
Michal Driml – Czechy C.B.A
Srecko Soh – Chorwacja H.U.B
Rastislav Kuban – Słowacja S.K.B.A
Branko Leposa – Słowenia D.B.S
Roland Horvath – Węgry S.B.H
Dawid Typa – Polska P.B.A

W kategorii Fancy Central European Cocktail Cup podium zdobyli:

I miejsce Roland Horváth - Węgry
Nazwa drinka:
1 cl Jim Beam Black
2 cl Marie Brizard Triple Sec
2 cl Mozart Black
1 cl Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
Rozmaryn
Dekoracja : Rozmaryn, Twist z pomarańczy
Metoda : Shaker

II miejsce Tibor Kovács - Węgry
Nazwa drinka : Magic of Japan

1.5 porcji  liści Shiso (Pachnotka zwyczajna)
3 db świeżej Lime
Imbir w proszku
4 cl Danzka Vodka
1 cl Marie Brizard Charleston
1.5 cl Mixer Strawberry Purree
3 cl Sok Rabarbarowy
Dekoracja : Kwiat, liście sisho, truskawki
Metoda : Shaker

III miejsce Nikolett Nagy - Węgry
Nazwa drinka : Red Fancy

2 cl Bacardi razz
2 cl Berentzen Wildkirsche
2 cl Marie Brizard Vanille
1 cl Mixer Strawberry Purree
5 cl Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
Dekoracja : wisienka cocktailowa, laska  Vanilji
Metoda : Shaker

Nagrodę dla najlepszego zagranicznego zawodnika zdobył Mario Hofferer z Austrii. Zaś nagrodę za najlepszy Fancy Drink otrzymał Tibor Kovács z Węgier. Jego drink smakował wyśmienicie I równie wspaniale wyglądał.

Kiedy oceniłem swoją pracę w kategorii fancy, wiedziałem, że dobrze się spisałem, choć miałem małe komplikacje z dostępną formą lodu.  Jednak poszło jak miało pójść.  Maksymalna ilość punktów dodatnich za technikę pracy i gratulacje sędziego technicznego były dobrym znakiem.  Jednak przez myśl mi nie przeszło, że po raz pierwszy w życiu zdobędę najważniejszą dla mnie nagrodę za najlepszą technikę pracy! Fakt ten spowodował, że byłem najszczęśliwszym barmanem tego wieczoru.

Best technic: Dawid Typa Poland

Po części oficjalnej organizatorzy przygotowali dla nas wyjątkowe przyjęcie, połączone z degustacją Armeńskiej Brandy Ararat oraz kubańskich cygar. Zabawa jednak nie trwała do białego rana, wszyscy uczestnicy poważnie potraktowali swój występ drugiego dnia.

Korzystając z usług okazałego SPA hotelu MenDan Termal, którego byliśmy gośćmi, rozpoczęliśmy następny dzień zmagań.  Przed konkursem mieliśmy okazję uczestniczyć w ciekawej prezentacji puree owocowych dotyczącej wykorzystania ich w miksologii. Po losowaniu numerów oraz sędziów technicznych przystąpiliśmy do 1st Central Europe Cocktail Chalange 2009.  Wylosowałem numer startowy 6, tym samym czas oczekiwania do mojego występu wydawał się być wiecznością.

W kategorii cocktail wystąpiłem z drinkiem Calm Vistula. Nazwa napoju miała nawiązywać do miejsca lub regionu znajdującego się w centralnej europie.  Kiedy mam trochę czasu wolnego uwielbiam relaksujące spacery nad brzegiem krakowskiej części Wisły, dlatego nazwa Spokojna Wisła wydała mi się odpowiednia dla mojego cocktailu.

Interesujący był również fakt, że w czasie konkursu każdy z nas występował indywidualnie na scenie, koncentrując tym samym na sobie całą uwagę zebranych Gości. To także było swego rodzaju wyzwaniem.

Podczas zawodów barmani wykazali się wysokim poziomem umiejętności oraz zaangażowaniem. Ze względu na fakt, że bardzo interesuje mnie technika pracy barmanów, moją uwagę zwrócił reprezentant Chorwacji Srecko Soh ,który przygotował swojego drinka z wielką gracją, dokładnością i wyczuciem czasu. Bardzo się ucieszyłem gdy podczas ogłaszania wyników Srecko został uhonorowany nagrodą za najlepszą technikę pracy. Również jako dobry znak odebrałem fakt, iż cocktail który przygotowałem szybko został wypity przez Gości, a kieliszki wracające z pokoju komisji degustacyjnej były prawie puste.

Po zakończonym konkursie zostaliśmy przewiezieni zaprzęgami konnymi do tradycyjnej węgierskiej restauracji, w której powitano nas wyśmienitą regionalną kolacją oraz występami węgierskiego zespołu ludowego. Pozwoliło nam to jeszcze bliżej poznać węgierską kulturę.  Jednak wszyscy z niecierpliwością czekali na wyniki naszych zmagań, napięcie sięgało zenitu.

Tak jak już wspomniałem nagrodę za najlepszą technikę pracy zdobył mój kolega reprezentant Chorwacji Sercko Soh. Przyszedł czas na ogłoszenie nagrody za najlepszy cocktail. Siedząc przy suto zastawionym stole usłyszałem "Calm Vistula, Dawid Typa Poland!" Wspaniale! Mój cocktail zdobył uznanie Gości oraz komisji degustacyjnej. Postawiłem na proste ingrediencje i był to dobry wybór. Winogrona i listki bazylii delikatnie rozgniotłem w szklanicy barmańskiej a następnie shakerowałem je  z czystą wódką Sobieski, likierem Marie Brizard Fraise des Bois oraz sokiem z świeżo wyciśniętych cytryn. Tak przygotowany napój podwójnie przecedzedziłem do kieliszków cocktailowych. Jako element dekoracyjny wybrałem kompozycję z zielonego ogórka, świeżo zerwanego liścia Bazyli oraz nasiona granatu. Lecz pełnia szczęścia miała dopiero nadejść.

Zaczęto ogłaszać zawodników, którzy znaleźli się na podium. Trzecie miejsce zdobył reprezentant Słowenii Branko Leposa, drugie miejsce zdobył reprezentant Słowacji Rastislav Kuban. Pierwsze miejsce na 1st Central Europe Cocktail Chalange zdobywając tym samym Puchar  Europy Centralnej zdobył „Polish reprezentant  – Dawid Typa”. Słowa te wykrzyczane przez prowadzącego wprawiły mnie w osłupienie. Takiego finału nie mogłem sobie wymarzyć. Zwyczajny barman z Krakowa wygrywa ważny konkurs na arenie międzynarodowej zdobywając również nagrodę za najlepszą technikę pracy oraz najlepszy cocktail, udowadniając tym samym, że również polscy barmani w stylu klasycznym mają wiele dobrego do pokazania na międzynarodowej scenie barmańskiej.

Central European Champions League

I miejsce Dawid Typa - Polska
Nazwa drinka : Calm Vistula
3cl Sobieskie Vodka
2 cl Marie Brizard Fraise des Boise
0.5 cl świeżo wyciśnięty sok z cytryny
4 owoce świeżych winogron
4 świeże listki Bzylii
Dekoracja: Liść Bazyli, Plaster świeżego ogórka,  nasiono granatu
Metoda : Shaker

II miejsce Rastislav Kuban - Słowacja
Nazwa drinka : Daily Relax
2 cl Watermelone
3 cl Bacardi Razz
1 cl Sok jabłkowy 100%
1 cl sok z świeżo wyciśniętych limon
Dekoracja : Świeży ogórek
Metoda : Shaker

III miejsce Branko Leposa - Słowenia
Nazwa drinka: Morning Dew
3 cl Danzka vodka
1.5 cl Mixer Green Apple Purree
1.0 cl Marie Brizard Peach du Verger
1.0 cl Marie Brizard Treple Sec
0.5 cl sok z świeżo wyciśniętych limon
Dekoracja : wiśnia cocktailowa, listki mięty pieprzowej, twist z cytryny
Metoda : Shaker

Jak już wspomniałem wg mnie największą wartością uczestnictwa w konkursach barmańskich jest uczenie się od swoich kolegów  tajników sztuki barmańskiej oraz dzielenie się z nimi swoim doświadczeniem oraz uwagami. Istotną wartością jest również możliwość nawiązywania nowych przyjaźni z ludźmi z całego świata, których część pracy zawodowej stała się ich pasją i sposobem na życie. Kiedy mamy okazję uzyskiwać dobre wyniki to znak, że wkład pracy i droga którą podążamy są słuszne.  Jednak ciężka praca i zamiłowanie do swojej pasji to nie wszystko, ponieważ liczą się również ludzie, nasi koledzy po fachu, dzięki którym również możemy stale podnosić swoje umiejętności. Właśnie za to chciałbym podziękować wszystkim kolegom barmanom, wolontariuszom Stowarzyszenia Polskich Barmanów, bo mój sukces bez nich był by niemożliwy.

 

Z barmańskim pozdrowieniem!
Dawid Typa

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria