Wielki finał konkursu Bacardi Legacy Cocktail Competition 2013 za nami.

Rafał Nawrot  - członek SPB na co dzień pracujący w katowickim SkyBarze należącym do hotelu Qubus Prestige został pierwszym Polakiem, który brał udział w światowym finale konkursu Bacardi Legacy Cocktail Competition. Tegoroczna edycja stanowiła część obchodów 150 rocznicy istnienia firmy.

nike dunk high black leather chair for sale | Women's Nike Air Jordan 1 trainers - Latest Releases , Spartanova

Finał konkursu odbył się w Puerto Rico. Tu spotkało się 19 najlepszych barmanów z całego świata – finalistów lokalnych edycji konkursu Bacardi Legacy Cocktail Competition.  W konkursie podjęli się wyzwania stworzenia receptury klasycznego koktajlu na miarę kultowego już Mojito lub Cuba Libre. Każdy z uczestników miał za zadanie wykreować oraz opisać autorski drink na bazie rumu Bacardi Superior. Nasz reprezentant przygotował koktajl True Bacardi Desire, którego receptura ma wyrażać połączenie kultur polskiej i karaibskiej. Prezentując ją przed międzynarodowym jury, składającym się z uznanych ekspertów i specjalistów - mixologów, Rafał zdradził, że sekret wyjątkowego smaku jego propozycji stanowi mix polskiej ciężkiej pracy i uporu w dążeniu do celu z karaibską otwartością i zabawą płynącą z ich stylu życia. Taka przyjemna mieszanka smaków i wielokulturowość to według Rafała również cechy łączące pracę każdego barmana.
"Niezwykła barmańska przygoda połączona z możliwością wymiany doświadczeń z barmanami z innych kontynentów to znaczący krok w rozwoju tego młodego, bardzo utalentowanego barmana. Mam nadzieję iż to nie ostatni finał wielkiego międzynarodowego konkursu barmańskiego jego karierze" powiedział Ryszard Berent po uzyskaniu relacji z przebiegu konkursu .

Tegoroczną edycję konkursu oceniało jury w składzie:

Salvatore Calabrese – międzynarodowy autorytet w branży, utalentowany barman, obecnie rezydent baru Salvatore at Playboy w Londynie; Simon Difford– twórca znanego, międzynarodowego magazynu o sztuce barmańskiej i koktajlach ”DissforsGuide”; Alex Kratena – szef barmanów baru Artesian w londyńskim hotelu The Langham; Joerg Meyer - barman, przedsiębiorca i właściciel barów Le Lion w Paryżu oraz The Boilerman w Hamburgu; Nicolas Saint-Jean - Mistrz Świata sztuki barmańskiej oraz laureaci poprzednich edycji Bacardi Legacy Global Coctail Competition Shingo Gokan i Marc Bonneton.