Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów wraz z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku ma przyjemność poinformować iż w dniach 03-04.06.2013 w hotelu " JAN " w Darłowie odbędzie się konkurs barmański skierowany do uczniów wszystkich szkół o profilu hotelarsko-gastronomicznym w Polsce.
Nike air jordan Sneakers | jordan Release Dates
Opis imprezy:
Stowarzyszenie Polskich Barmanów wraz z Centrum Kształcenia Praktycznego ze Słupska organizują w dniach 03-04.06 2013 w hotelu "JAN" w Darłowie konkurs barmański skierowany do uczniów i kadry pedagogicznej szkół ponadpodstawowych o profilu hotelarsko- gastronomicznym. Konkurs o randze Mistrzostw Polski w kategorii "Fancy Mocktai " - drink bezalkoholowy. Impreza ma charakter szkoleniowo-integracyjny w formule otwartej. W konkursie przewidujemy udział ok. 60 uczestników (obecnych uczniów szkoły z wyłączeniem absolwentów), którzy wraz z kadrą nauczycielską powalczą o tytuły indywidualnego oraz drużynowego Mistrza Polski 2013. Z przyczyn organizacyjnych musimy ograniczyć liczbę uczestników zatem decydujące znaczenie będzie miała kolejność zgłoszeń .
Formularze zgłoszeniowe ukażą się na stronach SPB w dniu 15.04.2013 o godz.09.00 i będą otwarte do dnia 05.05.2013.
Każda szkoła ma prawo zgłoszenia 1 uczestnika reprezentującego szkołę wraz z nauczycielem ( opiekunem ) W miarę możliwości zakwaterowania w hotelu istnieje możliwość przyjazdu osób towarzyszących.
Koszt uczestnictwa wynosi 175 PLN na osobę i obejmuje następujące świadczenia :
- nocleg w pokoju 2 osobowym ( śniadanie )
- lunch w dniu przyjazdu
- salę konferencyjną wraz z wyposażeniem / lub dwie sale zgodnie z zapotrzebowaniem
- kolację z oprawą muzyczną DJ-m lub grill na świeżym powietrzu
- korzystanie z basenu , sauny i wanny z hydromasażem w hotelu bezpłatnie
- bezpłatne korzystanie z kompleksu Park Wodny Jan bez ograniczeń
W przypadku zgłoszenia mniejszej ilości uczestników konkursu Organizatorzy stworzą możliwość uczestnictwa większej ilości uczniów reprezentujących jedną szkołę.
Dodatkowy formularz zgłoszeniowy ukaże się na stronach SPB w dniu 08.05.2013 o godz.09.00
Mistrzostwa Polski Młodych Barmanów są odpowiedzią na szerokie zainteresowanie szkół hotelarsko-gastronomicznych konfrontacją doświadczeń i umiejętności uczniów którzy w przyszłości wiążą swoje plany zawodowe z wykonywaniem pracy profesjonalnego barmana na najwyższym światowym poziomie.Udział Stowarzyszenia Polskich Barmanów daje gwarancję niezależnej profesjonalnej oceny umiejętności zawodowych w/g standardów International Bartenders Association -najwększej na świecie organizacji barmańskiej zrzeszającej Stowarzyszenia oraz Gildie z 60 krajów świata.Regulamin naszego konkursu oraz kryteria oceny uczestników będą identyczne z regulaminem stosowanym na wszystkich wielkich konkursach barmańskich pod auspicjami IBA.
Celem spotkania jest również zapoznanie przedstawicieli szkół z programami szkoleniowymi Stowarzyszenia Polskich Barmanów a w szcególności programu " Barman Junior " w ramach Akademii Miksologii im. Z.T Nowickiego dedykowanego uczniom niepełnoletnim którzy poznają tajniki profesjonalnej sztuki barmańskiej , techniki pracy na bazie produktów bezalkoholowych ( wzorzec oparty o programy szkoleniowe Czech i Słowaków )
Dodatkową atrakcja będą szkolenia i prezentacje najnowszych światowych trendów w miksologii przygotowane przez firmy partnerskie Stowarzyszenia ( MONIN, PERIER , HAMILTON BEACH , TYMBARK )
Cele konkursu:
- Integracja uczniów szkół o profilu gastronomicznym i hotelarskim.
- Szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana uwzględniając światowe trendy.
- Kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów stosowanych w Polsce i na świecie.
- Poszerzanie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych.
- Wymiana doświadczeń uczniów i nauczycieli ze środowiskiem barmańskim.
- Podnoszenie kwalifikacji w zawodzie Barman
- Szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych.
- Podnoszenie świadomości społeczeństwa o konieczności kształcenia uczniów w obsłudze konsumenta w tym w zawodzie Barman.
Daniel Poświętny - 530-585-558
Grzegorz Dacków - 505-024-736
Przewidywany harmonogram konkursu wygląda następująco:
Dzień 03.06.2013
- do godziny 13.00 przyjazd i zakwaterowanie uczestników
- 13.00 – 14.00 lunch
- 14:00 oficjalne rozpoczęcie konkursu ( przywitanie przybyłych uczestników oraz zaproszonych gości )
- 14:30 BRIEFING - rejestracja i odprawa uczestników konkursu (weryfikacja receptur ,losowanie numerów startowych )
- 15:00 szkolenie dla opiekunów i uczestników ( MONIN , TYMBARK )
- 16:00 rozpoczęcie konkurencji
- 18:00 zakończenie konkurencji
- 18:00 -19:00 szkolenie dla uczestników i opiekunów
- 20:30- uroczysta kolacja, ogłoszenie wyników i zakończenie konkursu.
- 21:00 dyskoteka dla uczestników
Dzień 04.06.2014
- 07.00 - 10.00 śniadanie
- 09.00 - 13.00 Aquapark - czas relaksu
- 09.00 - 13.00 prezentacje firm partnerskich SPB ( Winterhalter , Alva , Sawex )
REGULAMIN KONKURSU:
- Konkurs zostanie przeprowadzony według regulaminu IBA ( ocena techniczna + ocena degustacyjna )
- Każdy uczestnik występuje w stroju barmańskim ( czarne spodnie + koszula + kamizelka , marynarka )
- Kategoria : Longdrink Fancy -bezalkoholowy
- Obowiązują receptury nigdzie wcześniej nie publikowane i nie prezentowane na poprzednich konkursach krajowych jak i zagranicznych.
- Uczestnik wykonuje napój mieszany zgodnie z recepturą w ilości 4 porcji
- W recepturze dozwolone jest użycie max. 6 składników ( dekoracja dotykająca powierzchni napoju traktowana jest jako składnik )
- Czas przygotowania napoju mieszanego wynosi 7 minut
- Czas przygotowania stanowiska pracy wynosi 2 minuty.
- Technika wykonania - dowolna
- Dekoracja musi być wykonana przez uczestnika konkursu w przygotowalni, bezpośrednio przed rozpoczęciem konkursu.( 15 minut )
- Drinki będą przygotowywane w szkle zapewnionym przez organizatora.
- Przed rozpoczęciem pracy konkursowej uczestnicy wykonają zadanie "free pouring " -nalanie z ręki ( lewa 40 ml , prawa 60 ml )
- Każdy niedolany , ewentualnie przelany ml będzie skutkował pkt.karnymi odejmowanymi z ogólnej punktacji ( 1ml =1pkt. karny )
- Uczestnicy konkursu, podczas sporządzania napoju mieszanego, muszą posługiwać się miarami barowymi.
- Każdy uczestnik konkursu powinien posługiwać się własnym sprzętem barmańskim, oraz używać własnych owoców do dekoracji
- Organizator przewiduje klasyfikację drużynową dla szkół ktore zgłoszą nauczycieli do testu wiedzy miksologicznej ( LEVEL A )
- Pytania dotyczące regulaminu konkursu prosimy kierować na e-mail" Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
- Free pouring odbędzie się tuż przed wejściem na stanowisko konkursowe (2 uczestników + 2 uczestników).
- Barmani bęa używać butelek o poj. 0,5 litra i wylewać będą z lewej i prawej ręki do szklaneczki typu "whisky glass".
- Po rozlaniu komisja sędziowska odmierzy rozlew w menzurce i wyświetli wynik na monitorze.
- Organizator zabezpieczy nalewaki - zawodnik może użyć swoich po zgłoszeniu komisji sędziowskiej.
- Kruszarki do lodu oraz blendery ( Hamilton Beach poj.1,25 l ) zabezpiecza Organizator.
PORTFOLIO PRODUKTÓW ( zabezpiecza Organizator )
MONIN - SYROPY
- APPLE - syrop jabłkowy 0,7ltr
- APRICOT - syrop morelowy 0,7ltr
- BITTER - koncentrat Bitter - Aperol 0,7ltr
- BLACKBERRY- syrop jeżynowy 0,7ltr
- BLACKCURRANT - syrop czarna porzeczka 0,7ltr
- BUTTERSCOTCH - syrop ciasteczka maślane 0,7ltr
- CANDY STRAWBERRY - syrop cukierek truskawkowy 0,7ltr
- CARDAMON - syrop kardamonowy 0,7ltr
- CARIBBEAN - syrop rumowy 0,7ltr
- CHERRY PLUM - syrop mirabelka 0,7ltr
- CHESTNUT - syrop kasztanowy 0,7ltr
- CHOCOLATE MINT - syrop czekoladowo-miętowy 0,7ltr
- COFFEE- syrop kawowy 0,7ltr
- COTTON CANDY - syrop wata cukrowa 0,7ltr
- ESTRAGON - syrop estragonowy 0,7ltr
- FIGUE - syrop figa 0,7ltr
- FROSTED MINT - syrop biała mięta 0,7ltr
- GIN - syrop jałowcowy 0,7ltr
- GLASCO LEMON - syrop cytrynowy 0,7ltr
- GRAPEFRUIT - syrop grejpfrutowy 0,7ltr
- GREEN TEA - syrop zielona herbata 0,7ltr
- GUM - syrop guma arabska 0,7ltr
- HONEY - syrop miodowy 0,7ltr
- JASMIN - syrop jaśminowy 0,7ltr
- LEMON PIE - syrop tarta cytrynowa 0,7ltr
- LIME JUICE CORDIAL MIXER - koncentrat cytrynowo-limonkowy 0,7ltr
- MANDARINE - syrop mandarynka 0,7ltr
- MANGO TEA - koncentrat Ice Tea mango 0,7ltr
- PEACH TEA - koncentrat Ice Tea brzoskwiniowa 0,7ltr
- PINA COLADA - syrop Pina Colada 0,7ltr
- PINEAPPLE - syrop ananasowy 0,7ltr
- PRALINE - syrop pralinkowy 0,7ltr
- RASPBERRY TEA - koncentrat Ice Tea malinowa 0,7ltr
- ROSEMARY - syrop rozmarynowy 0,7ltr
- SANGRIA - syrop Sangria 0,7ltr
- SPECULOOS - syrop 0,7ltr
- SPICY - syrop korzenny 0,7ltr
- SWEET WOODRUFF - syrop z Asperuli/Marzanki 0,7ltr
- TEQUILA - syrop Tequila 0,7ltr
- TRADITIONAL TEA - cucumber lemon tea 0,7ltr
PUREE MONIN
- PUREE KIWI - puree kiwi 1ltr
- PUREE RED BERRIES - puree czerwone jagody 1ltr
- PUREE BANANA - puree bananowe 1ltr
- PUREE PEACH - puree brzoskwiniowe 1ltr
- PUREE RASPBERRY - puree malinowe 1ltr
- PUREE COCONUT - puree kokosowe 1ltr
- PUREE PASSION FRUIT - puree maracuja 1ltr
- PUREE MANGO - puree mango 1ltr
- PUREE STRAWBERRY - puree truskawkowe 1ltr
SOKI TYMBARK
- Pomarańcza
- Jabłko
- Grejpfrut biały
- Grapefruit czerwony
- Czarna porzeczka
- Banan żołty
- Ananas
- Pomidor
- Kiwi
- Żurawina
- Kaktus
- Wiśnia
- Granat
NESTLE WATERS
Woda Perier , Vittel
NAGRODY
- Uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy pamiątkowe,
- Uczestnicy konkursu, którzy zajmą w kolejności od 1-6 miejsce otrzymają dodatkowo cenne nagrody ufundowane przez organizatora konkursu oraz sponsorów
- Klasyfikacja drużynowa ( suma punktacji zawodnika + ilość pkt .z testu dla nauczycieli ) przewiduje cenne nagrody oraz dyplomy i puchary dla szkół.
