Zasady konkursu Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2019

Zasady rozgrywania konkursu:

Tematem przewodnim 23 edycji konkursu Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2019 jest " POKÓJ "

jordan Sneakers | nike

W 2019 roku region Normandii będzie gospodarzem drugiej edycji Światowego Forum Pokoju nowego międzynarodowego wydarzenia zainicjowanego przez region,w celu refleksji i dyskusji na temat napięc na świecie i budowaniu inicjatyw pokojowych.

" POKÓJ " -uniwersalna wartośc, zobowiazanie , stan umysłu - twoje wyzwanie w tym roku - stwórz cocktail pokoju , zrównoważony ,świetnie zbalansowany z użyciem jednego narodowego składnika ( oprócz alkoholu ).

REGULAMIN:

Calvados Trophies 2019 Regulations

Konkurs barmański dla profesjonalistów ma charakter otwarty zatem moga w nim startować również barmani nie będacy członkami SPB.( opłata startowa wynosi 100 PLN )

Szkoły hotelarsko-gastronomiczne nie mają ograniczeń w ilości zagłąszanych  zawodników ( decyduje kolejnosc zgłoszeń )

Publikujemy oryginalny regulamin konkursu ( w języku angielskim ) oraz formularze zgłoszeniowe do wypełnienia i wydrukowania .

Rejestracja uczestników będzie dokonana w sekretariacie zawodów w dniu 04.02.2019 na podstawie wydrukowanych formularzy zgłoszeniowych wraz z recepturami !!!!

Arkusze ocen stosowane w tegorocznych eliminacjach sa identyczne jak podczas finału we Francji i zostaną przedstawione uczestnikom podczas briefiengu przed konkursem.

Lista osób zakwalifikowanych do konkursu ukaże się na stronach SPB w dniu  28.01.2019 .

Pozostałe zasady sędziowania zgodne z wytycznymi IBA.

BARMAN PROFESJONALNY:

  1. Każdy uczestnik przygotowuje 2 receptury:
    1. short drink max.9 cl (min.2 cl. Calvados) 5 minut
    2. long drink max.15 cl (min.3 cl. Calvados) 7 minut.
      Uwaga !!!
      W rundzie eliminacyjnej barman wykonuje tylko short drinka.
  2. Każdy uczestnik eliminacji przygotowuje 3 porcje napoju alkoholowego (1-wystawka, 2-komisja degustacyjna, 3 rozlanie na 3 kieliszki degustacyjne)
  3. Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 10 min
  4. Organizator przygotuje"blind test" (6 różnych alkoholi - poprawna odpowiedź - 1 pkt bonusowy) limit czas 3 minuty
  5. Czterech zawodników którzy uzyskają najwyższe noty (ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne + blind test) wystąpi w finale konkursu.
  6. Finał konkursu:
    W rozgrywce finałowej nie ma oceny technicznej!!!!!!
  7. Czterech finalistów wykonuje w rundzie finałowej 5 porcji long drinkaPrzygotowanie dekoracji - limit czasu 15 min.
  8. Limit czasu (7 minut) - przekroczenie limitu 10 pkt. karnych. 
    Zwycięzcą konkursu zostaje zdobywca najwyższej noty w obu rundach - suma punktacji + punkty z "blind testu"
    Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu (Organizator) w limicie czasu-10 minut od zakończenia występu ostatniego uczestnika.

Technical Form - Professional Bartenders

 

UCZEŃ:

Uczestnicy konkursu przygotowują 4 porcje napoju w kategorii short drink (1 wystawka, 3 jury degustacyjne)

Limit czasu 7 min

Przygotowanie dekoracji odbywa się na oczach widzów (open space) - limit czasu 12 min.

Organizator przygotuje "blind test" dla wszystkich uczestników (6 syropów MONIN - poprawna odpowiedż 1 punkt bonusowy)

Zawodnik który uzyska najwyższe noty (ocena techniczna + 3 oceny degustacyjne + punkty z "blind testu") zostaje zwycięzcą konkursu.

Uczestnicy mają prawo wniesienia uzasadnionego protestu w limicie czasu - 10 minut od zakończenia występu ostatniego zawodnika

Technical Form - Students

 

Ważne !!!!!!

Konkurs będzie oceniany w systemie  5 sędziów degustacyjnych -    2 skrajne oceny jury degustacyjnego zostają odrzucone).

Suma oceny technicznej + ocena degustacyjna + punkty bonusowe za"blind test"- tworzy punktację końcową konkursu.

Wszyscy uczestnicy konkursu zabezpieczają własny sprzęt barmański, szkło oraz owoce i warzywa potrzebne do dekoracji swoich drinków!!!!!!!

Zwycięzcy konkursu w obu kategoriach będą reprezentowali Polskę na Calvados Nouvelle Vogue Trophies 2018 w Caen 24-26.03.2018

z barmańskim pozdrowieniem

Ryszard Berent