Ważne Informacje
Ważne informacje :
- Konkurs odbędzie się w restauracji " Stara Zajezdnia " na Kazimierzu w Krakowie w dniu 03.02.2014 w godz. 10.30 -18.00 ( szczegółowa agenda oraz portfolio produktów które zapewnia Organizator ukaże się 05.01.2014).
- W konkursie weźmie udział 36-ciu uczestników - członkowie SPB oraz 30 uczniów szkół hotelarsko- gastronomicznych ( w przypadku większej ilości zgłoszeń lista zostanie rozszerzona )
- Zgłoszenia należy nadsyłać do dnia 20.01.2014.
- Dla uczestników przyjezdnych istnieje możliwość rezerwacji noclegu w hostelu "STAJNIA " www.pubstajnia.pl Józefa 12, 31-000 Kraków (tel.12 423 72 02 ) - hasło Stowarzyszenie Polskich Barmanów
- Osoba kontaktowa w sprawach organizacyjnych z ramienia SPB - Piotr Dziadkowiec 502 351 957
Rules and Regulations 2014
W tym roku, koktajle oparte na Calvadosie zostaną połączone z luksusowymi perfumami. IDAC z okazji stulecia od powstania House of Jean Patou świętowanego w roku 2014, pragnie zachęcić każdego barmana do podążania śladami tego znakomitego projektanta mody i perfum lat dwudziestych, który nie tylko był częstym gościem w progach Deauville, ale również i wielkim miłośnikiem koktajli.
Wszyscy doskonale znacie House of Jean Patou, w równym stopniu dzięki jego eleganckim i oryginalnym projektom modowym, jak i jego perfumom... a wśród między innymi Joy, który jest najdroższym perfumem na świecie!
Blond, Brąz, Kasztanowy… w latach dwudziestych Jean Patou przypisywał swoje perfumy między innymi różnym kolorom włosów. „Amour amour” dla blondynek, „Que sais-je?” dla brunetek, “Adieu sagesse” dla ognistych rudowłosych. Nazwy, które brzmią jak trzy etapy miłosnej przygody, „od pierwszych dreszczy aż do przyjemności ulegania pokusie” – każdy z nich oferujący pierwiastek uwodzenia, nową drogę odkrywania ideału zmysłowości i kobiecości.
W roku 2014, startujący w konkursie zostaną poproszeni o własną interpretację podejścia Jeana Patou, poprzez zaprezentowanie fotografii ich własnego ideału męskości lub kobiecości, osoby publicznej lub zupełnie nieznanej, o włosach blond, brąz czy rudych… oraz połączenie go z koktajlem Calvados, który ich zdaniem pasuje i wiernie wyraża wybrany przez nich ideał. Wtedy też, oczywiście, staną przed wyzwaniem wyjaśnienia i przekonania nas do stworzonej przez nich harmonii smaku i piękna. Proszę pamiętać, że werbalne wyjaśnienie pomysłu oraz argumentacja znacząco wpływają na ocenę końcową… Zadbajcie więc o to, żeby poćwiczyć.
The Calvados Nouvelle Vogue International Trophies to konkurs tworzenia koktajli; zarówno short, jak i long drinków, używając jabłkowego Calvados brandy jako składnika podstawowego.
Regulowane przez regulamin Francuskiego Stowarzyszenia Barmanów, Calvados Nouvelle Vogue International Trophies nie zezwala na tworzenie kompozycji o podstawie z dwóch spirytusów; koktajle zawierające Calvados i wódkę, Calvados i gin, calvados i whisky itd. zostaną automatycznie zdyskwalifikowane z konkursu.
Agenda Konkursu
AGENDA KONKURSU: Miejsce konkursu : " Stara Zajezdnia " Kraków ul.Świętego Wawrzyńca 12
Data konkursu : 03 luty 2014
11.00 - 11.30 - Przyjazd i rejestracja uczestników konkursu
12.00 - 12.30 - Odprawa dla uczestników oraz jurorów konkursu (losowanie numerów startowych)
12.30 - 13.00 - Prezentacja szkoleniowa "Discovering Calvados"
13.10 - Rozpoczęcie konkursu (I część)
15.10 - Lunch
15.40 - Prezentacja szkoleniowa firmy MONIN
16.10 - Kontynuacja konkursu
17.30 - 18.00 - Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie dyplomów i nagród laureatom konkursu
Ważna informacja !!!!!
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w Agendzie.
Zobacz portfolio Konkursu
Regulamin Konkursu
REGULAMIN KONKURSU (barman profesjonalny): 1. Każdy uczestnik przygotowuje 2 receptury (do wykonania na scenie tylko " short drink "):
- short drink max.9 cl (min.2 cl. Calvados) 5 minut
- long drink max 15 cl (min 3 cl. Calvados) 7 minut
2. Każdy uczestnik przygotowuje 3 porcje napoju alkoholowego (1-wystawka, 2 - komisja degustacyjna, 3 rozlanie na
3 kieliszki degustacyjne) - system I.B.A
3. Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 10 min.
4. Sześciu zawodników którzy uzyskają najwyższe noty (ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne) wystąpi w finale konkursu.
UWAGA !!!!! - Organizator zezwala na użycie dowolnych ingrediencji (spoza listy oficjalnej). Uczestnik konkursu zapewnia je we własnym zakresie.
Regulamin nie dopuszcza składników przygotowywanych własnoręcznie przez uczestnika (miksowanych soków, infuzji etc.).
Składniki dekoracyjne oraz szkło konkursowe uczestnicy zabezpieczają we własnym zakresie.
Wszyscy uczestnicy konkursu pracują na własnym sprzęcie barmańskim (Organizator zapewnia blendery Hamilton Beach).
5. Finał konkursu (barman profesjonalny) :
- w rozgrywce finałowej nie ma oceny technicznej.
- limit czasu (5 min.) - przekroczenie limitu 10 pkt. karnych.
- zawodnicy przygotowują 5 porcji napoju (short ) - 2 skrajne oceny degustacyjne zostają odrzucane (system włoski)
- zwycięzcą konkursu zostaje zdobywca najwyższej noty w rozgrywce finałowej
- uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu (Organizator) w limicie czasu - 10 minut od zakończenia występu ostatniego uczestnika.
UWAGA !!!!!!!!!!!!!!
W roku 2014, startujący w konkursie finaliści, zostaną poproszeni o własną interpretację podejścia Jeana Patou, poprzez zaprezentowanie fotografii ich własnego ideału męskości lub kobiecości, osoby publicznej lub zupełnie nieznanej, o włosach blond, brąz czy rudych… oraz połączenie go z koktajlem Calvados, który ich zdaniem pasuje i wiernie wyraża wybrany przez nich ideał. Wtedy też, oczywiście, staną przed wyzwaniem wyjaśnienia i przekonania nas do stworzonej przez nich harmonii smaku i piękna. Proszę pamiętać, że werbalne wyjaśnienie pomysłu oraz argumentacja znacząco wpływają na ocenę końcową…(pkt. 0 - 10). Zadbajcie więc o to, żeby poćwiczyć.
Formularz zgłoszeniowy - barman profesjonalista (wydrukuj, wypełnij i dostarcz w dniu konkursu)
REGULAMIN KONKURSU (student) :
- Uczestnicy konkursu przygotowują 4 porcje napoju w kategorii "Long drink " (1 wystawka, 3 jury degustacyjne)
- Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 15 min.
- Zawodnik który uzyska najwyższe noty (ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne w obu kategoriach) zostaje zwycięzcą konkursu (system włoski).
Zwycięzcy konkursu będą reprezentowali Polskę na International Trophies Calvados Nouvelle Vogue 2014 w Deauville w Normandii
Formularz zgłoszeniowy - student (wydrukuj, wypełnij i dostarcz w dniu konkursu)
Lista uczestników
LISTA UCZESTNIKÓW:
Kategoria - Barman Profesjonalny
|
Kategoria - Student
|
- Jakub Omyła - Południe
- Wojciech Urbański - Południe
- Tomasz Wasilewski - Południe
- Mateusz Gola - Południe
- Nicole Kot - Południe
- Jarosław Zawadzki - Południe
- Łukasz Smalarz - Południe
- Marek Gaczkowski - Południe
- Krzysztof Mirga - Południe
- Tomasz Ślusarz - Południe
- Mateusz Sięka - Południa
- Grzegorz Ciemała - Południe
- Agnieszka Herjan - Południe
- Paweł Machnio - Południe
- Iwona Pałka - Południe
- Monika Krzemieniewska - Zachodni
- Piotr Szrama - Zachodni
- Bartłomiej Baranowski - Zachodni
- Jarosław Choma - Zachodni
- Edyta Siek - Zachodni
- Jonatan Mróz - Zachodni
- Łukasz Radziulewicz - Północny
- Marcin Sobociński - Północny
- Jacek Rosiński - Północny
- Jakub Kłobuszyński - Północny
- Aleksander Cabrera - Północny
- Adam Białczyk - Centralny
- Mariusz Gańko - Centralny
- Artur Wawrzyszczak - Centralny
- Kamil Kalbarczyk - Centralny
- Jakub Zdanowski - Centralny
|
- Monika Wróblewska - Kutno
- Michalina Gubańska - Gliwice
- Dawid Basiński - Katowice
- Marlena Wieczorek - Pionki
- Radosław Szeptak - Bobowa
- Patryk Kowalski - Łopuszno
- Agnieszka Cieślar - Wisła
- Tomasz Kuna - Słupsk
- Dawid Wieruchowski - Słupsk
- Natalia Stofrowska - Słupsk
- Daniel Pisulski - Słupsk
- Sławomir Lantosz - Bielsko-Biała
- Joanna Winiarska - Kraków
- Pamela Drożdż - Kraków
- Patrycja Pałka - Kraków
- Leszek Czytajło - Kraków
- Izabella Florczyk - Kraków
- Bernadetta Proszek - Myślenice
- Adam Połeć - Gorlice
- Bartłomiej Strychalski - Koszalin
- Kamil Strzeszewski - Łódź
|