I Otwarte Mistrzostwa Polski Młodych Barmanów 2013 - konkurs dla szkół hotelarsko-gastronomicznych

Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów wraz z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku ma przyjemność poinformować iż w dniach 03-04.06.2013 w hotelu " JAN " w Darłowie odbędzie się konkurs barmański skierowany do uczniów wszystkich szkół o profilu hotelarsko-gastronomicznym w Polsce.

Nike air jordan Sneakers | jordan Release Dates

Opis imprezy:


Stowarzyszenie Polskich Barmanów wraz z Centrum Kształcenia Praktycznego ze Słupska organizują w dniach 03-04.06 2013 w hotelu "JAN" w Darłowie konkurs barmański skierowany do  uczniów i kadry pedagogicznej szkół ponadpodstawowych o profilu hotelarsko- gastronomicznym. Konkurs o randze Mistrzostw Polski w kategorii "Fancy Mocktai " - drink bezalkoholowy. Impreza ma charakter szkoleniowo-integracyjny w formule otwartej. W konkursie przewidujemy udział ok. 60 uczestników (obecnych uczniów szkoły z wyłączeniem absolwentów), którzy wraz z kadrą nauczycielską powalczą o tytuły indywidualnego oraz drużynowego Mistrza Polski 2013. Z przyczyn organizacyjnych musimy ograniczyć liczbę uczestników zatem decydujące znaczenie będzie miała kolejność zgłoszeń .
Formularze zgłoszeniowe ukażą się na stronach SPB w dniu 15.04.2013 o godz.09.00 i będą otwarte do dnia 05.05.2013.
Każda szkoła ma prawo zgłoszenia 1 uczestnika reprezentującego szkołę wraz z nauczycielem ( opiekunem ) W miarę możliwości zakwaterowania w hotelu istnieje możliwość przyjazdu osób towarzyszących.

Koszt uczestnictwa wynosi 175 PLN na osobę i obejmuje następujące świadczenia :

  • nocleg w pokoju 2 osobowym ( śniadanie )
  • lunch w dniu przyjazdu
  • salę konferencyjną wraz z wyposażeniem / lub dwie sale zgodnie z zapotrzebowaniem
  • kolację z oprawą muzyczną DJ-m lub grill na świeżym powietrzu
  • korzystanie z basenu , sauny i wanny z hydromasażem w hotelu bezpłatnie
  • bezpłatne korzystanie z kompleksu Park Wodny Jan bez ograniczeń

W przypadku zgłoszenia mniejszej ilości uczestników konkursu Organizatorzy stworzą możliwość uczestnictwa większej ilości uczniów reprezentujących jedną szkołę.

Dodatkowy formularz zgłoszeniowy ukaże się na stronach SPB w dniu 08.05.2013 o godz.09.00
Mistrzostwa Polski Młodych Barmanów są odpowiedzią na szerokie zainteresowanie szkół hotelarsko-gastronomicznych konfrontacją doświadczeń i umiejętności uczniów którzy w przyszłości wiążą swoje plany zawodowe z wykonywaniem pracy profesjonalnego barmana na najwyższym światowym poziomie.Udział Stowarzyszenia Polskich Barmanów daje gwarancję niezależnej profesjonalnej oceny umiejętności zawodowych w/g standardów International Bartenders Association -najwększej na świecie organizacji barmańskiej zrzeszającej Stowarzyszenia oraz Gildie z 60 krajów świata.Regulamin naszego konkursu oraz kryteria oceny uczestników będą identyczne  z regulaminem stosowanym na wszystkich wielkich konkursach barmańskich pod auspicjami IBA.
Celem spotkania jest również zapoznanie przedstawicieli szkół z programami szkoleniowymi Stowarzyszenia Polskich Barmanów  a w szcególności programu " Barman Junior " w ramach Akademii Miksologii im. Z.T Nowickiego dedykowanego uczniom niepełnoletnim którzy poznają tajniki profesjonalnej sztuki barmańskiej , techniki pracy na bazie produktów bezalkoholowych ( wzorzec oparty o programy szkoleniowe Czech i Słowaków )
Dodatkową atrakcja będą szkolenia i prezentacje najnowszych światowych trendów w miksologii przygotowane przez firmy partnerskie Stowarzyszenia ( MONIN, PERIER , HAMILTON BEACH , TYMBARK )


Cele konkursu:


  1. Integracja uczniów szkół o profilu gastronomicznym i hotelarskim.
  2. Szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana uwzględniając światowe trendy.
  3. Kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów stosowanych w Polsce i na świecie.
  4. Poszerzanie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych.
  5. Wymiana doświadczeń uczniów i nauczycieli ze środowiskiem barmańskim.
  6. Podnoszenie kwalifikacji w zawodzie Barman
  7. Szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych.
  8. Podnoszenie świadomości społeczeństwa o konieczności kształcenia uczniów w obsłudze konsumenta w tym w zawodzie Barman.

Daniel Poświętny - 530-585-558
Grzegorz Dacków - 505-024-736

 

Przewidywany harmonogram konkursu wygląda następująco:


Dzień 03.06.2013

  • do godziny 13.00 przyjazd i zakwaterowanie uczestników
  • 13.00 – 14.00    lunch
  • 14:00 oficjalne rozpoczęcie konkursu  ( przywitanie przybyłych uczestników oraz zaproszonych gości )
  • 14:30  BRIEFING - rejestracja i odprawa uczestników konkursu  (weryfikacja receptur ,losowanie numerów startowych )
  • 15:00 szkolenie dla opiekunów i uczestników  ( MONIN , TYMBARK )
  • 16:00 rozpoczęcie konkurencji
  • 18:00 zakończenie konkurencji
  • 18:00 -19:00 szkolenie dla uczestników i opiekunów   
  • 20:30- uroczysta  kolacja, ogłoszenie wyników i zakończenie konkursu.
  • 21:00 dyskoteka dla uczestników

Dzień 04.06.2014

  • 07.00 - 10.00 śniadanie
  • 09.00 - 13.00 Aquapark - czas relaksu
  • 09.00 - 13.00 prezentacje firm partnerskich SPB ( Winterhalter , Alva , Sawex )

 


REGULAMIN KONKURSU:


  • Konkurs zostanie przeprowadzony według regulaminu IBA ( ocena techniczna + ocena degustacyjna )
  • Każdy uczestnik występuje w stroju barmańskim ( czarne spodnie + koszula + kamizelka , marynarka )
  • Kategoria : Longdrink Fancy -bezalkoholowy
  • Obowiązują receptury nigdzie wcześniej nie publikowane i nie prezentowane na poprzednich konkursach krajowych jak i zagranicznych.
  • Uczestnik wykonuje napój mieszany zgodnie z recepturą w ilości 4 porcji
  • W recepturze dozwolone jest użycie max. 6 składników ( dekoracja dotykająca powierzchni napoju traktowana jest jako składnik )
  • Czas przygotowania napoju mieszanego wynosi 7 minut
  • Czas przygotowania stanowiska pracy wynosi 2 minuty.
  • Technika wykonania - dowolna
  • Dekoracja musi być wykonana przez uczestnika konkursu w przygotowalni, bezpośrednio przed rozpoczęciem konkursu.( 15 minut )
  • Drinki będą przygotowywane w szkle zapewnionym przez organizatora.
  • Przed rozpoczęciem pracy konkursowej uczestnicy wykonają zadanie "free pouring " -nalanie z ręki  ( lewa 40 ml , prawa 60 ml )
  • Każdy niedolany , ewentualnie przelany ml będzie skutkował pkt.karnymi odejmowanymi z ogólnej punktacji ( 1ml =1pkt. karny )
  • Uczestnicy konkursu, podczas sporządzania napoju mieszanego, muszą posługiwać się miarami barowymi.
  • Każdy uczestnik konkursu powinien posługiwać się własnym sprzętem barmańskim, oraz używać własnych owoców do dekoracji
  • Organizator przewiduje klasyfikację drużynową dla szkół ktore zgłoszą nauczycieli do testu wiedzy miksologicznej ( LEVEL A )
  • Pytania dotyczące regulaminu konkursu prosimy kierować na e-mail" Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania


  1. Free pouring odbędzie się tuż przed wejściem na stanowisko konkursowe (2 uczestników + 2 uczestników).
  2. Barmani bęa używać butelek o poj. 0,5 litra i wylewać będą z lewej i prawej ręki do szklaneczki typu "whisky glass".
  3. Po rozlaniu komisja sędziowska odmierzy rozlew w menzurce i wyświetli wynik na monitorze.
  4. Organizator zabezpieczy nalewaki - zawodnik może użyć swoich po zgłoszeniu komisji sędziowskiej.
  5. Kruszarki do lodu oraz blendery ( Hamilton Beach poj.1,25 l ) zabezpiecza Organizator.


PORTFOLIO PRODUKTÓW ( zabezpiecza Organizator )



MONIN  - SYROPY

  1. APPLE - syrop jabłkowy 0,7ltr
  2. APRICOT - syrop morelowy 0,7ltr
  3. BITTER - koncentrat Bitter - Aperol 0,7ltr
  4. BLACKBERRY- syrop jeżynowy 0,7ltr
  5. BLACKCURRANT - syrop czarna porzeczka 0,7ltr
  6. BUTTERSCOTCH - syrop ciasteczka maślane 0,7ltr
  7. CANDY STRAWBERRY - syrop cukierek truskawkowy 0,7ltr
  8. CARDAMON - syrop kardamonowy 0,7ltr
  9. CARIBBEAN - syrop rumowy 0,7ltr
  10. CHERRY PLUM - syrop mirabelka 0,7ltr
  11. CHESTNUT - syrop kasztanowy 0,7ltr
  12. CHOCOLATE MINT - syrop czekoladowo-miętowy 0,7ltr
  13. COFFEE- syrop kawowy 0,7ltr
  14. COTTON CANDY - syrop wata cukrowa 0,7ltr
  15. ESTRAGON - syrop estragonowy 0,7ltr
  16. FIGUE - syrop figa 0,7ltr
  17. FROSTED MINT - syrop biała mięta 0,7ltr
  18. GIN - syrop jałowcowy 0,7ltr
  19. GLASCO LEMON - syrop cytrynowy 0,7ltr
  20. GRAPEFRUIT - syrop grejpfrutowy 0,7ltr
  21. GREEN TEA - syrop zielona herbata 0,7ltr
  22. GUM - syrop guma arabska 0,7ltr
  23. HONEY - syrop miodowy 0,7ltr
  24. JASMIN - syrop jaśminowy 0,7ltr
  25. LEMON PIE - syrop tarta cytrynowa 0,7ltr
  26. LIME JUICE CORDIAL MIXER  - koncentrat cytrynowo-limonkowy 0,7ltr
  27. MANDARINE - syrop mandarynka 0,7ltr
  28. MANGO TEA - koncentrat Ice Tea mango 0,7ltr
  29. PEACH TEA - koncentrat Ice Tea brzoskwiniowa 0,7ltr
  30. PINA COLADA - syrop Pina Colada 0,7ltr
  31. PINEAPPLE - syrop ananasowy 0,7ltr
  32. PRALINE - syrop pralinkowy 0,7ltr
  33. RASPBERRY TEA - koncentrat Ice Tea malinowa 0,7ltr
  34. ROSEMARY - syrop rozmarynowy 0,7ltr
  35. SANGRIA - syrop Sangria 0,7ltr
  36. SPECULOOS - syrop 0,7ltr
  37. SPICY - syrop korzenny 0,7ltr
  38. SWEET WOODRUFF - syrop z Asperuli/Marzanki 0,7ltr
  39. TEQUILA - syrop Tequila 0,7ltr
  40. TRADITIONAL TEA - cucumber lemon tea 0,7ltr


PUREE MONIN

  1. PUREE KIWI - puree kiwi 1ltr
  2. PUREE RED BERRIES - puree czerwone jagody 1ltr
  3. PUREE BANANA - puree bananowe 1ltr
  4. PUREE PEACH - puree brzoskwiniowe 1ltr
  5. PUREE RASPBERRY - puree malinowe 1ltr
  6. PUREE COCONUT - puree kokosowe 1ltr
  7. PUREE PASSION FRUIT - puree maracuja 1ltr
  8. PUREE MANGO - puree mango 1ltr
  9. PUREE STRAWBERRY - puree truskawkowe 1ltr


SOKI TYMBARK

  1. Pomarańcza
  2. Jabłko
  3. Grejpfrut biały
  4. Grapefruit czerwony
  5. Czarna porzeczka
  6. Banan żołty
  7. Ananas
  8. Pomidor
  9. Kiwi
  10. Żurawina
  11. Kaktus
  12. Wiśnia
  13. Granat


NESTLE WATERS
Woda Perier , Vittel


NAGRODY


  • Uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy pamiątkowe,
  • Uczestnicy konkursu, którzy zajmą w kolejności od 1-6 miejsce otrzymają dodatkowo  cenne nagrody ufundowane przez organizatora konkursu oraz sponsorów
  • Klasyfikacja drużynowa ( suma punktacji zawodnika + ilość pkt .z testu dla nauczycieli ) przewiduje cenne nagrody oraz dyplomy i puchary dla szkół.
  • Oficjalne wyniki konkursu ogłoszone zostaną podczas Gali przez Komisję Jurorów i będą miały charakter ostateczny.

 

ORGANIZATORZY


Stowarzyszenie Polskich Barmanów ( www.spb-pba.org.pl ) jest organizacją skupiającą czynnych zawodowo barmanów i  środowiska związane z napojami i przemysłem spirytusowym szeroko rozumianym.  SPB powstało 12. Czerwca 1990 roku, a już w 1994 zostało członkiem światowej organizacji skupiającej środowiska barmańskie IBA. Organizacja aktywnie działa i wspiera polskich barmanów swoim niebywałym doświadczeniem praktycznym jak i teoretycznym organizując licencjonowane szkolenie honorowane na całym świecie. Organizacja jako taka posiada największe możliwości i doświadczenie w ocenie i organizacji tego typu konkursów. Korzystając z ogromnej wiedzy i doświadczenia praktycznego jej członków jesteśmy w stanie zorganizować i zapewnić najwyższy poziom konkursu.

Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku ( www.ckpslupsk.pl )jest placówką oświatową największą tego typu w Polsce. Zajmuje się przede wszystkim organizowaniem zajęć praktycznych i praktyk zawodowych dla młodzieży szkół zawodowych Słupska i regionu pomorskiego, organizowaniem egzaminów z nauki zawodu i przygotowania zawodowego. CKP współpracuje z wieloma szkołami w Polsce, które z zadowoleniem przysyłają młodzież na praktyki np. z Gorzowa Wielkopolskiego, Bochni, Przemyśla. Przy CKP powstał tez Klub Młodego Barmana, który działa niezależnie i współpracuje z SPB. To właśnie dzięki wysiłkom jego członków doszło do organizacji Mistrzostw Polski Młodych Barmanów.  

Hotel " JAN" w Darłowie ( www.hoteljan.pl ) Serdecznie zapraszamy do malowniczo położonego Hotelu „Jan” w Darłówku Wschodnim, usytuowanego 40 m od morza z dala od ulicznego zgiełku i miejskiego gwaru. . Zapewniamy profesjonalną obsługę, klimat domowego ogniska oraz niezapomniane przeżycia.  Hotel „Jan” proponuje swoim gościom komfortowo wyposażone pokoje z łazienką, TV SAT, telefonem oraz studia i apartamenty. Są to pokoje jedno i dwupoziomowe (z antresolą) z widokiem na morze i na fermę wiatrakową oraz Park Wodny „Jan”. Na terenie Hotelu znajduje się kawiarnia i restauracja z kuchnią polską i zagraniczną. Oferujemy naszym gościom nieodpłatne korzystanie z krytego basenu z podgrzewana wodą, jacuzzi ,kortu tenisowego oraz boiska do gry w siatkówkę. Ponadto dla wszystkich zmotoryzowanych zapewniamy miejsca parkingowe.Park Wodny to kompleks basenów z wodą morską, która ma właściwości lecznicze i zdrowotne. W skład kompleksu wodnego wchodzą dwie zjeżdżalnie zewnętrzne i wewnętrzne, basen rekreacyjny, basen sportowy oraz basen zewnętrzny z podgrzewaną wodą, sauny suche i mokre oraz kręgielnia.