Zasady rozgrywania konkursu:
Tematem przewodnim 23 edycji konkursu Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2019 jest " POKÓJ "
jordan Sneakers | nikeW 2019 roku region Normandii będzie gospodarzem drugiej edycji Światowego Forum Pokoju nowego międzynarodowego wydarzenia zainicjowanego przez region,w celu refleksji i dyskusji na temat napięc na świecie i budowaniu inicjatyw pokojowych.
" POKÓJ " -uniwersalna wartośc, zobowiazanie , stan umysłu - twoje wyzwanie w tym roku - stwórz cocktail pokoju , zrównoważony ,świetnie zbalansowany z użyciem jednego narodowego składnika ( oprócz alkoholu ).
REGULAMIN:
Calvados Trophies 2019 Regulations
Konkurs barmański dla profesjonalistów ma charakter otwarty zatem moga w nim startować również barmani nie będacy członkami SPB.( opłata startowa wynosi 100 PLN )
Szkoły hotelarsko-gastronomiczne nie mają ograniczeń w ilości zagłąszanych zawodników ( decyduje kolejnosc zgłoszeń )
Publikujemy oryginalny regulamin konkursu ( w języku angielskim ) oraz formularze zgłoszeniowe do wypełnienia i wydrukowania .
Rejestracja uczestników będzie dokonana w sekretariacie zawodów w dniu 04.02.2019 na podstawie wydrukowanych formularzy zgłoszeniowych wraz z recepturami !!!!
Arkusze ocen stosowane w tegorocznych eliminacjach sa identyczne jak podczas finału we Francji i zostaną przedstawione uczestnikom podczas briefiengu przed konkursem.
Lista osób zakwalifikowanych do konkursu ukaże się na stronach SPB w dniu 28.01.2019 .
Pozostałe zasady sędziowania zgodne z wytycznymi IBA.
BARMAN PROFESJONALNY:
Technical Form - Professional Bartenders
UCZEŃ:
Uczestnicy konkursu przygotowują 4 porcje napoju w kategorii short drink (1 wystawka, 3 jury degustacyjne)
Limit czasu 7 min
Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 12 min.
Organizator przygotuje "blind test" dla wszystkich uczestników (6 syropów MONIN - poprawna odpowiedż 1 punkt bonusowy)
Zawodnik który uzyska najwyższe noty (ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne + punkty z "blind testu") zostaje zwycięzcą konkursu.
Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu w limicie czasu - 10 minut od zakończenia występu ostatniego zawodnika
Ważne !!!!!!
Konkurs będzie oceniany w systemie 5 sędziów degustacyjnych - 2 skrajne oceny jury degustacyjnego zostają odrzucone).
Suma oceny technicznej + ocena degustacyjna + punkty bonusowe za"blind test"- tworzy punktację końcową konkursu.
Wszyscy uczestnicy konkursu zabezpieczają własny sprzęt barmański, szkło oraz owoce i warzywa potrzebne do dekoracji swoich drinków!!!!!!!
Zwycięzcy konkursu w obu kategoriach będą reprezentowali Polskę na Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2018 w Caen 24-26.03.2018
z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent