Zarząd Główny SPB ma przyjemność ogłosić ostateczne wyniki konkursu barmańskiego MGD 2021 – preeliminacji do finału Mistrzostw Swiata Drinków Bezalkoholowych które odbędą się w Karlowych Varach w czerwcu 2021.
latest Running | Nike hulk nike dunks for sale on ebay shoes 2017 UV - GrailifyTegoroczna edycja tej prestiżowej imprezy odbyła się w nietypowych okolicznościach związanych z Covid 19 ,bez udziału uczestników ( wersja on-line )
Ostateczna ocena była pozbawiona elementów oceny techniki pracy barmana ( b.ważne kryterium ) co miało niewątpliwy wpływ na ostateczne wyniki.
Do 12 marca wpłynęło 9 zgłoszeń ( 2 receptury od barmanów nie będących członkami SPB )
Do fazy finałowej wybraliśmy 5 receptur.
Poniżej ostateczna klasyfikacja.
Oceny receptur dokonała 3 osobowa komisja jurorów nie majac wgładu do informacji kto jest autorem receptury.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za nadesłane receptury.
Poniżej prezentujemy draft z pracy komisji jurorów oraz wyróżnione receptury wraz z zdjęciami
Gratuluję zwycięzcy i życzę sukcesu na zawodach finałowych w Karlovych Varach.
Z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent
Schemat oceny degustacyjnej :
A .Wygląd
B. Innowacja receptury, nowatorska forma i wykonanie
C. Smak /aromat
Oceny zostały przyznane przy zachowaniu ogólnych wytycznych IBA, dobrego smaku oraz z kunsztu sztuki barmańskiej.
Juror 1 | Juror 2 | Juror 3 | ||
A. | 9 | 8 | 8 | II miejsce |
B. | 7 | 6 | 8 | |
C. | 6 | 7 | 6 | |
Total | 65 |
Receptura B
Juror 1 | Juror 2 | Juror 3 | ||
A. | 8 | 7 | 6 | III miejsce |
B. | 6 | 7 | 7 | |
C. | 8 | 8 | 7 | |
Total | 64 |
Receptura C
Juror 1 | Juror 2 | Juror 3 | ||
A. | 2 | 3 | 4 | IV miejsce |
B. | 2 | 3 | 5 | |
C. | 7 | 6 | 6 | |
Total | 38 |
Receptura D
Juror 1 | Juror 2 | Juror 3 | ||
A. | 9 | 9 | 7 | I miejsce |
B. | 10 | 9 | 9 | |
C. | 7 | 8 | 8 | |
Total | 76 |
Receptura E
Juror 1 | Juror 2 | Juror 3 | ||
A. | 2 | 2 | 4 | V miejsce |
B. | 3 | 3 | 4 | |
C. | 5 | 5 | 4 | |
Total | 32 |
Receptury konkursowe :
Receptura A „ Can*t stop me now”
Szkło: ARCOROC – CAN – 470 ML
Metoda: Shake (pierwsze 4 składniki) + top up woda gaz / stir
Skład:
Wszystkie składniki wstrząsamy na kostkach lodu w shakerze, przelewamy do schłodzonego szkła na kości lodu i dopełniamy wodą gazowaną.
Po uzupełnieniu delikatnie przemieszać w szkle.
Dekoracja: Na wykałaczce cukierek z izomaltu (izomalt podgrzany do temperatury 165 stopni w piekarniku w foremkach do muffinek, po rozpuszczeniu oprószony jadalnymi kwiatami i zostawiony do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach). Cukierki są dekoracją którą można wcześniej wykonać w domu, całkowicie jadalną, którą można przechowywać i przewozić w zamkniętym naczyniu, bez wilgoci. Zest ze skórki pomarańczy, świeża mięta (szczyt).
Dla podbicia aromatu szkło należy przed podaniem uderzyć świeżą miętę.
Receptura B „Golden Breeze UP”
Szkło: Fancy glass 250 ml.
Metoda: Shake
Skład:
Wszystkie składniki z wyjątkiem wody gazowanej wlewamy na 5 kostek lodu w shakerze ,przelewamy do schłodzonego szkła i dopełniamy wodą gazowaną. Delikatnie mieszamy
Dekoracja : Trawa cytrynowa , skórka pomarańczowa
Receptura C „Spicy Pear”
Szkło: Kielich do wina czerwonego 550 ml
Metoda: Shake
Skład:
Dekoracja : gruszka ,anyż gwieżdzisty
Wszystkie składniki wstrząsamy na kostkach lodu w shakerze, przelewamy do schłodzonego szkła na kości lodu i dopełniamy wodą gazowaną. Po uzupełnieniu delikatnie przemieszać w szkle.
Receptura D „Life Balance”
Szkło: Champagne flute
Metoda: Infusion + build in glass
Skład:
Dekoracja : inside a glass - gummi bear + mint
Sposób wykonania :
1. W syfonie odmierzamy wodę niegazowaną dodajemy woreczek z herbatą, zakręcamy i nabijamy gazem. Po około 1-2min. Upuszczamy powietrze, odkręcamy koktajl i jest gotowy.
2. Miedzy czasie do syfona nr. 2 wlewamy (schodzone) syrop no sugar karmel oraz białko jajka. Zakrecamy dodajemy gaz x 2. Mamy gotową gęstą piane karmelową (no sugar).
3. Etap robienia koktajlu to budowanie w szkle, wlewamy odmierzoną wodę wkładamy dekoracje, i uzupełniamy karmelową pianą.
Receptura E „Sustainability”
Szkło: Fancy Collins glass 330 ml.
Metoda: Shake
Skład :
Dekoracja :papryczki piri piri, kłos zboza ,liście miechunki
Sposób wykonania :
Wszystkie składniki wstrząsamy na kostkach lodu w shakerze, przelewamy do schłodzonego szkła na kości lodu i dopełniamy wodą gazowaną. Po uzupełnieniu delikatnie przemieszać w szkle.