VIII Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów - relacja

7.06.2013 w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie miało miejsce wielkie wydarzenie: VIII BESKIDZKI KONKURS MŁODYCH BARMANÓW pod Honorowym Patronatem Starosty Cieszyńskiego.

Szkoła gościła uczniów wraz z opiekunami, z wielu szkół Polski południowej oraz zaprzyjaźnionych placówek z Republiki Czeskiej. Impreza odbywała się dzięki współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów, które od wielu już lat współtworzą to ważne przedsięwzięcie.

Asics footwear | Nike Releases, Launch Links & Raffles

Impreza ma już swoje stałe miejsce w kalendarzu Stowarzyszenia oraz cieszyńskiego gastronoma. Jest ona również bardzo popularna i znana w całej Polsce.
W tym roku 25 młodych barmanek i barmanów współzawodniczyło w dwóch kategoriach:

  • SHORT FANCY COCKTAIL
  • SOFT FANCY DRINK

Zawody odbywały się według międzynarodowych reguł International Bartenders Association (www.iba-world.com). Ocena degustacyjna była prowadzona metodą włoską, bezpośrednio przed widownią.
Z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów w wydarzeniu uczestniczyli:

  • PIOTR DZIADKOWIEC,
  • RYSZARD MACIEJEWSKI,
  • JAKUB OMYŁA,
  • RAFAŁ NAWROT,
  • ŁUKASZ DOMAGALSKI,
  • MAREK WIGŁASZ,
  • SYLWESTER OCHMAN,
  • BOGDAN GAŁUSZKA.


Impreza mogła się odbyć dzięki szczodremu wsparciu takich firm jak:

  • BROWN FORMAN POLSKA SP. Z O.O. (produkty alkoholowe, upominki)
  • SCM SP. Z O.O. (MONIN syropy bezalkoholowe, MONIN puree owocowe, upominki)
  • MASPEX WADOWICE (soki Tymbark)

Można śmiało powiedzieć, że wiele stworzonych kreacji dorównywało drinkom barmanów zawodowych. Młodzież biorąca udział w takich zawodach ma przede wszystkim motywację do tworzenia niebanalnych kompozycji. Szczególnie mobilizuje ją współzawodnictwo, możliwość zmierzenia się z kolegami z innych szkół i wreszcie szansa zdobycia miejsca na podium i cennych nagród.
Dzięki takim spotkaniom wszyscy mogą podpatrywać pracę kolegów, wymieniać się pomysłami, obserwować aktualne trendy  w miksologii a przez to ciągle się doskonalić.
Jak co roku laureaci otrzymali cenne nagrody (m.in. profesjonalne kieliszki cocktailowe, sprzęt barmański), a wszyscy uczestnicy drobne upominki. Tak dużą ilość nagród można było zakupić dzięki dofinansowaniu z otrzymanego od Starostwa Cieszyńskiego.

Klasyfikacja punktowa przedstawia się następująco.

Dla kategorii SHORT FANCY COCKTAIL:

  • I miejsce: MONIKA NIEMIEC, Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach, której opiekunem była Pani Anita Herman.
  • II miejsce: MICHAŁ BIAŁAS, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie.
  • III miejsce: ZUZANA ŘEZAČOVÁ, Stredni Skola Hotelowa, Obchodni a Poligraficka w Czeskim Cieszynie, której opiekunem była Pani Danuta Molendova.


Dla kategorii SOFT FANCY DRINK:

  • I miejsce: MARIOLA SMOŁKOWICZ, Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach; której opiekunem była Pani Anita Herman.
  • II miejsce: MONIKA NIEMIEC, Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach; której opiekunem była Pani Anita Herman.
  • III miejsce: MICHAŁ BIAŁAS, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie.


WYRÓŻNIENIE ZA NAJLEPSZĄ TECHNIKĘ PRACY w obu kategoriach zdobyła:
SANDRA WIDER z Zespołu Szkół nr 3 im. ks. Józefa Tischnera w Wadowicach, której opiekunem była Pani Agnieszka Mikołajek.

GRAND PRIX konkursu oraz Voucher na kurs barmański Akademia Miksologii Z.T.Nowickiego Level Professional ufundowany przez B&R Consult z Gdyni zdobyła:
MONIKA NIEMIEC z Zespołu Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach.

pdf Wyniki - Najlepsza Technika
pdf Wyniki Short
pdf Wyniki Soft

Zapraszamy do oglądania galerii zdjęć - kliknij

Przygotowaniem całej imprezy zajmowali się: Sylwester Ochman, Urszula Zwardoń, Marzena Sokołowska, Leszek Pindur wraz z pracownikami działu administracji i .Bogdan Gałuszka.

Z barmańskim pozdrowieniem
Sylwester Ochman
i
Bogdan Gałuszka
Prezes Okręgu Południowego SPB