W dniach 11 - 12.09.2010 na zaproszenie Słowackiego Stowarzyszenia Barmanów, delegacja SPB w składzie Prezes o/południowego Master - Bartender Bogdan Gałuszka, Vice – prezes Master - Bartender Ryszard Maciejewski, Robert Dziacko z Zabrza, Marcin Ożóg z Chorzowa oraz Piotr Kos z Bielska – Białej, wzięła udział w jubileuszowym X – tym Jelinek Cup, który odbył się w malowniczym kurorcie Vizovice w Czeskiej Republice.
latest Running Sneakers | Giftofvision - Luxury, Premium & Contemporary ShoppingOrganizatorzy konkursu zorganizowali jego uczestnikom komfortowe warunki pobytu w Hotelu Ambra z wieloma atrakcjami.
W pierwszym dniu zostaliśmy zaproszeni na party zorganizowane w stylu lat trzydziestych. Stroje, kankan i atmosfera tamtego okresu udzieliła się wszystkim zaproszonym gościom. Podczas party zostały rozlosowane numery startowe zawodników uczestniczących w konkursie Jelinek Cup 2010.
Dzień następny rozpoczął się od przejazdu do fabryki Rudolofa Jelinka, gdzie odbywał się konkurs klasyczny.
W szranki stanęło 16 barmanów z Czech, Słowacji i Polski(Robert Dziacko i Marcin Ożóg) a wśród nich obecny mistrz świata z Berlina, BAŇÁK Vladimír ze Słowacji i wicemistrzyni świata JÁNOVÁ Šárka z Czech.
Zawodnicy mieli za zadanie wykonać po cztery porcje short i long drinka na bazie produktów Rudolf Jelinek oraz innych sponsorów min. syropy, likiery i puree Monin.
Kreacje przygotowywane na barach konkursowych oceniane były przez komisję techniczną do której zaproszony został prezes o/południowego Master – Bar tender Bogdan Gałuszka oraz komisję degustacyjną.
Ciekawym rozwiązaniem przyjętym przez organizatorów było przygotowywanie przez barmanów podczas jednego występu dwóch kategorii napojów w łącznym czasie 12 min., dzięki czemu konkurs przebiegał bardzo sprawnie, pomysł wart naśladowania.
Ostatecznie trzy pierwsze miejsca zajęli barmani z Czech i Słowacji ale 5 miejsce kolegi Roberta Dziacko z Zabrza to bardzo dobry wynik biorąc pod uwagę tak silną obsadę konkursu, jak również fakt iż Robert o kilka miejsc wyprzedził aktualnego mistrza świata! Punktację konkursową podajemy w tabeli.
Po zakończeniu konkursu mieliśmy przyjemność zwiedzać fabrykę Rudolf Jelinek, poznać jej historię szczegóły związane z wytwarzanymi w niej produktami.
Wieczorna część dnia została zarezerwowane dla konkursu flair odbywającego się w Sali Kongresowej w Vizovicach.
Konkurs zorganizowany z wielką pompą wzbudził duże zainteresowanie wśród mieszkańców i turystów. Do rywalizacji stanęło 7 barmanów w tym nasz kolega Piotr Kos.
Zawody wygrał nasz dobrze znany kolega z Czech (II miejsce na ostatnich Mistrzostwach Polski Flair – Wyborowa Cup) SLÁPNIČKA Ondřej, który od wielu lat prezentuje niezmiennie światowy poziom, przykład godny podziwu i naśladowania. Występ Piotra Kosa przy bardzo dużej skali trudności wykonywanych przez niego tricków ostatecznie pozwolił zająć mu 5 miejsce. Punktację konkursową podajemy w tabeli.
Jednakże należy wyraźnie zaznaczyć że przygotowany przez naszego kolegę program był bardzo atrakcyjny i gdyby popełnił tylu błędów w trakcie występu na pewno miejsce na „pudle” miałby zagwarantowane.
Reasumując wróciliśmy z lekkim niedosytem ale nadzieja że wyniesiona nauka i doświadczenie zaprocentują w przyszłości. Cieszymy się że mamy szeroką grupę barmanów, którzy chcą się rozwijać i brać udział w takich wydarzeniach, chcących szlifować swoje umiejętności co rokuje dobrze na przyszłość.
Z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Maciejewski