Eliminacje do Mistrzostw Świata Barmanów 2014

Eliminacje do Mistrzostw Świata Barmanów  WCC Cape Town 2014 oraz Flair World Championschip 2014 - zakończone

Niezwykle ważny i budzący wiele emocji konkurs dla środowiska polskich barmanów już za nami. Casinos Poland tym razem w Łodzi w dniu 5 maja 2014 po raz kolejny umożliwiło przeprowadzenie na bardzo wysokim poziomie tej ważnej imprezy.

Asics footwear | Nike Dunk Low Coast UNCL - Grailify

Relacja

Zawody, w których główną stawką jest możliwość reprezentowania Polski na najważniejszym na Świecie konkursie w branży barmańskiej, musi rozbudzać emocje i gromadzić najbardziej ambitnych barmanów. Szansa na współzawodnictwo z najlepszymi zawodnikami z 67 krajów świata jest niewątpliwie wielkim wyróżnieniem ale i możliwością sprawdzenia samego siebie. Szansą na wypromowanie własnej osoby, uzyskania uznania w profesjonalnym środowisku międzynarodowym a może szansą na dobrą pracę, poznanie świata, spełnione życie? Każdy jest kowalem swego losu i tylko w twoich rękach to co z tą szansą zrobisz.

Konkurs zgromadził 28 barmanek i barmanów z całej Polski. Został przeprowadzony według nowego regulaminu IBA, który obowiązuje od 2011r. i podlega ciągłym modyfikacjom.

W tym roku zwycięzcą polskiej edycji został Wojtek Urbański. Będzie reprezentował nasz kraj w kategorii pre – dinner, trudnej pod względem oceny organoleptycznej, zwłaszcza w konfrontacji finałowej, w której ocenianych jest 6 zwycięskich drinków z pozostałych kategorii.
Pokładamy wielkie nadzieje w Wojtku, w jego ogromnym zaangażowaniu, sumienności i determinacji w dążeniu do osiągnięcia wymarzonego celu, zdobycia tytułu Mistrza Świata w stylu klasycznym – po raz pierwszy w 25 letniej historii SPB.

W kategorii flair wystartowało 3 zawodników a zwycięzcą został dwukrotny mistrz świata IBA oraz niezliczonej ilości innych konkursów, niepokonany, nie zwyciężony, gladiator flairowej areny …… Marek Posłuszny alias Boston ?

Zwycięzcom gorąco gratulujemy!!!

Rozochoceni ubiegłorocznymi sukcesami w Pradze, ( III miejsce w kategorii sparkling cocktail dla Piotra Szczypty oraz tytuł mistrza świata Marka Posłusznego w kategorii flair) liczymy na jeszcze lepsze wyniki i pokładamy wielkie nadzieje w naszych jakże profesjonalnych i ambitnych, ale także doświadczonych w międzynarodowych zmaganiach kolegach. Mocno wierzymy w to, że Marek i Wojtek nie zawiodą oczekiwań polskich barmanów i włożą maksimum wysiłku w przygotowanie się do tej najważniejszej imprezy i a los będzie zapewne wtedy łaskawy. Więcej o uczestnikach, ich kreacjach i szczęściu w zawodach powiedzą tablice wyników?

Wszystkim uczestnikom tegorocznych eliminacji z serca dziękujemy za trud przygotowania i poświęcony czas. Wszyscy startujący udowodnili jak bardzo zależy im na rozwoju, profesjonalnym podejściu do pracy i zrozumieniu idei jednoczenia środowiska barmańskiego. Każde spotkanie edukacyjne, konkurs czy inne aktywacje w środowisku barmanów, rozwijają, uczą i dodają pewności siebie codziennej pracy. Kto to rozumie, bierze udział w działaniach Stowarzyszenia Polskich Barmanów a to co najważniejsze, sam ma wpływ na to jak ono się rozwija. To przecież my młodzi i bardziej doświadczeni, pracujący za barem a i sympatycy. My „ barowi emeryci” tworzymy wciąż na nowo zaszczytną prawie już 25 letnią historię SPB.

Jak zapewne zauważyliście w ciągu ostatnich kilku lat zbieramy owoce żmudnej wieloletniej, często bezimiennej i niezauważonej pracy wielu członków. Ostatnie nagrody, sukcesy na wielu konkursach a przede wszystkim udział polskich barmanów w zawodach na całym świecie jest owocem społecznej, kilkudziesięcioletniej edukacyjnej pracy Zdzisława T. Nowickiego i jego następców. Efektem pracy organizatorów i sędziów konkursów. To także efekt bardzo szerokiej współpracy z wieloma sponsorami i partnerami SPB.

Dość już refleksji i podsumowań, każdy z nas ma własne zdanie na ten temat. Jestem przekonany, że udział w życiu SPB był jest i będzie cechował tylko ambitnych i oddanych idei wspólnego działania barmanów.

 

Z barmańskim pozdrowieniem
Bogdan Gałuszka

 

Komentując eliminacje z pozycji członka komisji sędziów muszę podkreślić bardzo wysoki poziom niemal wszystkich uczestników eliminacji. Szczególnie cieszy nienaganna technika pracy u sporej grupy barmanów regularnie uczestniczących w konkursach . " Ćwiczenie czyni mistrza " - ta reguła jest ciągle aktualna. Rozczarowuje nieco zbyt mała liczba nowych , młodych barmanów Stowarzyszenia którzy nie wykorzystali szansy na konfrontację swoich umiejętności z prawdziwymi mistrzami shakera. Cieszy postawa Artura Wawrzyszczaka który po niedawnym sukcesie w Normandii ,ponownie zaliczył znakomity start.

Myślę iż Wojtek Urbański będzie musiał podnosić pułap rywalizacji albowiem kilka osób ze ścisłej czołówki jest tuż tuż!!!

Cieszy doskonała forma Marka Posłusznego którego występ zapełnił salę kasyna do granic możliwości. Myślę iż powtórka sukcesu z Pragi " The best Team in the world " jest nie tylko marzeniem lecz całkiem realna perspektywą.

Na koniec kilka słów podziękowania dla wszystkich członków SPB pracujących przy organizacji oraz sponsorów i firm partnerskich .
Maspex (Tymbark)  , SCM ( Monin ) , Pernod-Ricard Polska , Nestle Waters ( Perier ), Sawex , Fabri 1905 , Tom Gast ( Bareq ) oraz Casinos Poland to firmy które zawsze wspierają aktywności związane z profesjonalnym barmaństwem..

Specjalne podziękowania dla p. Ludmiły Mielczarek która nadała imprezie charakter wielkiego wydarzenia i barmańskiego show !!!!!! Dziękujemy i prosimy o jeszcze !!!!!!!
 


z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria