Regulamin - eliminacje - barman profesjonalny
1. Każdy uczestnik konkursu przygotowuje 2 receptury .
.Barmani profesjonalni:
a) eliminacje " Short drink"
b) finał " Long drink "
Short drink max.9 cl (min.3 cl. Calvados)
Long drink max 15 cl (min 3 cl. Calvados)
2. Każdy uczestnik przygotowuje 3 porcje napoju alkoholowego w kategorii " Short drink " (1-wystawka, 2 - komisja degustacyjna, 3 rozlanie na
4 kieliszki degustacyjne) - system I.B.A
3. Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 7 min.
4. Sześciu zawodników którzy uzyskają najwyższe noty (ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne) wystąpi w finale konkursu.
UWAGA !!!!!
Calvados użyty w przygotowaniu receptury będzie losowany z listy Organizatora razem z numerami starowymi !!!!!!!!!
Regulamin zezwala na użycie dowolnych ingrediencji nie zapewnionych przez Organizatora , za wyjątkiem alkoholi mocnych ( base spirit ). Uczestnik konkursu zapewnia je we własnym zakresie.
Regulamin dopuszcza składniki przygotowywane własnoręcznie przez uczestnika (" home made ingredients ", infuzje etc.) .- trzeba je opisać w recepturze
Składniki dekoracyjne oraz szkło konkursowe uczesstnicy zabezpieczają we własnym zakresie. Organizator zapewnia szkło degustacyjne (eliminacje barman- profesjonalista )
Wszyscy uczestnicy konkursu pracują na własnym sprzęcie barmańskim (Organizator zapewnia blendery Hamilton Beach).
5. Finał konkursu (barman profesjonalny) :
6 najlepszych zawodników eliminacji przygotowuje na scenie 5 porcji napoju w kategorii " Long drink "
Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 15 min.
Limit czasu pracy na scenie - 7min. - przekroczenie limitu 10 pkt. karnych.
Do punktacji końcowej dolicza się punkty zdobyte w " blind test " ( 6 syropów marki MONIN )
Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu (Organizator) w limicie czasu - 10 minut od zakończenia występu ostatniego uczestnika
Regulamin - student
Uczestnicy konkursu przygotowują 4 porcje napoju w kategorii "Short drink " min.3 cl Calvadosu (1 wystawka, 3 jury degustacyjne)
Limit czasu pracy na scenie - 5 minut
Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 15 min.
Zawodnik który uzyska najwyższe noty (ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne w obu kategoriach) zostaje zwycięzcą konkursu (system włoski).
Do punktacji końcowej dolicza się punkty zdobyte w " blind test " ( 6 syropów marki MONIN )
Zwycięzcy konkursu będą reprezentowali Polskę na International Trophies Calvados Nouvelle Vogue 2017 w Granville w Normandii
AGENDA
AGENDA - Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2017 |
09.30 - 10.15 |
Przyjazd i rejestracja uczestników konkursu |
10.30 - 11.15 |
Odprawa dla uczestników oraz jurorów konkursu (losowanie numerów startowych) |
11.30 - 12.00 |
Prezentacja szkoleniowa "Discovering Calvados" |
12.10 |
Rozpoczęcie konkursu (I część) - uczniowie szkół gastronomicznych |
14.00 |
Prezentacje szkoleniowe firm partnerskich ( MONIN , CHOYA , HAMILTON BEACH ) |
15.15 |
Kontynuacja konkursu - barmani profesjonalni |
17.30 - 18.150 |
Uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie dyplomów i nagród laureatom konkursu |
Ważna informacja !!!!!- Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w Agendzie.
PORTFOLIO KONKURSU
Firma MONIN:
Puree:
1. Puree Strawberry
2. PureeRaspberries
3. Puree Mango
Syropy:
4. Hazelnut
5. Chestut - kasztan
6. Butterschotch
7. Maple Spice – klonowy
8. Amaretto
9. Peach
10. Mirabelle
11. Spice Mango
12. Mango
13. Green Banane
14. Pear
15. Lychee
16. White Grapefruit
17. Pink Garapefruit
18. Cranberry
19. Blueberry
20. Blackberry
21. Cherry
22. Frosted Mint
23. Brownie
24. Tonka Bean
25. Donut
26. Falernut
27. Lemograss
28. Citron Vert
29. Chai Tea
30. Bitter
31. Cardamone
32. Czarny Bez
33. Imbir
34. Jasmine
35. French Vanillia
36. Green Mint
„Blind Test” - syropy wytypowane do tej konkurencji (uczniowie szkół gastronomiczno- hotelarskich + finaliści "barman profesjonalny )
1. Hazlnut
2. Green Mint
3. Tequila
4. Rum
5. Melon
6. Raspberry
7. Gin
8. Passionfruit
9. Spicy
10. Speculoos
11. Caramel
12. Falernum
LISTA PRODUKTÓW KTÓRE ZAPEWNIA ORGANIZATOR KONKURSU
Calvados - alkohol bazowy:
- Boulard
- Chateau de Breuil
- Le Compte
- Père Magloire
- Christian Drouin
- .Roger Groult
Złoty Partner SPB informuje, że wszyscy uczestnicy konkursu, którzy użyją produktów z portfolio firmy otrzymają nagrodę niespodziankę
Wina ziołowe typu Vermouth
- Totino Bianco
- Totino Rosso
- Totino Lime
- Totino Orange
- Totino Cherry
- Totino Tropical
- Totino Peach
Wino musujące
Partner SPB informuje, że wszyscy uczestnicy konkursu, którzy użyją produktu Choya Extra Years otrzymają nagrodę niespodziankę
Choya Extra Years
Soki Tymbark :
- Pomarańcza
- Jabłko
- Grejpfrut biały
- Grapefruit czerwony
- Czarna porzeczka
- Banan żołty
- Ananas
- Pomidor
- Żurawina
- Kaktus
- Wiśnia
- Granat
Wody mineralne :