- Oficjalne wyniki konkursu ogłoszone zostaną podczas Gali przez Komisję Jurorów i będą miały charakter ostateczny.
ORGANIZATORZY
Stowarzyszenie Polskich Barmanów ( www.spb-pba.org.pl ) jest organizacją skupiającą czynnych zawodowo barmanów i środowiska związane z napojami i przemysłem spirytusowym szeroko rozumianym. SPB powstało 12. Czerwca 1990 roku, a już w 1994 zostało członkiem światowej organizacji skupiającej środowiska barmańskie IBA. Organizacja aktywnie działa i wspiera polskich barmanów swoim niebywałym doświadczeniem praktycznym jak i teoretycznym organizując licencjonowane szkolenie honorowane na całym świecie. Organizacja jako taka posiada największe możliwości i doświadczenie w ocenie i organizacji tego typu konkursów. Korzystając z ogromnej wiedzy i doświadczenia praktycznego jej członków jesteśmy w stanie zorganizować i zapewnić najwyższy poziom konkursu.
Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku ( www.ckpslupsk.pl )jest placówką oświatową największą tego typu w Polsce. Zajmuje się przede wszystkim organizowaniem zajęć praktycznych i praktyk zawodowych dla młodzieży szkół zawodowych Słupska i regionu pomorskiego, organizowaniem egzaminów z nauki zawodu i przygotowania zawodowego. CKP współpracuje z wieloma szkołami w Polsce, które z zadowoleniem przysyłają młodzież na praktyki np. z Gorzowa Wielkopolskiego, Bochni, Przemyśla. Przy CKP powstał tez Klub Młodego Barmana, który działa niezależnie i współpracuje z SPB. To właśnie dzięki wysiłkom jego członków doszło do organizacji Mistrzostw Polski Młodych Barmanów.
Hotel " JAN" w Darłowie ( www.hoteljan.pl ) Serdecznie zapraszamy do malowniczo położonego Hotelu „Jan” w Darłówku Wschodnim, usytuowanego 40 m od morza z dala od ulicznego zgiełku i miejskiego gwaru. . Zapewniamy profesjonalną obsługę, klimat domowego ogniska oraz niezapomniane przeżycia. Hotel „Jan” proponuje swoim gościom komfortowo wyposażone pokoje z łazienką, TV SAT, telefonem oraz studia i apartamenty. Są to pokoje jedno i dwupoziomowe (z antresolą) z widokiem na morze i na fermę wiatrakową oraz Park Wodny „Jan”. Na terenie Hotelu znajduje się kawiarnia i restauracja z kuchnią polską i zagraniczną. Oferujemy naszym gościom nieodpłatne korzystanie z krytego basenu z podgrzewana wodą, jacuzzi ,kortu tenisowego oraz boiska do gry w siatkówkę. Ponadto dla wszystkich zmotoryzowanych zapewniamy miejsca parkingowe.Park Wodny to kompleks basenów z wodą morską, która ma właściwości lecznicze i zdrowotne. W skład kompleksu wodnego wchodzą dwie zjeżdżalnie zewnętrzne i wewnętrzne, basen rekreacyjny, basen sportowy oraz basen zewnętrzny z podgrzewaną wodą, sauny suche i mokre oraz kręgielnia.