Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów informuje iż, "Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2016 "- dwudziesta edycja konkursu organizowanego przez I.D.A.C odbędzie się w Caen - Normandy w dniach 20 -22 marca 2016.
Stowarzyszenie Polskich Barmanów otrzymało zaproszenie do zorganizowania polskiej preeliminacji konkursu w celu wyłonienia polskiej reprezentacji w kategoriach :
Polska edycja konkursu "Calvados Nouvelle International Trophies 2016" odbędzie się w Krakowie w dniu 08.02.2016.
Gospodarzem imprezy będzie "Stara Zajezdnia by de Silva" ul. Świętego Wawrzyńca 12
Konkurs odbędzie się w godzinach 10.30 - 18.00 (szczegółowa agenda imprezy, zasady rozgrywania polskiej edycji oraz portfolio które zapewnia Organizator ukaże się 18.01.2016 )
Organizator przewiduje udział 36 barmanów profesjonalnych oraz 28 uczniów (decyduje kolejność zgłoszeń).
W przypadku większej ilości chętnych Organizator podejmie decyzję o zwiększeniu ilosci miejsc w konkursie.
Uwaga !!!!!!
Formularze zgłoszeniowe dla uczestników ukażą się na stronie www.spb-pba.org.pl w dniu 11.01.2016 o godz.22.00 .
Opis konkursu wersja angielska
Zasady rozgrywania konkursu " Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2 016 " - eliminacje ( polska edycja )
Barman profesjonalny :
1. Każdy uczestnik przygotowuje 2 receptury:
short drink max.9 cl ( min.2 cl. Calvados ) 5 minut
long drink max.15 cl ( min.3 cl .Calvados ) 7 minut. - eliminacje
UWAGA !!!
W rundzie eliminacyjnej barman wykonuje tylko long drinka.
2. Każdy uczestnik eliminacji przygotowuje 3 porcje napoju alkoholowego ( 1 - wystawka, 2 - komisja degustacyjna, 3 - rozlanie na 4 kieliszki degustacyjne )
3. Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów ( open space ) - limit czasu 10 min
4. Sześciu zawodników którzy uzyskają najwyższe noty ( ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne ) wystąpi w finale konkursu.
5. Jury degustacyjne pracuje w składzie 5 osobowym - system otwarty ( włoski ) - dwie skrajne oceny są odrzucane
6. Finał konkursu :
W rozgrywce finałowej zawodnicy przygotowują short drinka w 6 porcjach.
Ocena techniczna + ocena degustacyjna ( 5 sędziów )
W rozgrywce finałowej Organizator przygotuje " blind test " ( 6 róznych alkoholi - poprawna odpowiedż - 1 pkt bonusowy )
Limit czasu ( 7 min. ) - przekroczenie limitu 10 pkt. karnych .
W rozgrywce finałowej zawodnicy losują sędziów technicznych ( numer stanowiska = numer sędzigo technicznego ) oraz markę Calvadosu .
Zwycięzcą konkursu zostaje zdobywca największej ilosci punktów w obu kategoriach - suma punktacji ( eliminacje + finał ) + punkty z " blind testu "
Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu ( Organizator ) w limicie czasu - 10 minut od zakończenia występu ostatniego uczestnika.
Uczeń szkoły gastronomiczno-hotelarskiej :
Uczestnicy konkursu przygotowują 4 porcje napoju w kategorii short drink ( 1 wystawka, 3 jury degustacyjne )
Limit czasu 6 min - przekroczenie limitu 10 pkt.karnych
Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów ( open space ) - limit czasu 10 min.
Organizator przygotuje " blind test " dla wszystkich uczestników ( 6 syropów MONIN - poprawna odpowiedż 1 punkt bonusowy )
Zawodnik który uzyska najwyższe noty ( ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne + punkty z " blind testu " ) zostaje zwycięzcą konkursu.
Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu w limicie czasu -10 minut od zakończenia występu ostatniego zawodnika
WAŻNE !!!!!!
z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent