Reprezentacja Polski na Mistrzostwa Świata Barmanów w Tokio 2016 została wyłoniona!

30 maja 2016 miasto Łódż gościło kilkudziesięciu najlepszych polskich barmanów, którzy stanęli do rywalizacji o prawo reprezentowania naszego kraju na największej na świecie imprezie barmańskiej.

W tym roku barmani z 69 krajów świata powalczą o tytuł "Bartender of the year 2016" w stolicy kraju kwitnacej wiśni - Tokyo.

best Running shoes brand | Air Jordan 1 Retro High OG 'University Blue' — Mnje

 

Zwyczajowo na przełomie maja i czerwca Stowarzyszenie Polskich Barmanów wyłania w konkursie eliminacyjnym 2 reprezentantów Polski w kategorii classic i flair.

Tegoroczną sceną zawodów był kultowy klub muzyczny "SCENOGRAFIA", który zaprosił na to ważne dla naszego środowiska wydarzenie, barmanów i menadzerów łódzkiej sceny barowej.

Organiztorzy wykorzystali możliwość przeprowadzenia szkoleniowych warsztatów barmańskich, których gwiazdą był znany włoski barman z Londynu Simone Caporale - europejski brand ambasador słynnej turyńskiej wytwórni vermouthu - firmy TURIN VERMOUTH z marką DRAPO.. Simone z prawdziwie włoskim wdziękiem zaprezentował najwyższej jakości vermouthy DRAPO oraz najnowsze trendy w europejskiej kulturze barowej. Wraz z bardzo sprawnym zespołem barmanów Scenografii wykonał kilka klasycznych drinków z użyciem vermouthu. Dla barmanów nieco starszego pokolonia było to swoiste dejavu albowiem włoskie wina tej kategorii były niezwykle popularne w naszej kulturze barowej w latach dziwięćdziesiątych ubiegłego stulecia.Przypomnę, iż pierwszą firmą która wsparła początki istnienia SPB była włoska marka MARTINI i jej szef na Polskę - wielki przyjaciel polskich barmanów Alberto Cortese.

Drugą interesujacą prezentację produktów niezwykle egzotycznych, absolutnych nowości na polskim rynku poprowadził nasz nowy partner przedstawiciel japońskiej firmy CHOYA - p. Takehiko Okazaki.

Firma CHOYA to największy w Japonii producent tradycyjnych likierów opartych na owocach ume. Owoce ume to połączenie śliwy i moreli posiadające właściwości bakteriobójcze i prozdrowotne pite najczęściej jako digestiff ( lekko schłodzone ).

Swoje tegoroczne nowości pokazała też firma MONIN, która przywiozła do Łodzi swój MONIN TEAM - grupę trenerów i miksologów kreujących trendy i style zarówno w drinkach alkoholowych jak i bezalkoholowych. Nowe smaki, nowe produkty to w przypadku firmy MONIN nic specjalnego albowiem jest ona niezwykle aktywna na rynku HORECA i korzysta z usług najbardziej kreatywnych barmanów Europy i Stanów Zjednoczonych oraz Azji.

Dziękując firmom partnerskim SPB oraz IBA należy wspomnieć o MARIE BRIZARD, HENKELL & CO, PERNOD RICARD, STOCK POLSKA, PINOT oraz naszych niezawodnych przyjaciół z MASPEX i NESTLE WATERS. Dziękujemy i zapraszamy na następne imprezy i konkursy pod egidą SPB.

Wracając do konkursu barmańskiego chciałbym podkreślić niezwykle wysoki poziom konkursu w stylu klasycznym, w którym czołówka od kilku lat ściga się niemal we własnym gronie.Wojtek Urbański potwierdził nie tylko najwyższa klasę i kunszt ale również jest przykładem, iż na zawody tej rangi trzeba się profesjonalnie przygotować. Kategoria "sour twist" była dużym wyzwaniem, z którym większość zawodników poradziła sobie bardzo dobrze.

Świetny występ Jakuba Omyły, podium Agnieszki Herjan, doskonała receptura Agnieszki Cieślar, finał Janka Kachniarza oraz młody bardzo obiecujący Adam Połać to szóstka finalistów którzy są barmanami formatu europejskiego.Mogą pracować w każdym barze na kuli ziemskiej i w kosmosie.

W kategorii flair -bezkonkurencyjny Marek Posłuszny poważnie potraktował swój występ chcąc wziąć rewanż za nieco słabszy, ubiegłoroczny występ w Sofii.

Trochę smutno,iż ta mająca w naszym kraju wybitnych, światowej klasy zawodników kategoria, reprezentowana była skromnie.Niestety brak jest nowych,młodych głodnych sukcesu pretendentów.

Ściganie się z mistrzem świata nie jest może przyjemne -jednak bardzo rozwijające.Za taką lekcję młodzi barmani z całego świata płacą naprawdę duże pieniądze.

Światełkiem w tunelu jest postawa Krzysztofa Bajerskiego - barmana z Nowego Sącza, który pokazał całkiem niezły program z własnymi oryginalnymi rutynami- dobry europejski poziom!

Myślę, iż rok 2016 będzie dla niego bardzo interesujacy albowiem kilka międzynarodowych konkursów w tej kategorii obsadzimy właśnie tym zawodnikiem.

Na koniec kilka słów o sędziach oraz członkach SPB którzy zapewnili konkursowi profesjonalna oprawę.

Słowa podziękowania dla Dawida Typy, Daniela Jaworskiego, Kamila Klejna, Bogdana Gałuszki, Daniela Ścierańskiego, Krzysztofa Michalaka.

Świetna, profesjonalna, barmańska robota - certyfikaty profesjonalnych sędziów SPB są już w drukarni.

Postaram sie wręczyć pierwsze dyplomy podczas letniego zlotu barmanów połączonego z międzynarodowymi zawodami piłkarskimi ( Zakopane - sierpień 2016 ) Wyniki ostateczne konkursu oraz galeria zdjęć- poniżej.

Tabele wyników:

 

Runda wstępna

Imię i nazwisko Numer startowy Ocena techniczna Sędzia 1 Sędzia 2 Sędzia3 Sędzia 4 Total Miejsce
wygląd aromat smak wygląd aromat smak wygląd aromat smak wygląd aromat smak
Rafał Dobrowolski 1 28 8 5 8 6 3 8 6 5 15 6 5 10 113  
Tomasz Nosal 2 30 5 6 11 6 6 7 4 8 10 4 6 10 113  
Mateusz Bawoł 3 26 4 5 15 4 4 15 5 3 8 3 5 15 112  
Artur Wawrzyszczak 4 29 9 4 7 9 6 8 4 3 10 8 4 8 109  
Jan Kachniarz 5 32 8 8 8 9 5 16 9 6 11 8 5 15 140 III
Bartosz Baranowski 6 29 9 5 5 6 6 8 5 7 7 6 6 15 114  
Adam Połeć 7 21 8 7 15 8 8 8 6 6 15 8 8 16 134 VI
Joanna Fiedler 8 29 3 6 10 5 5 7 5 6 11 6 6 11 110  
Daniel Pisulski  9  29  4  5  11 6  6  11 8 6 15 6 5 8 120  
Orianna Michalewicz 10 25 8 6 8 8 7 15 5 7 8 8 5 11 121  
Jakub Omyła 11 29 8 6 15 8 4 15 10 4 11 9 8 15 142 II
Agnieszka Cieślar 12  26  8  6  10  8  6  8 9 5 15 10 8 16 135 V
Wojciech Urbański  13  32  9  7  15 9  6  15 10 6 16 9 7 16 157 I
Agnieszka Herjan  14  29  9  8  16  6  5  11 8 6 16 4 4 16 138 IV
Mateusz Gola 15  24  5  3  10  6  8  15 8 5 15 8 7 11 125  

Zobacz galerię zdjęć

Z barmańskim pozdrowieniem

R. Berent