Od sześciu lat pod koniec roku szkolnego w cieszyńskiej szkole ekonomiczno-gastronomicznej im „Macierzy Ziemi Cieszyńskiej” panuje wielkie zamieszanie.
Młodzież poprawia ostatnie oceny, nauczyciele dwoją się i troją próbując ogarnąć uczniowskie praktyki, ciągnące się egzaminy maturalne oraz klasowe wycieczki. W tym wszystkim jeszcze my tzn SPB i grupa zapaleńców coraz bardziej już doświadczonych w organizacji konkursu barmańskiego dla młodzieży.
3 czerwca o godzinie 10,00 rozpoczęła się VI edycja Konkursu Młodych Barmanów.
Do szkoły przyjechało 27 uczestników z 18 szkół z różnych rejonów j Polski i Czeskie Republiki. Cieszymy się bardzo, że nie jest to już tylko regionalny konkurs ale stał się już ogólnopolskim a wręcz międzynarodowym.
Jak co roku organizatorami spotkania byli:
1. Stowarzyszenie dla Rozwoju PrzedsiębiorczościEdukacji i Kultury Młodzieży "Ekoga"
2. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie:
3. Stowarzyszenie Polskich Barmanów, które reprezentowali:
Honorowy patronat nad zawodami objął Starosta Powiatu Cieszyńskiego.
Głównymi sponsorami konkursu byli:
Wsparcia rzeczowego udzieliły:
- Poznańska Akademia Barmanów Dariusz Kosiorek
- Urząd Miejski w Cieszynie
Konkurs miał na celu:
- promocję profesjonalnego barmaństwa,
- zdobywanie nowych umiejętności przez uczniów,
- rozwijanie zainteresowań młodzieży,
- propagowanie alternatywnego sposobu spożywania napojów,
- promowanie uczciwej rywalizacji wśród uczniów oraz odpowiedź na zapotrzebowanie na rynku pracy.
Uczestnicy mieli do przygotowania dwa typy napojów mieszanych: Short Fancy Drink oraz Soft w kategorii Smoothiess.
Doświadczeni barmani z SPB czuwali nad profesjonalnym przeprowadzeniem zawodów, oceniali technikę i efekty pracy oraz wspierali młodzież swoją wiedzą i doświadczeniem. Dzięki jasnemu i przejrzystemu systemowi oceny w „stylu włoskim” wyłonienie zwycięzców było sprawne i bezdyskusyjne.
Poziom pracy młodych barmanów był bardzo wysoki, profesjonalny. Również same kompozycje napojów mieszanych często bardzo pomysłowe i zaskakujące. Cieszy nas, że konkurs jest pozytywnie oceniany i cieszy się rosnącą popularnością. Budujące jest to, że tworzy się grupa szkół, które co roku uczestniczą w naszym konkursie. W tym miejscu chciałbym szczególnie podziękować za wytrwałość i oddanie nauczycielom, wychowawcom , którzy przez wiele tygodni z oddaniem pracują ze swoimi uczniami nad przygotowaniem ich do startu. Nie ukrywam, że pewna doza szczęścia też się przydaje ale w tym roku mogę z pełna odpowiedzialnością powiedzieć, że zdobywcy tegorocznych pucharów to uczniowie pracujący wytrwale i sumiennie na sukces wraz ze swoimi opiekunami.
Laureatami w kategorii SOFT I SHORT FANCY DRINK zostali:
Kategoria SOFT DRINK SMOOTHIES | ||
I. miejsce | Robert Bara Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach; ul. Niepodległości 5, 38-300 GORLICE |
Anita Herman |
II. miejsce | Krzysztof Zemanek Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA |
Lucyna Kacprowicz |
III. miejsce | Adam Bac Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego; ul. Kozielska 1 44 – 100 GLIWICE |
Beata Wojtasik |
IV. miejsce | Marek Wigłasz Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej; Londzina 3; 43-400 CIESZYN |
Sylwester Ochman |
V. miejsce | Krzysztof Bajerski Zespół Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej; ul. Jagiellońska 84, 33-300 NOWY SĄCZ |
Paweł Kopczyński |
Kategoria SHORT FANCY DRINK | ||
I. miejsce | Krzysztof Zemanek Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA |
Lucyna Kacprowicz |
II. miejsce | Robert Bara Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach; ul. Niepodległości 5, 38-300 GORLICE |
Anita Herman |
III. miejsce | Markéta Franková Soukromá Střední Škola Třineckých Železáren Lánská 132, 73961 TŘINEC, CR |
Jana Lysková |
IV. miejsce | Janusz Markiel Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA |
Lucyna Kacprowicz |
V. miejsce | Paweł Kowalczyk Zespół Szkół im. A. Średniawskiego w Myślenicach; 3-go Maja 97b; 32-400 MYŚLENICE |
Kacper Bogacz |
Nagroda za NAJLEPSZĄ TECHNIKĘ PRACY | ||
Janusz Markiel Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA |
Lucyna Kacprowicz | |
Nagroda za NAJBARDZIEJ PROFESJONALNĄ DEKORACJĘ w kategorii Soft Drink Smoothies | ||
Krzysztof Zemanek Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA |
Lucyna Kacprowicz |
Wszystkim sponsorom, gościom, uczestnikom organizatorzy pragnę wyrazić serdeczne podziękowania.
Członkom Stowarzyszenia Polskich Barmanów Pragnę podziękować za poświęcony czas i oddanie idei stowarzyszenia, propagowania profesjonalnej miksologii w środowisku polskich barmanów.
Osobom zaangażowanym w przygotowanie konkursu, w tym młodzieży obsługującej kawiarnię, salę konkursową, stołówkę oraz hostessom, organizatorzy składają wyrazy wdzięczności za trud i poświęcenie.
Już dziś zapraszam na siódmą edycję Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów, Cieszyn 2012!
Z barmański pozdrowieniem
Prezes Oddziału Południowego SPB
Bogdan Gałuszka
Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria