Relacja z VI Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów

Od sześciu lat pod koniec roku szkolnego w cieszyńskiej szkole ekonomiczno-gastronomicznej im „Macierzy Ziemi Cieszyńskiej” panuje wielkie zamieszanie.
Młodzież poprawia ostatnie oceny, nauczyciele dwoją się i troją próbując ogarnąć uczniowskie praktyki, ciągnące się egzaminy maturalne oraz klasowe wycieczki. W tym wszystkim jeszcze my tzn SPB i grupa zapaleńców coraz bardziej już doświadczonych w organizacji konkursu barmańskiego dla młodzieży.

Giftofvision - Sneakers search engine | adidas party delilah los angeles , sivasdescalzo - Sneakers and clothes online

3 czerwca o godzinie 10,00 rozpoczęła się VI edycja Konkursu Młodych Barmanów.

Do szkoły przyjechało 27 uczestników z 18 szkół z różnych rejonów j Polski i Czeskie Republiki. Cieszymy się bardzo, że nie jest to już tylko regionalny konkurs ale stał się już ogólnopolskim a wręcz międzynarodowym.

Jak co roku organizatorami spotkania byli:

1. Stowarzyszenie dla Rozwoju PrzedsiębiorczościEdukacji i Kultury Młodzieży "Ekoga"

2. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie:

  • Dyrektor mgr LILIANNIE ZEMŁA
  • mgr URSZULI ZWARDOŃ,
  • mgr MARZENY SOKOŁOWSKIEJ,
  • mgr ELŻBIETY MACURY,
  • mgr BOŻENY PIESZKI
  • mgr Leszek Pindur.

3. Stowarzyszenie Polskich Barmanów, które reprezentowali:

  • Bogdan Gałuszka,
  • Piotr Dziadkowiec
  • Robert Dziacko,
  • Krzysztof Michalak,
  • Jacek Hanzel,
  • Grzegorz Ciemała
  • Sylwester Ochman

Honorowy patronat nad zawodami objął Starosta Powiatu Cieszyńskiego.

Głównymi sponsorami konkursu byli:

  • BROWN FORMAN POLSKA SP. Z O.O.
  • RED BULL SP. Z O.O.
  • CENTRUM WINA SP. Z O.O.
  • GRUPA MASPEX WADOWICE

Wsparcia rzeczowego udzieliły:
- Poznańska Akademia Barmanów Dariusz Kosiorek
- Urząd Miejski w Cieszynie

Konkurs miał na celu:
- promocję profesjonalnego barmaństwa,
- zdobywanie nowych umiejętności przez uczniów,
- rozwijanie zainteresowań młodzieży,
- propagowanie alternatywnego sposobu spożywania napojów,
- promowanie uczciwej rywalizacji wśród uczniów oraz odpowiedź na zapotrzebowanie na rynku pracy.

Uczestnicy mieli do przygotowania dwa typy napojów mieszanych: Short Fancy Drink oraz Soft w kategorii Smoothiess.
Doświadczeni barmani z SPB czuwali nad profesjonalnym przeprowadzeniem zawodów, oceniali technikę i efekty pracy oraz wspierali młodzież swoją wiedzą i doświadczeniem. Dzięki jasnemu i przejrzystemu systemowi oceny w „stylu włoskim” wyłonienie zwycięzców było sprawne i bezdyskusyjne.

Poziom pracy młodych barmanów był bardzo wysoki, profesjonalny. Również same kompozycje napojów mieszanych często bardzo pomysłowe i zaskakujące. Cieszy nas, że konkurs jest pozytywnie oceniany i cieszy się rosnącą popularnością. Budujące jest to, że tworzy się grupa szkół, które co roku uczestniczą w naszym konkursie. W tym miejscu chciałbym szczególnie podziękować za wytrwałość i oddanie nauczycielom, wychowawcom , którzy przez wiele tygodni z oddaniem pracują ze swoimi uczniami nad przygotowaniem ich do startu. Nie ukrywam, że pewna doza szczęścia też się przydaje ale w tym roku mogę z pełna odpowiedzialnością powiedzieć, że zdobywcy tegorocznych pucharów to uczniowie pracujący wytrwale i sumiennie na sukces wraz ze swoimi opiekunami.

Laureatami w kategorii SOFT I SHORT FANCY DRINK zostali:

Kategoria SOFT DRINK SMOOTHIES
 I. miejsce  Robert Bara
Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach;
ul. Niepodległości 5, 38-300 GORLICE
Anita Herman
 II. miejsce Krzysztof Zemanek
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA
Lucyna Kacprowicz
 III. miejsce Adam Bac
Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego;
ul. Kozielska 1 44 – 100 GLIWICE
Beata Wojtasik
 IV. miejsce Marek Wigłasz
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej;
Londzina 3; 43-400 CIESZYN
Sylwester Ochman
 V. miejsce Krzysztof Bajerski
Zespół Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej;
ul. Jagiellońska 84, 33-300 NOWY SĄCZ
Paweł Kopczyński
Kategoria SHORT FANCY DRINK
 I. miejsce Krzysztof Zemanek
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA
Lucyna Kacprowicz
 II. miejsce Robert Bara
Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach;
ul. Niepodległości 5, 38-300 GORLICE
Anita Herman
 III. miejsce Markéta Franková
Soukromá Střední Škola Třineckých Železáren
Lánská 132, 73961 TŘINEC, CR
Jana Lysková
 IV. miejsce Janusz Markiel
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA
Lucyna Kacprowicz
 V. miejsce Paweł Kowalczyk
Zespół Szkół im. A. Średniawskiego w Myślenicach;
3-go Maja 97b; 32-400 MYŚLENICE
Kacper Bogacz
Nagroda za NAJLEPSZĄ TECHNIKĘ PRACY
Janusz Markiel
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA
Lucyna Kacprowicz
Nagroda za NAJBARDZIEJ PROFESJONALNĄ DEKORACJĘ w kategorii Soft Drink Smoothies  
Krzysztof Zemanek
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
ul. Wyspiańskiego 5; 43300 BIELSKO-BIAŁA
Lucyna Kacprowicz


Wszystkim sponsorom, gościom, uczestnikom organizatorzy pragnę wyrazić serdeczne podziękowania.

Członkom Stowarzyszenia Polskich Barmanów Pragnę podziękować za poświęcony czas i oddanie idei stowarzyszenia, propagowania profesjonalnej miksologii w środowisku polskich barmanów.

Osobom zaangażowanym w przygotowanie konkursu, w tym młodzieży obsługującej kawiarnię, salę konkursową, stołówkę oraz hostessom, organizatorzy składają wyrazy wdzięczności za trud i poświęcenie.

Już dziś zapraszam na siódmą edycję Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów, Cieszyn 2012!

 

Z barmański pozdrowieniem
Prezes Oddziału Południowego SPB
Bogdan Gałuszka

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria