Finał Finlandia Vodka Cup 2010

Finał największego konkursu barmańskiego w Polsce już za nami! Po raz jedenasty w roku 2010 odbyła się polska edycja prestiżowego konkursu eliminacyjnego Finlandia Vodka Cup.

Nike air jordan Sneakers | Women's Nike Air Max 270 trainers - Latest Releases

Światowy finał odbędzie się w lutym tego roku w odległej Laponii.

Jak co roku zmagania polskich barmanów trwały długo oraz były bardzo trudne. Konkurencja z roku na rok jest coraz większa i mocniejsza, o czym świadczy coraz większe zainteresowanie barmanów tym prestiżowym konkursem.

Eliminacje krajowe rozpoczęły się już w październiku i wzięło w nich udział, w sumie 118 barmanek i barmanów. Eliminacje obyły się w pięciu polskich miastach: Krakowie, Poznaniu, Bydgoszczy, Łodzi i Wrocławiu. Każde zmagania eliminacyjne poprzedzone były preeliminacjami, przeprowadzonymi przez przedstawicieli Brown- Forman.

Konkurs FVC jest ogromnym przedsięwzięciem, które przez kilka miesięcy przygotowuje i przeprowadza wieloosobowy zespół organizatorów oraz kilkudziesięcioosobowa grupa sędziów technicznych i degustacyjnych.

Zwieńczeniem wspólnych wysiłków był wspaniały finał, który odbył się 12 grudnia 2010 r. w warszawskim Klubie Enklawa.

Zespół organizacyjny pod kierownictwem Krzysztofa Cichonia w sposób perfekcyjny przygotował i poprowadził finałowe zmagania. W ciągu trzech godzin, na siedmiu równorzędnych stanowiskach, 20 barmanów wykonało 60 różnych drinków a każdy w 5 porcjach! Profesjonalne przygotowanie konkursu przez dystrybutora marki FINLANDIA VODKA owocuje umocnieniem marki Finlandia Vodka na polskim rynku gastronomiczno-hotelarskim.

Podobnie jak w ubiegłym roku, konkurencja obejmowała kategorię Quick Mix czyli…? Każdy z barmanów otrzymał „pudło niespodziankę” z 12 składnikami, z których „ad hock” miał przygotować napój mieszany, w dowolnej kategorii z maksymalnie 4 składników a to wszystko w 5 porcjach. Przewidziany czas skomponowania i wykonania swojego drinka wynosił 15 min.

W tej konkurencji barmani mogli sprawdzić swój profesjonalizm i panowanie nad stresem.

Zwycięzcą całego konkursu został Robert Dziacko pracujący w VIP Club w Gliwicach. Barman, który popisał się nie tylko swoimi umiejętnościami manualnymi przed sędziami technicznymi, ale również wykazał się ogromną kreatywnością i dobrym smakiem, czym ujął bardzo wymagającą komisję degustacyjną.

Robercie gratulujemy upragnionego sukcesu i życzymy Ci powodzenia w fińskim finale!

Kolejne nagrodzone miejsca zajęli:

II Marcin Sobociński ze Stena Line Gdynia

III Arkadiusz Wiśniewski z Baru Max w Jastrzębiej Górze

Ze swojej strony pragnę pogratulować oraz wyrazić uznanie dla wszystkich uczestników barmańskich zmagań. Doceniam Wasz udział, wysiłek i determinację w dążeniu do celu a przede wszystkim chęci rozwijania własnych umiejętności i odwagi w ich konfrontowaniu.
Poziom pracy barmanów, jakość i estetyka dekoracji drinków z roku na rok jest coraz wyższa. To cieszy zwłaszcza nas, barmanów „seniorów”, starających się poprzez swoją działalność edukacyjną, prowadzoną pod egidą SPB, przekazać wiedzę i umiejętności młodszym kolegom.

Czasem z łezką w oku, innym razem z podziwem i delikatną zazdrością, spoglądamy na rywalizację naszych kolegów za barem. Wspominamy własne starty i ten niezapomniany dreszczyk emocji… a te udzielały się wszystkim zebranym w Enklawie.

Atmosferę prawdziwej sportowej rywalizacji podkręcał znany sprawozdawca sportowy Pan Włodzimierz Szaranowicz oraz związany od lat z F.V.C. Patryk Le Nart. Licznie zgromadzona publiczność dopingowała uczestników i nagradzała gromkimi brawami a konkursowe drinki serwowane przez piękne hostessy lepiej smakowały i podkręcały i tak już gorącą atmosferę w klubie.

Atrakcją wieczoru pełnego dobrej muzyki, zabawy, wyśmienitych drinków a w szczególności przyjacielskiej atmosfery był występ wspaniałego trio „Me Myself And I”.

Podsumowując, z własnej perspektywy, wszystkie eliminacje i wspaniały finał tegorocznego konkursu, chciałbym zwrócić uwagę na bardzo sprawną i przyjacielską atmosferę pracy z zespołem organizacyjnym Firmy Brown Forman.

Cieszę się, że wiele lat współpracy Brown-Forman Polska i SPB zaowocowało rozwojem kultury picia drinków i koktajli oraz pomogło w propagowaniu zasad profesjonalnej miksologii w barach i klubach całej Polski.

 

Fotorelacja