Eliminacje do World Cocktail Competition 2008

Przedstawiamy opis, agendę oraz portfolio Eliminacji do World Cocktail Competition 2008.

bridgemedia | Ataf.pl - All Truth All Fresh: Sneakersy, Streetwear & Więcej

Opis

Konkurs barmański wyłącznie dla członków STOWARZYSZENIA POLSKICH BARMANÓW

Data i miejsce konkursu: 19 maja 2008 - hotel Hyatt Regency kasyno Casinos Poland

Cel konkursu: eliminacje ogólnopolskie, które wyłonią reprezentanta na Mistrzostwa Świata Barmanów WCC 2008  (Puerto Rico), marketing on trade dla produktów z portfolio Centrum Wina, Monin Liquiers, skierowany do środowiska barmańskiego, promocja międzynarodowych standardów kultury spożywania napojów alkoholowych.
 
Ilość uczestników: 36 barmanów startujących w konkursie (3 stanowiska\12 rund + 14 barmanów z ramienia SPB (zespół organizacyjny + jury)

Regulamin konkursu: zgodny z międzynarodowymi standardami International Bartenders Association (ocena techniki pracy barmana + ocena degustacyjna), kategoria: FANCY DRINK (pojemność drinka: max. 330cl, max. 7 ingrediencji, minimum 2 składniki alkoholowe), arkusze ocen przygotowuje SPB. Każdy z uczestników przygotowuje 4 porcje drinka.

Do finałowej rozgrywki awansuje 6 najlepszych uczestników. Finałowa szóstka wykonuje po 5 porcji fancy drink.
Finał ocenia wyłącznie jury degustacyjne (nowa komisja jurorów).
Suma punktów z eliminacji + z rozgrywki finałowej wyłoni zwycięzcę konkursu.

Nagrody:
zwycięzca konkursu reprezentuje Polskę na WCC 2008 (bilet lotniczy + pobyt)
II miejsce - wyjazd do Francji do fabryki MONIN
III miejsce - wyjazd do Francji do fabryki MONIN

Dodatkowo nagroda specjalna dla wyróżnionego przez komisję z Centrum Wina drinka przygotowanego z użyciem Tequili.

Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa oraz gadżety reklamowe (Centrum Wina, Monin Liquiers)

Obowiązuje wpisowe dla uczestników w wysokości 50 PLN

Sprawy organizacyjne:
Impreza odbędzie się w  cocktail barze kasyna na 3 stanowiskach. Organizatorzy przygotują dwa pomieszczenia (przygotowalnia na 6 stanowisk + odizolowane pomieszczenie dla jury degustacyjnego)

Jurorzy techniczni: 3 master bartenderzy SPB

Jurorzy degustacyjni: 6 komisji po 3 osoby (dziennikarze, zaproszeni goście, barmani)

Sprzęt: wszyscy uczestnicy konkursu używają własnego sprzętu barmańskiego, organizator zapewnia szkło - fancy, long drink (120 szt.) oraz blendery 2 szt. Regulamin nie zabrania używania własnego szkła przez zawodników.

Regulamin, lista uczestników, portfolio produktów oraz agenda - patrz dział "IMPREZY I KONKURSY".

 

Pozdrawiam R. Berent