Relacja z Kopenhagi - IBA WCC 2017

Koleżanki i Koledzy,

z przyjemnościa informujemy o oficjalnych wynikach Mistrzostw Świata 2017 które odbyły się w Kopenhadze,w Danii w dniach 17.10- 19.10 2017.

Nike Sneakers Store | New Balance 530 "White" MR530SG - MR530SG

 

WCC jest jedynym, niezależnym konkursem cocktailowym w którym bierze udział 60 reprezentantów swoich krajów.

Jest to konkurs w 6 kategoriach cocktaili których zwycięzcy startują w rundzie finałowej, która wyłania Barmana roku 2017 i recepturę drinka "Drink of the Year 2017"

Poniżej prezentujemy receptury mistrzowskie w poszczególnych lategoriach które możecie/powinniście wprowadzić do menu cocktailowego w barach w których pracujecie.

Pozwoli to waszym gościom wejść do świata miksologii nie opisywanej w zakurzonych podręcznikach i niezbyt pasujacej do obecnej rzeczywistości, lecz poznanie światowych trendów i inspiracji barmanów tu i teraz.

Myślę iż trochę własnej odwagi i indywidualnych pomysłów pozwoli zakończyć erę mojito oraz whisky&coke w polskich barach.

Zapraszamy do obejrzenia galerii z tego wydarzenia

z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent

Mr. Mario Hofferer - Austria
presenting

IBA Cocktail of the Year 2017 and winner of the Before Dinner Cocktail Competition:

Rose Sissy:

  • 3.5cl Finlandia Classic
  • 1cl Giffard Sangria
  • 2cl Schlumberger Sparkling Brut
  • 1 dash Angostura aromatic bitters
  • 1 dash Gold (edible)

Glass: Libbey Vintage martini

WCC 2017 Copenhagen After Dinner Cocktail Competition:

World Champion!

Tommi Komljenovic – Sweden

Golden Lemon Pie

  • 2cl Slipsmith V.S.O.P.
  • 3cl De Kuyper Butterscotch
  • 1cl Giffard Limon cello
  • 1.5cl Teisseire Jucci Citron
  • 2.5cl Fresh lemon juice
  • 1 Bar spoon lemon curd

Glass: Libbey 1924 cocktail

WCC 2017 Copenhagen Long Drink Cocktail Competition:

World Champion!

Damiano Pezzi - Denmark

Salty Samurai:

  • 5cl Hibiki Japanese Harmony
  • 2cl Giffard Banane du Bresil
  • 5cl Monin Salted Caramel
  • 7cl Ponthier Fruit Puree Coconut
  • 4cl Ponthier Fruit Puree Sudachi
  • 2.5cl Fresh egg white

Glass: Libbey Winchester beverage

WCC 2017 Copenhagen Sparkling Cocktail Competition:

World Champion!

Jan Teska - Czech Republic

Copenhagen Beauty:

  • 2cl Geranium Premium London Gin
  • 2cl De Kuyper Elderflower
  • 2cl Monin Raspberry Syrup
  • 2cl Fresh lime juice
  • 1.5cl Fresh egg white
  • 7cl Schlumberger Sparkling Brut

Glass: Libbey 1924 coupe

WCC 2017 Copenhagen Bartenders Choice Cocktail Competition:

World Champion!

Rastislav Kuban – Slovak Republic

Black Tie:

  • 2.5cl Canadian Club
  • 3cl Black Balsam Currant
  • 0.5cl Luxardo Maraschino
  • 0.5cl Monin Vanilla
  • 7gr Coffee Arabica

WCC 2017 Copenhagen Flair Cocktail Competition:

World Champion!

Chun-Shen Chen - Taiwan

Hygge Inspiration:

Glass: Libbey Hobstar coupe