16 lutego 2014 wziąłem udział w eliminacjach do mistrzostw świata 2015 na Islandii.
Konkurs organizowany był w ramach „REYKJAVIK COCKTAIL WEEKEND” i był jednym z najważniejszych wydarzeń podczas obchodów 50-lecia powstania Barþjónaklúbbur íslands.
Adidas footwear | Sneakers Nike ShoesMiejsce wydarzenia: Hilton Hotel Nordica Reykjavik.
Start : godzina 15 .Kategoria „Fancy cocktail”. Po wylosowaniu 11 numeru startowego (3 seria) przystąpiłem do pracy. Z uśmiechem na twarzy pojawiłem się w garnish room-ie (open space). 15 minut na przygotowanie 5 dekoracji dzięki wcześniejszym przygotowaniom nie przysporzyło mi powodów do stresu.
Uśmiech towarzyszył mi również przez mój cały występ podczas przygotowywania konkursowego cocktailu. 31 punktów przyznanych przez jury techniczne, pozwalało z wiarą w dobry rezultat czekać na ogłoszenie wyników. Zwycięzcą okazał się Guðmundur Sigtryggsson, który na zeszłorocznych MŚ w Pradze o włos wyprzedził Piotra Szczyptę zajmując 2 lokatę.
Drugi Arni Gunnarsson ,trzeci Valtýr Bergmann. Cała trójka w przeszłości reprezentowała Islandię na najważniejszych wydarzeniach barmańskich. Natomiast mój cocktail o nazwie „Bazigniac” zdobył 10 miejsce ex aequo z innym polakiem Dominikiem Kuconiem.
Przyznane również zostały nagrody za najlepszą technikę pracy Elnie Marii Tómasdóttir oraz za najlepszą dekorację dla Sigrún Guðmundsdóttir. Relacja zdjęciowa z całego wydarzenia w załączniku.
z barmańskim pozdrowieniem
Sebastian Kraśnicki
Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria