Elite Bartenders Course 2009 - Wenecja - relacja uczestników

W dniach 4.05 do 13.05. 2009 mieliśmy zaszczyt ( Marcin Zdunek i Łukasz Stachów) uczestniczyć w  THE ELITE BARTENDERS COURSE - JWC 2009   (Europe Training Centre).

nike dunk high black leather chair for sale | Air Jordan 1 Low White/Black-Midnight Navy For Sale – Fitforhealth

Szkolenie to trwało 10 dni, w tym czasie odbyło się 90 godzin zajęć na których poruszone były tematy takie jak:

  • The Bar Design and Equipment
  • Guidelines for Working Procedures
  • Mineral Waters and Soft Drinks
  • Wines, Aromatised and Fortified Wines
  • Beer
  • Alcohol Distillation and Distilled Products
  • Liqueurs
  • Bar Service Procedures
  • Classical Recipes
  • Bar Control
  • Costing and Pricing of Beverages
  • Marketing of Bars
  • Participants' Team Presentation
  • Products' Awareness by Suppliers
  • Presentation of one's own work, organisation and products/services

Zajęcia te były przeprowadzane przez bardzo znane osobistości świata barmańskiego i  związku "IBA" między innymi były to :

  • Mr Derrick Lee - IBA President
  • Mr  Giorgio Fadda - AIBES President
  • Mr Umberto Caselli - AIBES /IBA Past President
  • Mr  Dom Costa - AIBES  Member
  • Mr  Samuele Ambrosi - AIBES Educational Committee
  • Miss Ursula Chioma - AIBES JWC Alumni
  • Mr Florian Iro
  • Mr. Stevan Stevancsecz

Podstawą do zaliczenia kursu było 100% uczestniczenia na zajęciach, brak spóźnień na lekcję, zaliczenie pracy zespołowej (która dotyczyła przemyślenia planu otwarcia własnego interesu z uwzględnieniem opłacalności), osobista prezentacja wybranego produktu z własnego kraju oraz oczywiście test pisemny.

Prezentacją osobistą polskiej ekipy była o "Wyborowa" która we Włoszech jest na pierwszym miejscu sprzedaży w śród wódek czystych. Test pisemny zakrawał o elementy czarnej magii ponieważ bardzo wysoko była postawiona poprzeczka w tematyce win, które dla zwykłego zjadacza wódki (polskiego barmana) są niezwykle trudne, zresztą dla uczestników z innych państw też był nie lada wyzwaniem. Cały kurs przebiegł w atmosferze wzajemnej współpracy i wymianą informacji o nowych technikach barmańskich, trendów, nowościach na rynku oraz rozległej wiedzy o historii koktajli…

Pierwszy raz na tym szkoleniu, które odbywa się cyklicznie co rok były osoby z polski związane „SPB” godnie reprezentowaliśmy nasz związek i pokazaliśmy że jesteśmy też na bardzo dobrym poziome technicznym jak i teoretycznym, potrafiącymi współpracować i wymieniać się swoimi doświadczeniami z innymi osobami…


Z barmańskim pozdrowieniem
Marcin Zdunek i  Łukasz Stachów

 

Fotorelacja