Opis, cele i koszt Imprezy
Opis imprezy:
Stowarzyszenie Polskich Barmanów wraz z Centrum Kształcenia Praktycznego ze Słupska organizują w dniu 09.06 2014 w hotelu Ikar Plaza w Kołobrzegu konkurs barmański skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu hotelarsko-gastronomicznym. Konkurs o randze Mistrzostw Polski w kategorii "Fancy Mocktail " - drink bezalkoholowy. Impreza ma charakter szkoleniowo-integracyjny w formule otwartej.
W konkursie przewidujemy udział ok. 30 uczestników (obecnych uczniów szkół), którzy powalczą o tytuły Mistrza Polski 2014. Z przyczyn organizacyjnych musimy ograniczyć liczbę uczestników, zatem decydujące znaczenie będzie miała kolejność zgłoszeń. Formularze zgłoszeniowe ukażą się na stronach SPB w dniu 14.05.2014 o godz.09.00 i będą otwarte do dnia 28.05. 2014
Każda szkoła ma prawo zgłoszenia 2 uczestników reprezentujących szkołę wraz z nauczycielem ( opiekunem ) W miarę możliwości zakwaterowania w hotelu istnieje możliwość przyjazdu osób towarzyszących.
Koszt uczestnictwa w przypadku przyjazdu w niedzielę tj. 08.06.2014 wynosi 200 PLN brutto na osobę i obejmuje następujące świadczenia :
- nocleg w pokoju 2 osobowym (śniadanie),
- lunch w dniu konkursu,
- salę konferencyjną wraz z wyposażeniem / lub dwie sale zgodnie z zapotrzebowaniem,
- kolację z oprawą muzyczną DJ-m lub grill na świeżym powietrzu,
- korzystanie z basenu, sauny w hotelu bezpłatnie.
W przypadku uczestników, którzy dojadą w dniu konkursu koszt uczestnictwa wynosić będzie 100 PLN brutto
W przypadku zgłoszenia mniejszej ilości uczestników konkursu Organizatorzy stworzą możliwość uczestnictwa większej ilości uczniów reprezentujących jedną szkołę. Dodatkowy formularz zgłoszeniowy ukaże się na stronach SPB w dniu 28.05.2014
Mistrzostwa Polski Młodych Barmanów są odpowiedzią na szerokie zainteresowanie szkół hotelarsko-gastronomicznych konfrontacją doświadczeń i umiejętności uczniów, którzy w przyszłości wiążą swoje plany zawodowe z wykonywaniem pracy profesjonalnego barmana na najwyższym światowym poziomie. Udział Stowarzyszenia Polskich Barmanów daje gwarancję niezależnej profesjonalnej oceny umiejętności zawodowych w/g standardów International Bartenders Association - największej na świecie organizacji barmańskiej zrzeszającej Stowarzyszenia oraz Gildie z 67 krajów świata. Regulamin naszego konkursu oraz kryteria oceny uczestników będą identyczne z regulaminem stosowanym na wszystkich wielkich konkursach barmańskich pod auspicjami IBA.
Celem spotkania jest również zapoznanie przedstawicieli szkół z programami szkoleniowymi Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a w szczególności programu " Barman Junior " w ramach Akademii Miksologii im. Z.T Nowickiego dedykowanego uczniom niepełnoletnim którzy poznają tajniki profesjonalnej sztuki barmańskiej, techniki pracy na bazie produktów bezalkoholowych ( wzorzec oparty o programy szkoleniowe Czech i Słowacji).
Dodatkową atrakcja będą szkolenia i prezentacje najnowszych światowych trendów w miksologii przygotowane przez firmy partnerskie Stowarzyszenia.
Cele konkursu:
- Integracja uczniów szkół o profilu gastronomicznym i hotelarskim.
- Szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana uwzględniając światowe trendy.
- Kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów stosowanych w Polsce i na świecie.
- Poszerzanie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych.
- Wymiana doświadczeń uczniów i nauczycieli ze środowiskiem barmańskim.
- Podnoszenie kwalifikacji w zawodzie Barman
- Szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych.
- Podnoszenie świadomości społeczeństwa o konieczności kształcenia uczniów w obsłudze konsumenta w tym w zawodzie Barman.
Harmonogram
Przewidywany harmonogram konkursu wygląda następująco:
Dzień 09.06.2013
do 11.00 |
przyjazd i rejestracja uczestników |
11:30 |
odprawa zawodników oraz członków jury – losowanie numerów startowych |
12.00 |
oficjalne rozpoczęcie konkursu (przywitanie przybyłych uczestników oraz zaproszonych gości) |
14:00 - 14:45 |
lunch |
15:00 - 16:00 |
prezentacje szkoleniowe firm partnerskich SPB |
17:00 |
oficjalne ogłoszenie wyników oraz wręczenie dyplomów i nagród laureatom |
Regulamin
REGULAMIN KONKURSU:
- Konkurs zostanie przeprowadzony według regulaminu IBA (ocena techniczna + ocena degustacyjna).
- Każdy uczestnik występuje w stroju barmańskim (czarne spodnie + koszula + kamizelka , marynarka).
- Kategoria : Longdrink Fancy - bezalkoholowy.
- Obowiązują receptury nigdzie wcześniej nie publikowane i nie prezentowane na poprzednich konkursach krajowych jak i zagranicznych.
- Uczestnik wykonuje napój mieszany zgodnie z recepturą w ilości 4 porcji.
- W recepturze dozwolone jest użycie max. 6 składników (dekoracja dotykająca powierzchni napoju traktowana jest jako składnik).
- Czas przygotowania napoju mieszanego wynosi 7 minut.
- Czas przygotowania stanowiska pracy wynosi 2 minuty.
- Technika wykonania - dowolna.
- Dekoracja musi być wykonana przez uczestnika konkursu w przygotowalni, bezpośrednio przed rozpoczęciem konkursu.(15 minut).
- Organizator zapewnia szkło konkursowe (dopuszczamy użycie własnego szkła).
- Przed rozpoczęciem pracy konkursowej uczestnicy wykonają zadanie "blind tasting" - degustacja smakowa syropów barmańskich ( próba prawidłowego odgadnięcia 5 różnych smaków z piętnastu możliwych ) – czas trwania testingu 2 min.
- Uczestnicy konkursu, podczas sporządzania napoju mieszanego, muszą posługiwać się miarami barowymi.
- Każdy uczestnik konkursu powinien posługiwać się własnym sprzętem barmańskim, oraz używać własnych owoców do dekoracji.
Pytania dotyczące regulaminu konkursu prosimy kierować na e-mail" Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub do:
Daniel Poświętny - 530-585-558
Grzegorz Dacków - 505-024-736
Kruszarki do lodu oraz blendery ( Hamilton Beach poj.1,25 l ) zabezpiecza Organizator.
PORTFOLIO PRODUKTÓW ( zabezpiecza Organizator )
Uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy pamiątkowe, uczestnicy konkursu, którzy zajmą w kolejności od 1-6 miejsce otrzymają dodatkowo cenne nagrody ufundowane przez organizatora konkursu oraz sponsorów. Oficjalne wyniki konkursu ogłoszone zostaną podczas Gali przez Komisję Jurorów i będą miały charakter ostateczny.
Organizatorzy
ORGANIZATORZY
Stowarzyszenie Polskich Barmanów ( www.spb-pba.org.pl ) jest organizacją skupiającą czynnych zawodowo barmanów i środowiska związane z napojami i przemysłem spirytusowym szeroko rozumianym. SPB powstało 12. Czerwca 1990 roku, a już w 1994 zostało członkiem światowej organizacji skupiającej środowiska barmańskie IBA. Organizacja aktywnie działa i wspiera polskich barmanów swoim niebywałym doświadczeniem praktycznym jak i teoretycznym organizując licencjonowane szkolenie honorowane na całym świecie. Organizacja jako taka posiada największe możliwości i doświadczenie w ocenie i organizacji tego typu konkursów. Korzystając z ogromnej wiedzy i doświadczenia praktycznego jej członków jesteśmy w stanie zorganizować i zapewnić najwyższy poziom konkursu.
Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku ( www.ckpslupsk.pl )jest placówką oświatową największą tego typu w Polsce. Zajmuje się przede wszystkim organizowaniem zajęć praktycznych i praktyk zawodowych dla młodzieży szkół zawodowych Słupska i regionu pomorskiego, organizowaniem egzaminów z nauki zawodu i przygotowania zawodowego. CKP współpracuje z wieloma szkołami w Polsce, które z zadowoleniem przysyłają młodzież na praktyki np. z Gorzowa Wielkopolskiego, Bochni, Przemyśla. Przy CKP powstał tez Klub Młodego Barmana, który działa niezależnie i współpracuje z SPB. To właśnie dzięki wysiłkom jego członków doszło do organizacji Mistrzostw Polski Młodych Barmanów.