Co dwa lata Stuttgart zamienia się na kilka dni w Mekkę szeroko pojętego przemysłu gastronomicznego w Europie. Pod dachami olbrzymiego centrum wystawienniczego organizowane są tam Międzynarodowe Targi Gastronomiczne INTERGASTRA.
Najczęściej impreza odbywa się na koniec lutego, tak było i tym razem, w dniach 18-23, na południe Niemiec zjechali się potentaci w tej branży. Jest to również okazja do przeprowadzenia różnych konkursów kulinarnych, kelnerskich i barmańskich. Tradycją stało się, że prężnie działające Niemieckie Stowarzyszenie Barmanów (DBU), a dokładniej sekcja Badden-Wirttemberg, na czele której stoi Amando L. Ortiz i Aleksander Kreft, przygotowała międzynarodowy konkurs dla barmanów klasycznych w dwóch kategoriach wiekowych.
latest Running Sneakers | Men's Runners & Sports TrainersWśród zaproszonych ekip znalazła się również reprezentacja Stowarzyszenia Polskich Barmanów. W kategorii junior wystartował Michał Rajkowski, natomiast w kategorii senior Dariusz Kosiorek obaj należą do okręgu zachodniego SPB. W skład delegacji wszedł również v-ce Prezes SPB Piotr Dziadkowiec, który dołączył do szanownego grona jury.
Startowało 27 barmanów z dziewięciu krajów europejskich. Konkurs łączył w sobie dwa elementy, znajomość napojów klasycznych i kreację własnego napoju z kategorii long-drink. Współzawodnictwo przy "klasykach" odbywało się podczas konkurencji "speed round" , która polegała na przygotowaniu trzech wylosowanych standardowych drinków w czasie nie przekraczającym dwóch minut, bez użycia lodu i miarek. Poza czasem, sprawdzana była zgodność pojemności wykonanego drinka z recepturą i właściwe posługiwanie się sprzętem barmańskim. Natomiast własna kreacja przygotowywana była wg obowiązujących reguł, tzn. ocena techniczna i degustacyjna. Ocena końcowa była wypadkową dwóch klasyfikacji. Rywalizację wygrał Thorsten Spuhn z Danii, nasi reprezentanci nie zmieścili się na podium, ale piąte miejsce Darka Kosiorka i 10 Michała Rajkowskiego nie jest powodem do rozpaczy. Jak widać cały czas polscy barmani są w czołówce i należy mieć nadzieję, że młodzież, która wstępuje w szeregi Stowarzyszenia Polskich Barmanów podtrzyma tą dobrą passę.
Z barmańskimi pozdrowieniami,
Darek Kosiorek