The Elite Bartenders Course

W dniach 5 -14 maja 2008 roku w słonecznej Toskanii odbyła się kolejna edycja THE ELITE BARTENDERS COURSE - John Whyte Course Europe 2008. W zorganizowanym przez INTERNATIONAL BARTENDERS ASSOCIATION TRAINING CENTRE przy współpracy z AIBES wzięło udział 15 barmanów z 8 krajów: Armenii, Finlandii, Niemiec, Polski, Singapuru, Szwecji, Włoch oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

latest Running | NIKE Chaussures, Sacs, Vetements, Montres, Accessoires, Accessoires-textile, Beaute, Sous-vetements - Livraison Gratuite

To już drugi raz w historii JWC kiedy do  udziału zaproszono również barmanów z Polski. Reprezentantami Stowarzyszenia Polskich Barmanów byli Hanna Michalczyk oraz Michał Biadun.

Kurs odbył się w położonym nad brzegiem morza hotelu Riva degli Etruschi w San Vincenzo i był prowadzony m.in. przez:

IBA President - Mr Derrick Lee,
AIBES President - Mr Camillo Bosco,
AIBES Educational Committee - Mr Giorgio Fadda,
AIBES Educational Committee - Miss Ursula Chioma,
AIBES Educational Committee - Mr Luca Picchi.

Podczas kursu, odbywającego się codziennie od godziny 9:00 do 19:30 z przerwą na lunch, poruszane były m.in. zagadnienia: kultury spożywania oraz kwestii nadużycia napojów alkoholowych, praktycznej wiedzy na temat przygotowywania i serwowania różnych typów napoi oraz wdrażania w procedury i metody kontroli pracy baru. Ponadto braliśmy udział w zwiedzaniu jednej z toskańskich winiarni.

Wiele firm współpracujących z IBA przygotowało dla nas prezentacje na temat swoich produktów, m.in.:
Absolut Spirits,
De Kuyper Royal Distillery,
Fernet Branca Distillerie,
Hennessy Cognac,
Mozart Distillerie.

Dzięki ostatniej z firm - firmie Mozart, od której otrzymaliśmy zaproszenie do Salzburga wszyscy uczestnicy będą mieli okazję się znowu spotkać, tym razem w Austrii, by zwiedzić Mozart Distillerie oraz powspominać nasz pobyt w San Vincenzo.

Kurs kończył się osobistą prezentacją każdego uczestnika, prezentacją drużynową oraz egzaminem pisemnym. Warunkiem otrzymania certyfikatu były także punktualność, 100% obecność, przygotowanie własnej receptury drinka według standardów ICC oraz zaprezentowanie go.

Chciałabym serdecznie podziękować Stowarzyszeniu Polskich Barmanów oraz Kompanii Piwowarskiej za umożliwienie mi uczestnictwa w John Whyte Course. Była to dla mnie doskonała okazja by poszerzyć swoją wiedzę zarówno teoretyczną jak i praktyczną z zakresu barmaństwa, by poznać kulturę i zwyczaje w różnych krajach oraz nawiązać nowe przyjaźnie.

 

Z barmańskim pozdrowieniem
Hanna Michalczyk
Barman