Calvados Nouvelle Vouge Internationa Trophies 2016

"Calvados Nouvelle Vouge Internationa Trophies 2016" - relacja z konkursu.

nike dunk high black leather chair for sale | Women's Nike Air Max 270 trainers - Latest Releases

Jak co roku,w końcowych dniach marca, reprezentanci 14 europejskich organizacji barmańskich oraz uczniowie szkół o profilu hotelarsko-gastronomicznym spotykają się w Normandii na konkursie "Calvados Nouvelle Vouge Internationa Trophies 2016" aby w sportowej rywalizacji wyłonić zwycięzców.

Tegoroczna, 20 edycja była dedykowana wielkiemu władcy Normandii z czasów średniowiecza - Wilhelmowi Zdobywcy.

Polska reprezentacja wyłoniona podczas lutowych preeliminacji została wzmocniona przez Kamila Strzeszewskiego, ucznia szkoły hotelarskiej z Łodzi - ubiegłorocznego laureata, który otrzymał indywidualne zaproszenie Organizatora. Kamil zaprezentował swojego drinka podczas uroczystej gali powitalnej, która odbyła się w hotelu MERCURE w Caen, które w tym roku było gospodarzem imprezy.

Zanim jednak dotarliśmy do Caen, spędziliśmy kilka godzin w Paryżu,zwiedzając słynną katedrę Notre Damn, zaułki w centrum Paryża oraz okolice hotelu Hyatt Regency, miejsca z którego ruszylismy do.... wytwórni calvadosu Christian Drouin.

Piękna licząca ponad 300 lat posiadłość należy do rodziny Drouin od 1960 roku, i od tamtego okresu datuje się produkcja cydru, pomme i najwyższej jakości calvadosu Pay*s de Auge.

Zwiedzanie jednej z najbardziej znanych wytwórni,połączono z degustacja najlepszych, najstarszych i najdrozszych gatunków w tym 2 vintage ( 1990 /1970 ).

Ważnym elementem produkcji starych, wyśmienitych,starannie wyselekcjonowanych destylatów jest finiszowanie procesu leżakowania w beczkach po portugalskim porto,ewentualnie hiszpańskiej sherry.Trend ten znany również producentom malt whisky,nadaje colvadosom niesamowite bogactwo aromatów i lekkiej słodyczy. Możliwość degustacji najszlachetniejszych trunków z portfolio Christian Drouin to niezapomniane przeżycie............

Pierwszy dzień wizyty zakończył się uroczystą kolacją powitalną dla 200 uczestników  z małym polskim akcentem.

Kamil Strzeszewski - zwycięzca ubiegłorocznego konkursu w kategorii student przygotował wraz z kolegami z ABF cocktail powitalny entuzjastycznie przyjęty przez zaproszonych gości.

Po kolacji szybki sen albowiem natępny dzień o godz. 8.00 rano rozpoczynał się testem wiedzy n/t calvadosu dla studentów.

Maciej Dudek zaprezentował się dobrze zdobywając 15 na 20 mozliwych punktów ( póniej zabrakło tych punktów do miejsca na podium ) co przy stosunkowo małej popularnosci calvadosu w Polsce należy ocenić pozytywnie.Skutecznym sposobem na pogłębienie tej wiedzy była zorganizowana dla uczestników imprezy wystawa kilkunastu producentów cydru, pomme i calvadosu połączona z warsztatami oraz degustacjami.

Potem już tylko skromny, szybki lunch i wyjazd uczestników do teatru CARGO gdzie przygotowano konkurs.... cdn.....

Zobacz galerię zdjęć