Finlandia Vodka Cup 2009 - największy konkurs barmański w Polsce

Jak co roku, w listopadzie Firma Brown Forman Polska zorganizowała kolejna edycję niezwykle ważnego w świecie barmanów klasycznych konkursu "Finlandia Vodka Cup 2009" . Ponad stu dwudziestu uczestników , pięć miast , kilkudziesięcioosobowa grupa sędziów i organizatorów oraz wspaniała gala finałowa w warszawskim teatrze Capitol to doskonały warsztat profesjonalnych działan dystrybutora marki FINLANDIA VODKA skierowanych na rynek gastronomiczno-hotelarski w Polsce

nike dunk high black leather chair for sale | New Balance 327 Pastel Bleu/rose/jaune - WS327CL1

Elminacje odbyły się:
w Warszawie 26 października w Klubie Enklawa  wzięło w nich udział 25 barmanów.
2. Listopad Poznań w Klubie SQ 24os.
9. Listopad Katowice w Klubie Rondo Sztuki 24 os
16. listopada w Krakowie w Klubie Lizard King 24 os.
23. Listopada w Sopocie w Dream Clubie 24 os.
 
System preeliminacji tegorocznego konkursu jest najlepszym przykładem iż dzięki sędziom t  echnicznym ( masterzy SPB ) wielu młodych , niedoświadczonych barmanów ,uczestniczących w tak prestiżowej imprezie po raz pierwszy,poprawiło technikę pracy ,szybkość i elegancję w bardzo znaczący sposób. Finał konkursu odbywał się na 10 stanowiskach ( po raz pierwszy w Polsce ) i był pokazem wysokich ,profesjonalnych umiejętności polskich barmanów. Licznie zgromadzona publiczność nagradzała uczestników gromkimi brawami a konkursowe drinki serwowane przez piękne hostessy wzbudzały zachwyt finałowych gości w klubowej części imprezy.

Nowinką regulaminową tegorocznej edycji było wprowadzenie nowej konkurencji tzw. magic box która polega na stworzeniu nowej, oryginalnej receptury drinka z ingrediencji które uczestnik losuje tuż przed wyjściem na scenę. Ciężka próba dla uczestnika konkursu który musi pokonać tremę a jednocześnie wykazać się refleksem ,opanowaniem i zdolnościami miksologicznymi. Wszyscy finaliści wybrnęli z tej próby perfekcyjnie i 20 nowych kreacji przygotowanych na bazie FINLANDIA VODKA BLACKBERRY - nowości na polskim rynku zachwyciło jury degustacyjne.

Oceniając poziom tegorocznego konkursu chciałbym podkreślić bardzo sprawną pracę zespołu organizacyjnego Firmy Brown Forman dowodzonym przez Grzegorza Nowickiego który wykonał kawał dobrej roboty dla  rozwoju kultury picia drinków i koktajli  w barach i klubach całej Polski.
Zachęcam do skorzystania z okazji i podjęcia próby wprowadzenia najlepszych receptur do kart menu koktajlowego w Waszych barach.
 
z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria