LIVE stream will start already from Mario Hofferer excelent masterclass at 10.00 Latvia time , and until awarding ceremony at 20.00
LIVE stream Brake from 17.30 - 19.00 .
Sports Shoes | Women's Nike Air Jordan 1 trainers - Latest Releases , SpartanovaTeam Prize Cup - po rocznej przerwie wraca do Polski
Azjatycka wyprawa polskiej reprezentacji barmanów SPB zakończyła się olbrzymim sukcesem Areną zmagań kilkudziesięciu barmanów z 65 krajów świata był hotel IMPERIAL PLAZA w Tokyo - jeden z najlepszych hoteli w Japoni.Hotel - legenda który pierwszych gości przyjał w roku 1890 i do dzisiaj pozostaje wzorcem dla japońskiej gościnności oraz serwisu na najwyższym poziomie.
Organizator 65 Kongresu International Bartenders Association - japońska gildia barmańska NBA przez dwadzieścia lat przygotowywała się do przyjęcia rodziny barmańskiej z całego świata.Sukces organizacyjny szedł w parze z osiagnięciami barmanów z Japonii którzy po raz kolejny sięgnęli po tytuły w kategorii classic. Co cieszy nas szczególnie, fakt że gospodzrze podzielili się tytułami z polską reprezentacja podobnie jak w roku 2011, kiedy to Stowarzyszenie Polskich Barmanów organizowało jubileuszowy 60 Kongres IBA w hotelu HILTON w Warszawie.
Kolejny tytuł mistrza świata dla Marka Posłusznego stawia naszego reprezentanta w gronie najwybitniejszych przedstawicieli stylu flair w historii tej dyscypliny.To wręcz niewiarygodne iż od pamiętnego zwycięstwa w Warszawie (2011) Marek jest w kazdym finale kolejnych Mistrzostw Świata.
W Tokyo pokonał żywą egendę stylu flair słynnego Danilo Oribe z Urugwaju z którym wyrównał rekord 3 tytułów mistrzowskich. Gratulacje.!!!!
Po swietnym występie Marka w szranki z reprezentantami 65 krajów członkowskich I.B.A stanął kol. Wojciech Urbański - który stworzył recepturę short drinka sour o nazwie "Fulfill Dreams"
drinka który spełnił marzenia całej polskiej reprezentacji, albowiem po rocznej przerwie zabytkowa waza będąca trofeum dla najlepszego zespołu Mistrzostw Świata wróciła do Polski.
Doskonały, najlepszy w swojej grupie pod względem techniki pracy,dynamiczny, pełen ekspresji występ Wojtka dał mu piąta lokatę co skutkowało zdobyciem tego prestiżowego trofeum.
Jako członek jury oceniajacy kategorię Art & Deco (najlepsza dekoracja) chciałbym podkreślic iż w piątce najlepszych dekoracji tegorocznej edycji mistrzostw, aż trzy były wykonane przez polskich barmanów, albowiem w barwach reprezentacji Niemiec (DBU) startował Adam Brańczyk - barman flair z Krakowa którego dekoracja niemal do końca dwudniowych zmagań była nominowana do zwycięstwa.
Adam przegrał jedynie z najlepszym barmanem Mistrzostw Świata - reprezentantem gospodarzy Kenji Tsubokura laureatem trzech tytułów (mistrz świata w kat. Short Drink Sour, Drink of the Year 2016,Art & Deco Trophy 2016).
Nie dziwi zatem fakt iż polscy barmani pracuja na wszystkich kontynentach w najlepszych barach.Również w Japonii spotkaliśmy Małgosię - młodą barmankę z Warszawy która pod okiem swego mistrza pracuje w Kyoto w barze AGAVA serwując drinki na bazie......tequili
Pełną relację z wyprawy reprezentacji SPB do kraju kwitnacej wiśni oraz.... owoców ume (CHOYA) przeczytacie w następnym numerze....
Serdeczne podziękowania dla Takehiko Okazaki - wielkiego samuraja, przyjaciela polskich barmanów,dzięki któremu wizyta w Japonii była niesamowitym, niezapomnianym przeżyciem dla wszyskich uczestników wyjazdu. Dziękujemy i pozdrawiamy drużynę CHOYA z kapitanem p. Kondo oraz Senji !!!
Wyniki World Cocktail Championships 2016
P.S
To wyczyn bez precedensu w historii IBA kiedy jeden kraj trzykrotnie w przeciagu czterech lat zdobył Team Prize Cup.Ten historyczny wynik chciałbym zadedykować osobie niezwykle ważnej dla członków Stowarzyszenia - Zdzisławowi T. Nowickiemu - człowiekowi który tworząc podstawy szkoleń barmańskich w Polsce, nawet nie marzył iz po latach jego uczniowie pokażą światu kunszt i profesjonalizm na najwyższym światowym poziomie.
Juz od 17 października można śledzić zmagania najlepszych barmanów na świecie na źywo w internecie.
Różnica w czasie wynosi 7 godzin.
Źyczymy fanom sztuki barmańskiej dużych emocji i prosimy o doping naszych reprezentantów Marka Posłuszne i Wojtka Urbańskiego!!!
WCC Flairtending Competition
https://www.youtube.com/watch?v=mmTftfNF7rQ
WCC Flairtending Competition, Finals
https://www.youtube.com/watch?v=Ki8NjpyCFs8
WCC Classic Mixing Competitions / Super Final
https://www.youtube.com/watch?v=xrXpjwQMIpM
WCC Awards
https://www.youtube.com/watch?v=feRCbvECQ7g
Z barmańskmi pozdrowieniem
Ryszard Berent
Zwycięzcą Gali Finałowej MONIN CUP 2016 Poland, która odbyła się 3 października 2016 w klubie Level 27 w Warszawie, został Robert Piasecki z numerem 23 z Nowego Sącza zdobywając 107 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest reprezentowanie Polski na globalnym finale MONIN CUP w dniu 5 grudnia w Paryżu.
Podczas Gali w kategorii Short Drink zacięcie walczyło 24 uczestników z całej Polski wykonując 4 identyczne koktajle na scenie w określonym czasie, zgodnie z nadesłaną recepturą. Zwycięski drink „Wild Flow” na bazie koniaku i syropu MONIN Poziomka pokonał konkurencję zdobywając najwyższą notę degustacyjną, co w walce o I miejsce z koktajlem „Summer Memories” Agnieszki Cieślar (nr 22) miało kluczowe znaczenie, ponieważ oboje zdobyli tyle samo punktów w ogólnej ocenie. Niewiele mniej zdobył Arek Białkowski (nr 13) z koktajlem „Wspomnienie Lata” plasując się na III miejscu.
Po zakończeniu części konkursowej goście oraz zawodnicy uczestniczyli w seminarium Vitamix i MONIN prowadzonymi przez Romana Jędrzejuka oraz Senior Brand Ambasadora MONIN Mariusza Pietrykę, którzy pokazali najnowsze trendy w kategoriach napoje , desery i sosy dzieląc się swoją fachową wiedzą z zakresu miksologii oraz kulinariów. Po ogłoszeniu wyników odbyło się podsumowanie 4 letniej współpracy SCM i MONIN w Polsce połączone z wyróżnieniem 12 firm w 4 kategoriach.
MONIN CUP to cykliczny (co 2 lata) prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty MONIN. Tegoroczna edycja jest już trzecią organizowaną przez SCM Sp. z o.o. Jest to jeden z największych konkursów barmańskich w Polsce cieszących się dużym zainteresowaniem na rynku HoReCa oraz barmanów pasjonujących się sztuką miksologii i nowymi rozwiązaniami w gastronomi.
Więcej informacji o konkursie oraz pełną relację zdjęciową i wideo znaleźć można na:
facebook.com/MoninPolska oraz moninpolska.pl/blog
Adidas shoes | As part of Jordan Brands unveiling of their Summer 2021 lineup, official images of the the Air Jordan 6 "Barely Rose" (Gold Hoops) , SciakyArtur Wawrzyszczak - ponownie na najwyższym podium prestiżowego "Lubuski Vodka Cup 2016"
Firma Henkell & Co Polska zaprosiła czołówkę polskich barmanów na drugą edycję prestiżowego konkursu barmańskiego "Lubuski Vodka Cup 2016"
Formuła konkursu,podobnie jak w roku ubiegłym składała się z dwóch etapów, rozgrywanych równolegle w barze hotelu COPERNICUS -gospodarza tegorocznej edycji.
Oprócz barmanów reprezentujacych SPB w konkursie wzięło udział kilkoro barmanów zakwalifikowanych przez Organizatora na podstawie zgłoszonych receptur.
Magnesem zachęcającym do udziału w konkursie był zestaw cennych nagród w tym wyjazd do Tokyo na Mistrzostwa Świata IBA 2016 dla zwycięzcy..
Regulamin konkursu postawił podniósł poprzeczkę bardzo wysoko, albowiem oprócz dwóch receptur zawodnicy mieli ograniczony czas w przygotowalni ( open space ) do 20 minut dla obu etapów.
Uczestnicy konkursu zostali surowo ocenieni przez sędziów technicznych którzy tylko w przypadku zwycięzcy konkursu przyznali maksymalną notę ( Mionetto ).
Nawet najbardziej doświadczeni zawodnicy potwierdzili iż "Lubuski Vodka Cup " to jeden z najtrudniejszych konkursów barmańskich w Polsce.
Otuchy uczestnikom konkursu dodawał Marek Posłuszny który swietnie sprawdził się w roli prowadzącego zawody.
Analiza tabeli wyników konkursu pozwala na stwierdzenie iż tylko profesjonalne podejście do obu etapów konkursu dawało szansę na końcowy sukces.
Zwycięzca tegorocznej edycji - Artur Wawrzyszczak z Warszawy do drugiego etapu startował z czwartej pozycji, jednak dzięki perfekcyjnej pracy oraz świetnej recepturze drinka szampańskiego wygrał konkurs.
Drugie miejsce Agnieszki Cieślar oraz trzecia pozycja Bartka Baranowskiego potwierdza wysoka dyspozycję ścisłej czołówki barmanów SPB.
Trudno oceniać barmanów spoza Stowarzyszenia jednak oceniając technikę ich pracy,nie sposób nie zauważyć różnic wynikających głownie z braku doświadczenia .
Mimo to wszyscy uczestnicy konkursu podkreślali świetną,sportową rywalizację oraz szkoleniowy charakter ich występu..
Tylko regularne starty w zawodach barmańskich daje odpowiednie przygotowanie do profesjonalnej pracy za barem.
Szkoleniowym akcentem tegorocznej edycji "Lubuski Vodka Cup 2016" było świetnie zorganizowana wizyta w fabryce która pozwoliła wszystkim uczestnikom zapoznać się z tajnikami produkcji wódki LUBUSKI oraz innych produktów spod znaku Henkell & Co.
W imieniu SPB chciałbym serdecznie podziękować całemu zespołowi Henkell & Co Polska za świetną organizację konkursu,który jest jedną z najbardziej prestiżowych imprez barmańskich w Polsce..
Dziękujemy i do zobaczenia w roku przyszłym !!!!!!!!
z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent
Poniżej publikujemy receptury "LUBUSKI VODKA CUP 2016"
(do wykorzystania w waszych barach)
Lubuski Vodka 40 ml
Syrop cukrowy 10 ml
Sok jabłkowy 15 ml
Sok z cytryny 15 ml
Likier migdałowy 20 ml
Lubuski Vodka 40 ml
Sok z limonki 18 ml
Sok z pomarańczy 30 ml
Syrop biała brzoskwinia MONIN 20 ml
Gin Lubuski 30 ml
Pulpa marakuja 20 ml
Puree Peach 10 ml
Sok z imbiru 25 ml
Sok z limonki 50 ml
Białko 10 ml
Lubuski Vodka 30 ml
20 ml Gin Lubuski lime
20 ml likier Choco cherry
30 ml syrop Sweet & Sour
30 ml napar z korzenia lukrecji
Dopełnić Sprite
40 ml Lubuski Vodka
40 ml przecier z malin
30 ml syrop Monin arbuz
20 ml sok z cytryny
40 ml Lubuski Vodka
20 ml Charlton Passion
20ml sok z cytryny
Dopełnić sokiem Kaktus ( Tymbark )
20 ml Lubuski Vodka
15 ml brandy Romate
10 ml Gin Lime
20 ml śmietanka
10 ml syrop cukrowy
20 ml Lubuski Vodka
20 ml brandy Romate
30 ml sok jabłkowy
½ łyżeczki puree dyniowy
Dopełnić gorącą wodą
20 ml Lubuski Vodka
20 ml Watermelon Pure Mix
40 ml sok z limonki
80 ml Sprite
Limonka
40 ml Lubuski Vodka
20 ml Totino Rosso
20 ml Totino Lime
10 ml Mango Pure Mix
10 ml Grenadine
100 ml sok pomarańczowy ( Tymbark )
40 ml Lubuski Vodka
30 ml advocat Dalkowski
20 ml sok z cytryny
Dopełnić sokiem pomarańczowym ( Tymbark )
50 ml Lubuski Vodka
20 ml syrop Passion Fruit
20 ml syrop z kwiatów czarnego bzu
10 ml soku z cytryny
100 ml soku z kaktusa
40 ml Lubuski Vodka
20 ml Gin
40 ml sok pomarańczowy
20 ml FinestCall Apple
30 ml Fresh Lime Juice
Dopełnić wodą gazowaną
30 ml Lubuski Vodka
10 ml Gin Lubuski
10 ml sok pomarańczowy
10 min syrop poziomkowy MONIN
45 ml Lubuski Vodka
20 ml Gin Lubuski
15 ml Sambuca Antica
45 ml sok pomarańczowy
Doskonałe receptury ( welcome drink ) na bazie Prosecco Mionetto
Mionetto Prosecco
0,5 sok imbir
1 cl kawior truskawkowy
1,5 syrop marakuja
Top up Mionetto Prosecco
1 gałązka tymianku
20 ml syrop mirabelka Monin
30 ml sok z pomarańczy
Top up Mionetto Prosecco
3 cl Totino Rosso
20 cl Plum Bitters
0,5 cl sok z limonki
Top up Mionetto Prosecco
jordan release date | NIKE HOMME