Niesamowity sukces - Polak, Łukasz Wójcik zwycięzcą GMT 2010 w Irlandii

Grand Marnier Trophy - Irish final - Dublin 2010. Qualification to european final in Monaco 2010.

W dniu 15 lutego w hotelu The Westin Dublin, odbył się klasyczny konkurs barmański organizowany przez Stowarzyszenie Barmanów Irlandzkich ( BAI ), w którym udział brali barmani pracujący na terenie Irlandii, był to konkurs skierowany zarówno do członków stowarzyszenia, jak również dla osób niezrzeszonych.

Sportswear Design | Nike

Finał piątej edycji Grand Marnier zgromadził w Dublinie 25 uczestników, startujących w kategorii long drink, w której należało użyć minimum 3cl Grand Marnier oraz użyć soku pomarańczowego w recepturze, lub wykonać dekorację przy użyciu pomarańczy, dodatkowo nazwa drinka miała zawierać słowo - Grand .

Główna stawką konkursu był europejski finał  Grand Marnier który odbywa się co 2 lata, a w tym roku odbędzie sie w Monaco, gdzie stawką oprócz nagród rzeczowych bedą również nagrody pieniężne :

1 miejsce  - 5000 EUR
2 miejsce  - 3000 EUR
3 miejsce  - 1000 EUR

Oprócz tego nagrodami głównymi w krajowym finale były:

1 miejsce:
- udział w europejskim finale w Monaco i reprezentowanie Irlandii.
- butelka Cuvée du Cent Cinquantenaire Exceptional Grand Marnier® cuvée utworzona specjalnie w 1977 w 150 rocznice powstania firmy Grand Marnier.

2.miejsce:
- kompletny zestaw barmanski w ekskluzywnej walizce.
- butelka Cuvée du Cent Cinquantenaire Exceptional Grand Marnier® cuvée utworzona specjalnie w 1977 w 150 rocznice powstania firmy Grand Marnier.

3 miejsce:
- butelka Cuvée du Centenaire. A Grand Marnier® special cuvée utworzona specjalnie w roku 1927 w 100 rocznice powstania firmy Grand Marnier.

4 miejsce :
-butelka Grand Marnier Cordon Rouge.
Grand Marnier Trophy 2010     Grand Marnier Trophy 2010     Grand Marnier Trophy 2010
Grand Marnier Trophy 2010     Grand Marnier Trophy 2010     

Wystartowałem w konkursie jako członek Stowarzyszenia Barmanów Irlandzkich ( BAI ) , tym razem szczęście dopisało na początku i nie wylosowałem numeru startowego jak we Włoszech nr 1 , tylko numer 19, czyli pod koniec stawki.

Za techniczne wykonanie drinka otrzymalem 32 punkty, jednak nagrody best technical nie otrzymałem.
W końcowej punktacji zająłem miejsce pierwsze.

Moja receptura:

Name: Grand de luxe
3 cl Grand Marnier
2 cl Galliano
1 cl Cherry Brandy
2 cl Strawberry syroup
1 cl Lemon juice
top up sparkling water.

Wyniki konkursu :
1.Lukasz Wojcik ( BAI )
2.Darren Geraghty ( BAI )
3.Barmanka niezrzeszona ( Independent )
4.Szabi Sandor ( BAI )

PS. for more information check website www.bartender.ie
report and photos coming soon.

 

Z barmańskim pozdrowieniem z Irlandii
Łukasz Wójcik

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria