Polski desant w Normandii anno domini 2012

Po raz drugi w historii Stowarzyszenie Polskich Barmanów zostało zaproszone do wzięcia udziału w międzynarodowym konkursie barmanskim Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2012 który w dniach 1-3 04 2012 odbywał się w przepięknym średniowiecznym zamku w Caen w samym sercu Normandii.

Sportswear Design | Nike SB

Polska reprezentacja wyłoniona podczas lutowych eliminacji które odbyły się w hotelu Hyatt Regency w Warszawie miąla jasno wyznaczony cel - obrona znakomitych rezultatów konkursu z roku 2011, oraz zaprezentowanie nienagannej techniki  i stylu pracy. Edyta Siek - absolwentka Akademii Miksologii im. Z.T Nowickiego, Krzysztof Zemanek uczeń Zespółu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej ul. Wyspiańskiego 5, wychowanek p. Bogdana Gałuszko oraz p. Maria Burska przygotowywana do konkursu przez kol. Piotra Smolarza wypadli znakomicie.

Trzy razy podium w każdej z konkurencji oraz nagroda specjalna za najlepszą technikę pracy dla ucznia z Bielsko-Białej to wynik który budzi respekt wśród wszystkich uczestników tej rywalizacji.Gratulacje od organizatorów ( IDAC - Stowarzyszenie producentów Calvadosu ), przedstawicieli szkół hotelarsko-gastronomicznych z Francji, Belgii, Niemiec, Szwajcarii to dowód na europejski poziom kwalifikacji naszych barmanów.

Oprócz zmagań konkursowych uczestnicy mieli okazję zwiedzić jedną ze znakomitych wytwórni calvadosu firmy Pere Magloire w miejscowości Pont-l Eveque gdzie poznaliśmy tajniki destylacji,  starzenia oraz komponowania znakomitego calvadosu. Odbyła się również degustacja porównawcza kilku sztandarowych produktów tegoż producenta oraz zwiedzanie muzeum calvadosu. Wyniki polskiej reprezentacji zostały docenione przez organizatorów  podczas uroczystej kolacji którą celebrowaliśmy w towarzystwie p. Didier Bedu ( president of IDAC ) oraz rodziny Boulard,właścicieli najbardziej rozpoznawalnej marki calvadosu w Polsce.

Niezwykle serdeczna atmosfera całej imprezy, jej prestiż wśród uczestników reprezentujących szkoły hotelarsko -gastronomiczne  z całej Europy skłoniło organizatorów do podjęcia starań w celu poszerzenia ilości szkół polskich biorących udział w eliminacjach. W roku 2013 planujemy zaprosić ok. 24 uczniów i studentów ze szkół współpracujących ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów do współzawodnictwa, podnosząc kwalifikacje  oraz wiedzę przyszłych pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej w naszym kraju.

 

z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent

pdf Results Press Release