Calvados Nouvelle VogueTrophies 2016 - polska edycja za nami!!!

08 luty 2016 - Kraków,"Stara Zajezdnia" - areną największej w tym roku imprezy barmańskiej, polskiej edycji "Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2016".

Sportswear Design | adidas party delilah los angeles , sivasdescalzo - Sneakers and clothes online

Tegoroczna edycja konkursu Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2016 zgromadziła około 50 uczestników zarówno barmanów profesjonalnych ,jak i młode talenty które odbieraja edukację naszej profesji w szkołach hotelarsko -gastronomicznych w całym kraju . Podobnie jak w roku ubiegłym Organizator zaprosił do udziału w tej imprezie 5 -ciu renomowanych producentów calvadosu, delegację "Spirit France", 9 firm partnerskich SPB oraz licznie przybyłą publicznośc reprezentujacą środowisko krakowskiej gastronomii. Tegoroczna edycja konkursu była pod wieloma wzgledami wyjatkowa. Kilka godzin wspaniałego pokazu klasycznej sztuki barmańskiej na światowym poziomie zotał okraszony prezentacją europejskich trendów w miksologii oraz nowości ze świata syropów barmańskich firmy MONIN.- lidera wsród światowych producentów.

Firma nieustannie poszukuje nowych inspiracji , skupia czołówkę najlepszych barmanów oraz uczestniczy w najważniejszych konkursach i zawodach barmańskich. Szkoli setki młodych barmanów na całym świecie organizując studia miksologiczne oraz aktywnie wspierajac szkoły hotelarsko-gastronomiczne.Mlody świetnie wyszkolony team MONIN przygotował konkurencję " blind test" dla juniorów która podniosła poziom rywalizacji na najwyższy poziom. Potwierdziła to w swojej opini p.Anne Marie Saloux - gośc specjalny tegorocznej edycji reprezentujaca Spirit France - strategicznego partnera IDAC - Stowarzyszenia Producentów Calvadosu . To niesamowite ,iż w kraju znad Wisły ,gdzie znajomość kategorii calvados jest znikoma, młodzież odnosi tak spektakularne sukcesy w konkursie drinków i cocktaili przygotowywanych na bazie tego jabłkowego destylatu. Mamy nadzieję iż również tegoroczny laureat , niezwykle utalentowany Maciej Dudek z Iwonicza Zdrój wróci z Normandii z tarczą.

Nota bene ,dzięki obecności Anne Marie Saloux wszystkie szkoły deklarujace udział w przyszłorocznej edycji konkursu zostana zaopatrzone w niezbędne materiały dydaktyczno- szkoleniowe ( również butelki calvadosu) aby pogłębiać wiedzę młodzieży w temacie historii , technologii produkcji oraz zastosowania w miksologii tego szlachetnego trunku.

Ciekawostką tegorocznej edycji była prezentacja firmy Henkell Polska przygotowana przez kol. Daniela Jaworskiego dla uczestników konkursu ,dotyczaca portfolio firmy dedykowanego do HORECA..

Jest to zapowiedż aktywnej obecnosci firmy HENKELL w barach i restauracjach poprzez grupę przedstawicieli handlowych . Dzięki współpracy z SPB firma wypuściła na rynek nową wódkę czystą najwyższej ,rekomendowanej przez nas jakości ,a z nieoficjalnych żródeł wiadomo iż zespół HORECA pracuje nad kilkoma projektami skierowanymi do środowiska barmańskiego.

Czekamy z niecierpliwością!!!

Omawiając konkurs barmanów profesjonalnych należy podkreślić iż tegoroczna edycja przyniosła kilka istotnych zmian w regulaminie , co zaowocowało niezwykle emocjonujacym finałem gdzie o prawo reprezentowania Polski w Normandii walczyło 5 barmanów i .... no właśnie Agnieszka Cieślar -wschodząca ,gwiazda polskiej sceny barowej. Niezwykle utalentowana , inteligentna i pracowita ,z konkursu na konkurs przygotowuje świetne ,innowacyjne receptury , które poparte nienaganną techniką pracy oraz bogatą wiedzą towaroznawczą czynia z Agnieszki faworyta wszystkich barmańskich zawodów.

Zasadniczą zmianą była decyzja o połaczeniu punktacji wszystkich konkurencji ( eliminacji oraz rozgrywki finałowej ) co pozwoliło bronić zwycięzcy zdobyczy punktowej z eliminacji. Pogoń za liderem trwała do ostatniej chwili ( patrz Artur Wawrzyszczak ) i omal nie zakończyła się sukcesem..Zbyt duża strata w eliminacjach , dzięki walce do końca pozwoliła uzyskać świetne ,drugie miejsce.

Tegoroczną edycję eliminacj " Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2016 " Agnieszka wygrała pewnie z kilkopunktową przewagą nad kol. Wrturem Wawrzyszczakiem ,który potwierdził swoje miedzynarodowe aspiracje.Zobaczymy jak potoczy sie ta zacięta rywalizacja w następnych ,tegorocznych konkursach.

Ozdobą starcia finałowego 6 najlepszych barmanów była przygotowana wspólnie z warszawska firmą M&P ślepa degustacja destylatów starzonych w dębie. Przygotowana na bazie sztandarowych produktów firmy M&P próba była nie lada wyzwaniem dla finalistów.

Lista alkoholi "Blind test"

  1. Brandy de Jerez - ESPLENDIDO
  2. Calvados - LUIS DE LAURISTON RESERVE
  3. Bourbon Whiskey - BUFFALO TRACE
  4. Armagnac - BARON GASTON LEGRAND VS
  5. Malt Whisky - GLENDRONACH 8 YO HIELAN
  6. Rum - BARCELO ANEJO

Tabela wyników wyrażnie pokazuje iż nawet najlepsi z najlepszych muszą pogłębiać wiedzę oraz zdolności organoleptyczne , niezbędne w tym fachu.

Podsumowując konkurs chciałbym odnotować udział kikoro młodych , nowych członków SPB którzy zabłysnęli talentem i pokazali iż nie oddadzą pola bez walki.Świetny występ Mateusza Bawoła z Ustki
(hotel GRAND LUBICZ) oraz pierwsze podium Piotra Szramy to dowód na to , że starty w konkursach barmańskich to najlepsza szkoła podnosząca kwalifikacje zawodowe .

Dziękując wszystkim firmom partnerskim za wsparcie Organizatora ( Maspex , Nestle Waters , Movement , M&P , Ambra S.A , United Beverages , Premium Cigars ,Dom Wina ,SCM Polska, Henkell Polska

oraz Hotele da Silva ) słowa najwyższego uznania dla kadry SPB za doskonałą organizację, oraz dzielnej załodze "Starej Zajezdni" chciałbym zapewnić iż przyszłoroczna edycja konkursu "Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2017" będzie równie okazała .

 z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent

Przedstawiamy tabele wyników konkursu:

MŁODY TALENT

imię i nazwisko numer startory  ocena techniczna degustacja blind test TOTAL miejsce
wygląd aromat smak razem
Maciej Dudek 12 31 28 19 41 88 5 124 1
Robert Piasecki 1 29 23 15 47 85 5 119 2
Monika Wróblewska 13 30 23 18 42 83 5 118 3
Klaudia Florczak 8 25 26 19 44 89 2 116 4
Magdalena Kołodziej 11 27 25 17 42 84 5 116 5
Błażej Martyniak 10 31 23 17 40 80 3 114 6
Łukasz Ogórek 14 27 22 19 41 82 3 112 7
Antoni Wyszyński 6 28 21 18 41 80 4 112 8
Dominik Bullmann 5 27 22 16 41 79 2 108 9
Marta Janas 9 29 22 14 37 73 3 105 10
Jarosław Smok 2 32 24 14 32 70 3 105 11
Magdalena Rokita 7 23 20 18 42 80 1 104 12
Hubert Kiełbasa 3 28 24 16 33 73 3 104 13
Klaudia Jasek 4 28 18 16 37 71 2 101 14

 

Fotogaleria