Pisząc relację z tegorocznej letniej edycji spotkania integracyjnego barmanów zrzeszonych w Stowarzyszeniu Polskich Barmanów należy zwrócić uwagę na kilka istotnych zmian które dla uczestników tej niezwykle udanej imprezy ( udział blisko 200 uczestników ) były prawie niezauważalne, natomiast z punktu widzenia organizatorów będą miały ogromny wpływ na następne edycje tej ważnej dla środowiska barmańskiego sierpniowego spotkania.
Zmiana najważniejsza to zmiana jednego z głównych sponsorów, mianowicie Firmę Bols zastąpiła niezwykle aktywna na polskim rynku Firma Nemiroff Polska Sp.z.o.o. Drugim partnerem pozostała Kompania Piwowarska która przy współpracy z członkami SPB realizuje długofalowy projekt podnoszenia jakości obsługi konsumenta w zakresie serwowania piwa.
Ze względów organizacyjno - prawnych nastąpiła również zmiana nazwy i logo imprezy. Obecnie pełna nazwa brzmi "Tropical Trendy Drinks" i w pełni odzwierciedla charakter szkoleniowo-- integracyjny tego wydarzenia. Po raz pierwszy organizatorzy zrezygnowali z konkursu barmańskiego w kategorii flair ( zbyt mała reprezentacja środowiska barmanów tego stylu na poziomie akceptowanym przez organizatorów ) na rzecz warsztatów szkoleniowych poprowadzonych przez najlepszych włoskich trenerów profesjonalnych barmanów reprezentujących AIBES, mianowicie:
- Fabio Biancchi - wybitnego szkoleniowca reprezentującego tzw. "grupę Cipriani" która zajmuje się szkoleniem barmanów do najbardziej prestiżowych barów, hoteli i kasyn na całym świecie
- Carmine Lamorte - niezwykle doświadczony barman - laureat wielu prestiżowych konkursów międzynarodowych, twórca seminariów szkoleniowych dla I.B.A i AIBES
- Stefano Narle - jeden z największych autorytetów w dziedzinie miksologii molekularnej.
Chciałbym w tym miejscu podziękować firmie Nemiroff Polska Sp.z.o.o która zorganizowała i sfinansowała wizytę włoskich barmanów na naszej imprezie.
Dopełnieniem tego znakomitego towarzystwa była osoba Rona Busmana wiceprezydenta I.B.A który wspólnie z polskimi barmanami uczestniczył w blisko czterogodzinnej prezentacji będącej wypełnieniem pierwszego dnia " Tropical Trendy Drinks 2008 " Warsztaty szkoleniowe poprzedziła bardzo ciekawa prezentacja przygotowana przez Kompanię Piwowarską oraz zapowiedź wprowadzenia na rynek Polski nowego produktu przez światowy koncern z branży tytoniowej. Tematem przewodnim pierwszego dnia imprezy było " garnish & decoration " co niewątpliwie jest krokiem w kierunku podnoszenia umiejętności w tej dziedzinie sztuki barmańskiej będącej piętą achillesową większości polskich barmanów szczególnie tych startujących w licznych międzynarodowych konkursach barmańskich. Kilkugodzinne warsztaty pozwoliły uczestnikóm zrozumieć wiele aspektów sztuki barmańskiej na najwyższym światowym poziomie, a wybrane tematy ( miksologia molekularna, dekorowanie i garnirowanie drinów, bezalkoholowe wersje słynnych drinków i cocktaili, sztuka modyfikacji i tworzenia różnych wersji klasycznych receptur na przykładzie " Bloody Mary " ) pozostały w pamięci wszystkich uczestników. Wykorzystując obecność włoskich kolegów,organizatorzy konkursu barmańskiego poprosili Fabio Biancchi o stworzenie dekoracji do grupy drinków obowiązkowych do I etapu konkursu " Tropical Trendy Drinks 2008 " Okazało się iż można połączyć szybkość i płynność pracy z niezwykłą prostotą oryginalnych dekoracji. Po takiej porcji szkoleń uczestnicy konkursu mogli się zrelaksować na dyskotece w efektownej "piramidzie" hotelu Ikar Plaza.
Po "najkrótszej" nocy tego lata zespoły uczestniczące w konkursie wzięły udział w odprawie i losowaniu numerów startowych.Skomplikowany regulamin konkursu wystraszył nieco kilku wcześniej zgłoszonych uczestników.Ostatecznie do I etapu rywalizacji przystąpiło 15 trzyosobowych zespołów. Nieezwykle wymagająca próba szybkości i płynności obsługi konsumenta z wykorzystaniem 3 podstawowych technik pracy oraz prawidłowe nalanie 2 piw Pilsner Urquel wyłoniła grupę 9 drużyn która zakwalifikowała się do II etapu rozgrywki finałowej. Około godziny 19.30 w ogrodzie hotelu " Ikar Plaza " zaczęły pojawiać się małe grupki przebierańców - finalistów " Tropical Trendy Drinks 2008 " Teletubisie, Trzej Muszkieterowie, aborygeni rodem z tropikalnych wysp, zaprezentowali swoje nieprzeciętne możliwości przygotowując własne,niepowtarzalne bardzo bogato dekorowane drinki, których innowacyjność i oryginalność oceniali przedstawiciele głównych sponsorów Nemiroff Polska - Ania Przygoda oraz Kompani Piwowarskiej -Łukasz Solarski wraz z z włoskimi kolegami oraz Ronem Busmanem.Po raz pierwszy w konkursie jury oceniało nie smak przygotowanych drinków a sposób ich wykonania oraz " fashion ", czyli styl i niepowtarzalny wygłąd. Wszystko to zaprawione humorem i dowcipnymi komentarzami licznie zgromadzonej publiczności która za gorący doping swoich faworytów otrzymała wspaniałe drinki konkursowe do degustacji.Na koniec imprezy,podczas uroczystego wręczania pucharów i dyplomów uczestnikom i laureatom " Tropical Trendy Drinks 2008 "przywołaliśmy pamięć naszego nestora Z. Nowickiego który z pewnoiścią przycupnął gdzieś z boku i bawił się z nami do białego rana.
P.S
Tuż przed rozpoczęciem zlotu otrzymałem kilkanaście e-maili od barmanów i osób pracujących w klubach iż niestety nie będą mogli wziąć udziału w "Tropical Trendy Drinks 2008" albowiem właściciele lokali w których pracują nie wyrażają zgody na aż trzydniową nieobecność w pracy. Otóż bez wątpienia jest to niezmiernie trudne aby w pełnym sezonie zwalniać pracowników na imprezę integracyjną w sytuacji braku rąk do pracy. Chciałbym jednak aby wszyscy zrozumieli iż jedyną drogą do zbudowania zgranego, wyszkolonego zespołu, jest permanentne szkolenie i podnoszenie kwalifikacji swoich pracowników.
"Tropical Trendy Drinks 2008" był właśnie takim trzydniowym, poprowadzonym na najwyższym europejskim poziomie szkoleniem . Jestem przekonany iż wszyscy uczestnicy tegorocznego zlotu czegoś się nauczyli.Do zobaczenia na zlocie zimowym.
WYNIKI I ETAPU (szybkość)
Lp. | Team - Imię i Nazwisko | Czas | Ocena Techniczna PIWO |
Ocena Techniczna DRINK | Suma punkt. |
suma na minuty |
Czas ostateczny |
1 | SMYCZYK Sławomir CZEKAJ Arkadiusz KOTULA Jacek |
6,09 | 3 | 5 | 40 | 0,40 | 6,49 |
2 | WEKNIAK Marcin CHRZANOWSKI Bartłomiej GRZELA Jarosław |
5,32 | 8 | 8 | 80 | 1,20 | 6,52 |
3 | ŚCIERAŃSKI Rafał PRZYBYSZ Mariusz MAZIARZ Michał |
6,22 | 6 | 4 | 50 | 0,50 | 7,12 |
4 | BRZOZOWSKA Ewa SAJNOK Wioletta RYBAK Tomasz |
6,07 | 8 | 5 | 65 | 1,05 | 7,12 |
5 | SZEREDA Paweł CZAPIEWSKA Ewelina SZELĄG Robert |
6,4 | 5 | 3 | 40 | 0,40 | 7,20 |
6 | KLIMCZAK Roman CALIK Jakub MAŁYSA Mateusz |
7,17 | 3 | 2 | 25 | 0,25 | 7,42 |
7 | WITKOWSKI Arkadiusz WOJTYNIAK Albert SIP Juliusz |
7,05 | 4 | 6 | 50 | 0,50 | 7,55 |
8 | DUDEK Łukasz KOŁODZIEJ Bartosz DUDEK Damian |
7,3 | 2 | 6 | 40 | 0,40 | 8,10 |
9 | BUJAR Dawid MICHALUK Bartosz DZIACKO Robert |
8,05 | 3 | 5 | 40 | 0,40 | 8,45 |
10 | BEDNARCZYK Ewelina PIESIUR Sebastian MAKSAJDA Dariusz |
7,53 | 8 | 6 | 70 | 1,10 | 9,03 |
11 | ZAWADA Waldemar KOŁAKOWSKI Mariusz KONDRAT Maciej |
8,23 | 2 | 12 | 70 | 1,10 | 9,33 |
12 | ISKRA Bartosz GRYNKIEWICZ Piotr NOWOSIELSKI Bartosz |
9,11 | 3 | 6 | 45 | 0,45 | 9,56 |
13 | JARSKI Tomasz SEKUŁA Aleksandra DROŻDŻOWSKI Marek |
9,07 | 5 | 6 | 55 | 0,55 | 10,02 |
14 | MALINOWSKI Rafał MIELNICZEK Krzysztof GAŁUSZKA Patryk |
9,08 | 10 | 18 | 140 | 2,20 | 11,28 |
15 | ZYGUŁA Jarosław SOBOCIŃSKI Marcin TUBIELIEWICZ Andrzej |
dns | dns | dns | dns | dns | dns |
WYNIKI II ETAPU (kreatywność)
Lp. | Team - Imię i Nazwisko | Kreatywność i STYL | KOSTIUMY | Wygląd i dekoracja drinków | Suma punkt. |
1 | BRZOZOWSKA Ewa SAJNOK Wioletta RYBAK Tomasz |
53 | 56 | 51 | 160 |
2 | WEKNIAK Marcin CHRZANOWSKI Bartłomiej GRZELA Jarosław |
44 | 56 | 51 | 151 |
3 | DUDEK Łukasz KOŁODZIEJ Bartosz DUDEK Damian |
49 | 42 | 46 | 137 |
4 | SMYCZYK Sławomir CZEKAJ Arkadiusz KOTULA Jacek |
41 | 45 | 48 | 134 |
5 | BUJAR Dawid MICHALUK Bartosz DZIACKO Robert |
47 | 51 | 36 | 134 |
6 | ŚCIERAŃSKI Rafał PRZYBYSZ Mariusz MAZIARZ Michał |
40 | 41 | 45 | 126 |
7 | KLIMCZAK Roman CALIK Jakub MAŁYSA Mateusz |
36 | 42 | 44 | 122 |
8 | SZEREDA Paweł CZAPIEWSKA Ewelina SZELĄG Robert |
39 | 36 | 41 | 116 |
9 | WITKOWSKI Arkadiusz WOJTYNIAK Albert SIP Juliusz |
28 | 24 | 47 | 99 |
Fotorelacja w skrócie - więcej w zakładce galeria.
z barmańskim pozdrowieniem
Ryszard Berent
List Rona Busmana, Gościa Honorowego Tropical Trendy Drinks 2008:
It was a great pleasure meeting with you in Kolobrzeg last week. On behalf of the IBA and all the Polish bartenders of PBA, so wonderfully directed by their President Ryszard Berent, I would like to thank you for the great support to PBA, as shown at the Tropical Trendy Drink Competition. It was a memorable event, mainly made possible because of the input of yourself, on behalf of Nemiroff.
The atmosphere was exceptional and professional, but good times between all the bartenders present made the difference. At the same time It was more than obvious that Nemriroff was showing the right "spirit" to the whole group. In the near future I will do anything within my power to be of support to you and your company.
I trust us to stay in touch for any future relevant co-operation between you an Ryszard Berent, in case the support of IBA is wished for.
At the same time I am looking forward meeting with you again, some time in the near future.
With warmest regards,
Ron Busman