Rok szkolny dobiega końca. Młodzież poprawia ostatnie oceny, podnosi sobie "średnią", nadrabia punkty ze sprawowania. Wydawałoby się, że już wszyscy myślą o wakacjach. Są jednak osoby, które nerwowo biegają, komponują jakieś mikstury, szukają wymyślnych owoców i ćwiczą, ćwiczą, ćwiczą. Czyżby to byli barmani przygotowujący się do konkursu barmańskiego?
Running sport media | SneakersJest piątek 11 czerwca. Szkoła od rana tętni życiem. Przygotowana aula, szatnia dla zawodników, kawiarenka. Hostessy oprowadzają ekipy po szkole, sekretariat pracuje pełną parą. Już po raz piąty w cieszyńskim Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej, odbywa się Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów. Przyjechało 29 uczestników z 18 szkół południowej Polski.
Jak co roku organizatorami spotkania byli:
1. Stowarzyszenie dla Rozwoju Przedsiębiorczości Edukacji i Kultury Młodzieży "Ekoga",
2. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie:
3. Stowarzyszenie Polskich Barmanów, które reprezentowali:
Honorowy patronat nad zawodami objął Starosta Powiatu Cieszyńskiego.
Głównymi sponsorami konkursu byli:
BROWN FORMAN POLSKA SP. Z O.O. (surowce, upominki)
ul. M.Gandiego 3
02-645 Warszawa
RED BULL SP. Z O.O. (Red Bull, oprawa muzyczna, upominki)
Al. Wyścigowa 8a
02-681 Warszawa
CENTRUM WINA SP. Z O.O. (MONIN syropy bezalkoholowe)
ul. Puławska 336
02-819 Warszawa
GRUPA MASPEX WADOWICE (soki TYMBARK OWOCE ŚWIATA, upominki)
ul. Legionów 37
34-100 Wadowice
Wsparcia rzeczowego udzieliły:
Poznańska Akademia Barmanów Dariusz Kosiorek www.pab.com.pl (sprzęt barmański),
Kraft Foods Polska S.A. w Warszawie Oddział "Olza" w Cieszynie (słodycze),
Urząd Miejski w Cieszynie (upominki).
Jak co roku organizatorzy otrzymali wsparcie finansowe Powiatu Cieszyńskiego.
Konkurs miał na celu:
Uczestnicy mieli do przygotowania dwa typy napojów mieszanych: Short Fancy Drink oraz Soft RedBull Drink.
Doświadczeni barmani z SPB czuwali nad profesjonalnym przeprowadzeniem zawodów, oceniali technikę i efekty pracy oraz wspierali młodzież swoją wiedzą i doświadczeniem. Dzięki ich udziałowi zabawa przebiegała sprawnie a wyłonienie zwycięzców było sprawne i bezdyskusyjne.
Poziom pracy młodych barmanów był wysoki a nawet bardzo profesjonalny. Również same kompozycje napojów mieszanych często bardzo pomysłowe i zaskakujące. Cieszy nas, że konkurs jest pozytywnie oceniany i cieszy się rosnącą popularnością. Wiele twarzy pojawia się na nim co roku, przyjeżdżają przedstawiciele nowych szkół.
Laureatami w kategorii SHORT FANCY DRINK zostali:
1. MATEUSZ JURECZKA, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.
Drink "WILD FLOWER" składający się z: Finlandii Grapefruit, De Kuyper Sour Rhubarb, soku cytrynowego, soku Tymbark Grejpfrut, syropu Monin Lavande.
2. SŁAWOMIR WALCZEWSKI, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych "Cogito" w Siemianowicach Śląskich.
Drink "EXPLOSION OF FRUITS" składający się z: Finlandii Lime, DeKuyper Sour Rhubarb, syropu Monin Mango, soku Tymbark Owoce Świata Granat.
3. JUSTYNA WIZNER, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Bielsku-Białej.
Drink "SPICY MOMENT" składający się z: Finlandii Redberry, DeKuyper Creme De Cacao, DeKuyper Butterscotch Caramel, soku Tymbark Pomarańcza, sok z cytryny, syropu Monin Spicy Mango.
Laureatami w kategorii SOFT REDBULL DRINK zostali:
1. MATEUSZ JURECZKA, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.
Drink "SUMMER RED BULL" składający się z: syropu Monin Ogórkowy, syropu Monin Lychee, soku cytrynowego, soku Tymbark Pomarańcza, soku Tymbark Owoce Świata Żurawina oraz Red Bulla.
2. DARIUSZ TOKARZ, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Gliwicach.
Drink "BOOGALOO" składający się z: syropu Monin Lavande, syrop Monin Spicy, soku Tymbark Owoce Świata Granat, soku Tymbark Pomarańcza oraz Red Bulla.
3. DAWID KAWŁATOW, Zespół Szkół Nr 3 w Wadowicach.
Drink "FRESH BULL" składający się z: soku Tymbark Pomarańcza, syropu Monin Fraise oraz Red Bulla.
Przyznane zostały również dwie nagrody dodatkowe:
"ZA NAJBARDZIEJ PROFESJONALNĄ DEKORACJĘ"
dla JUSTYNY WIZNER z Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Bielsku-Białej.
oraz
"ZA NAJLEPSZĄ TECHNIKĘ PRACY"
dla MATEUSZA JURECZKI z Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Gliwicach
Wszystkim sponsorom, gościom, uczestnikom organizatorzy pragną wyrazić serdeczne podziękowania.
Wszystkim osobom przygotowującym konkurs w tym również młodzieży obsługującej kawiarnię, salę konkursową, stołówkę oraz hostessom, organizatorzy składają wyrazy wdzięczności za trud i poświęcenie.
Szczególnie serdeczne podziękowania organizatorzy kierują w stronę Bogdana Gałuszki, doświadczonego barmana, wieloletniego członka Stowarzyszenia Polskich Barmanów, obecnie Prezesa Okręgu Południe. Za jego poświęcenie, bezinteresowność i wsparcie oraz koordynację całego projektu.
Oczywiście już teraz zapraszamy na szóstą edycję Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów, Cieszyn 2011!!!
Organizatorzy
Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria