Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2016

Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów informuje iż, "Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2016 "-  dwudziesta edycja konkursu organizowanego przez I.D.A.C  odbędzie się w Caen  - Normandy w dniach 20 -22 marca 2016.
Stowarzyszenie Polskich Barmanów otrzymało zaproszenie do zorganizowania polskiej preeliminacji konkursu  w celu wyłonienia polskiej reprezentacji w kategoriach :

  • uczeń szkoły gaestronomiczno-hotelarskiej
  • barman profesjonalista  (wyłącznie członek SPB)
  • dziennikarz   prasy branżowej
Giftofvision - Sneakers search engine | NIKE Chaussures, Sacs, Vetements, Montres, Accessoires, Accessoires-textile, Beaute, Sous-vetements - Livraison Gratuite

Polska edycja konkursu "Calvados Nouvelle International Trophies 2016" odbędzie się w Krakowie w dniu 08.02.2016.
Gospodarzem imprezy  będzie "Stara Zajezdnia by de Silva" ul. Świętego Wawrzyńca 12
Konkurs odbędzie się  w godzinach 10.30 - 18.00  (szczegółowa agenda imprezy, zasady rozgrywania polskiej edycji  oraz portfolio które zapewnia Organizator ukaże się  18.01.2016  )
Organizator przewiduje udział 36 barmanów profesjonalnych oraz 28 uczniów (decyduje kolejność zgłoszeń).
W przypadku większej ilości chętnych Organizator podejmie decyzję o zwiększeniu ilosci miejsc w konkursie.
 
Uwaga !!!!!!

Formularze zgłoszeniowe dla uczestników ukażą się na stronie www.spb-pba.org.pl  w dniu 11.01.2016 o godz.22.00 .

pdfOpis konkursu wersja angielska


Zasady rozgrywania konkursu " Calvados Nouvelle Vogue Trophies  2 016 " -  eliminacje  ( polska edycja )

Barman profesjonalny  :

1. Każdy uczestnik przygotowuje 2 receptury:

short drink max.9 cl ( min.2 cl. Calvados ) 5 minut
long drink max.15 cl   ( min.3 cl .Calvados ) 7 minut.  - eliminacje

UWAGA !!!
W rundzie eliminacyjnej barman wykonuje tylko  long  drinka.

2. Każdy uczestnik eliminacji przygotowuje 3 porcje napoju alkoholowego ( 1 -  wystawka, 2 - komisja degustacyjna, 3 - rozlanie na 4 kieliszki  degustacyjne )
3. Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów ( open space ) - limit czasu 10 min
4. Sześciu zawodników którzy uzyskają najwyższe noty ( ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne )  wystąpi w finale konkursu.
5. Jury degustacyjne pracuje w składzie 5 osobowym  - system otwarty ( włoski ) - dwie skrajne oceny są odrzucane
6. Finał konkursu :

W rozgrywce finałowej  zawodnicy przygotowują short drinka w 6 porcjach.
Ocena techniczna + ocena degustacyjna ( 5 sędziów )
W rozgrywce finałowej Organizator przygotuje " blind test " ( 6 róznych alkoholi - poprawna odpowiedż - 1 pkt bonusowy )
Limit czasu (  7  min. ) - przekroczenie limitu 10 pkt. karnych  .
W rozgrywce finałowej zawodnicy losują sędziów technicznych ( numer stanowiska = numer sędzigo technicznego ) oraz markę Calvadosu .
Zwycięzcą konkursu zostaje zdobywca  największej ilosci punktów   w obu kategoriach - suma punktacji ( eliminacje + finał )  + punkty z " blind testu "
Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu ( Organizator ) w limicie czasu - 10 minut od zakończenia występu ostatniego uczestnika.


Uczeń  szkoły gastronomiczno-hotelarskiej  :
Uczestnicy konkursu przygotowują  4 porcje   napoju  w  kategorii   short  drink  ( 1 wystawka, 3 jury degustacyjne )
Limit czasu  6  min  - przekroczenie limitu 10 pkt.karnych
Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów ( open space ) - limit czasu 10 min.
Organizator przygotuje " blind test " dla wszystkich uczestników ( 6 syropów MONIN - poprawna odpowiedż 1 punkt bonusowy )
Zawodnik który uzyska najwyższe noty ( ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne + punkty z " blind testu " ) zostaje zwycięzcą konkursu.
Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu w limicie czasu -10 minut od zakończenia występu ostatniego zawodnika

WAŻNE !!!!!!

  1. Regulamin konkursu nie pozwala na użycie innego poza calvadosem składnika bazowego ( wódka, gin, brandy,rum etc. )
  2. Receptura może zawierać max. 7 cl alkoholu, max.6 ingrediencji, dekoracja dotykajaca płynu traktowana jest jako 1 składnik.
  3. Konkurs będzie oceniany w systemie włoskim ( 5 sędziów degustacyjnych - 2 skrajne oceny jury degustacyjnego zostają odrzucone )
  4. Podczas odprawy zawodników, uczestnicy konkursu losują numer startowy oraz markę Calvadosu której użyją w konkursie .
  5. Uczestnicy konkursu mogą użyć 1 ingrediencji spoza portfolio produktów które zapewnia Organizator.
  6. Wszyscy uczestnicy konkursu zabezpieczają własny sprzęt barmański, szkło oraz owoce i warzywa potrzebne do dekoracji swoich drinków.
  7. Zwycięzcy konkursu w obu kategoriach będą reprezentowali Polskę na  Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2015 w  Caen w Normandii w dniach 20-22 marca 2016.


z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent