XV Zimowy Zlot Barmański już za nami!

Drodzy Koleżanki i Koledzy Barmani,

Pełen niezapomnianych wrażeń oraz nowych doświadczeń, pragnę podzielić się z Wami  przemyśleniami z ostatniego, piętnastego zlotu barmańskiego, który po raz kolejny odbył się w Krynicy. Patrząc z kilkudniowej już perspektywy, mogę śmiało stwierdzić, że dokonaliśmy czegoś wyjątkowego! Wy Wszyscy - barmani, przedstawiciele firm oraz pracownicy Hotelu Krynica  jesteście wspaniali, bez Was ta impreza nie mogłaby się  udać !!!

Sports brands | Nike Shoes

Jak zapewne wiecie, podczas zlotu, w pięknym hotelu "Krynica" w dniach od 28 lutego do 3 marca szkoliło się, współzawodniczyło w wielu konkurencjach i bawiło się ponad 250 osób! Dla wielu z nas był to jednak czas wielkiego zaangażowania i ciężkiej pracy, poprzedzonej wielotygodniowymi, intensywnymi przygotowaniami.

Cieszę się bardzo, że te skromne, niegdyś wyłącznie okręgowe spotkania integracyjne dziś przeistoczyły się w ogólnopolskie imprezy i żywię głęboką nadzieję, że być może w przyszłości staną międzynarodowymi. Ten wspaniały owoc to efekt wieloletniej, ciężkiej pracy społecznej dużej grupy barmanów z południa Polski, ich osobiste zaangażowanie, a przede wszystkim "włożone" serce. Dziękuję bardzo tym wszystkim, którzy przez piętnaście lat zajmowali się  przygotowaniem zimowych imprez. To właśnie dzięki takim osobom jak Wy to wszystko ma sens !!! W tym miejscu szczególne podziękowania należy skierować w stronę pomysłodawcy pierwszych zimowych spotkań - Naszego Kolegi Bartłomieja Gawlaka - Kubika.

Dziękuję wszystkim barmanom i osobom, które udzieliły nam wszelkiej pomocy i współuczestniczyły w organizacji zlotu już na miejscu. Dziękuję za wsparcie w przygotowaniu konkursów, zawodów oraz pracę przy obsłudze barów. Cieszę się, że wielu z Was dobrze rozumie ideę pracy społecznej i chętnie angażuje się po to aby inni mogli się bawić. Dziękuję Pawłowi Ziaji, który włożył wiele pracy w organizację nie tylko tegorocznego zlotu, ale także kilku poprzednich, które miały miejsce w Krynicy Zdrój.

Wszelkie słowa podziękowania za pomoc w organizacji oraz finansowaniu imprezy kieruję w stronę Pana Ryszarda Berenta Prezesa Zarządu Głównego. Wielkie ukłony i wyrazy uznania dla Członków Zarządu Głównego oraz Prezesów i Członków Zarządów Okręgowych, wszystkim barmanom i Członkom Zarządu Okręgu Południowego oraz pozostałym osobom, którzy ofiarnie się udzielali.

Dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość wobec mojej osoby, kiedy to w natłoku obowiązków i różnorodności spraw do ogarnięcia, zachowywałem się nieraz  jak despota - nawet jeden z kolegów nadał mi miano "Hitlerka". Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem, bądź zbyt szorstko potraktowałem. Cieszę się przede wszystkim z tego, że tworzymy zgrany zespół i zawsze wzajemnie się wspieramy. Raduję się tym, że jako nowo wybrany Prezes Okręgu Południowego mogę zawsze liczyć na Waszą pomocną dłoń .

Dziękuję wszystkim firmom, które wzięły udział w XV Zimowym Zlocie Barmańskim. Wszyscy możemy zgodnie przyznać, że bez Was organizacja imprez barmańskich na tak wysokim poziomie nie byłaby możliwa.

Drodzy Koledzy Barmani, oprócz zawodów i zabawy, wraz ze sponsorami staramy, się zapewnić Wam pozyskanie wiedzy na temat organizacji, planów oraz produktów firm, z którymi na co dzień współpracujecie. Pamiętajcie o naszych sponsorach podczas prezentacji, które tak starannie przygotowują. Uczestnictwo w prezentacjach to dla Was cenna nauka i sposób na pogłębianie wiedzy o produktach, z którymi macie do czynienia w swojej pracy zawodowej. Profesjonalne przygotowanie prezentacji wymaga sporego wysiłku i zaangażowania.

W tym miejscu mój gorący apel na przyszłość: dajcie w spokoju pracować osobom prowadzącym prezentacje! W ten sposób nie tylko świadczycie o swoim poziomie kultury osobistej lecz okazujecie szacunek swoim kolegom, prelegentom i słuchaczom. Musimy pamiętać o tym, że ideą zawodów i naszych spotkań integracyjnych jest propagowanie miksologii, także poza barami i uświadamianie społeczeństwu, że jesteśmy fachowcami w tym co robimy. Pokażmy, że potrafimy  pracować i bawić się, również bez alkoholu.

Gratuluję zwycięzcom konkursów oraz pozostałym uczestnikom, którzy przystąpili do zmagań. Jak już mówiłem wielokrotnie: każdy start - nawet ten nieudany – jest dla Was kolejnym doświadczeniem, które uczy, rozwija oraz pomaga poznać samego siebie.  Jako doświadczony barman, zdaję sobie sprawę, że formuła konkursu Tymbark Drink Festiwal była bardzo trudna. Została skierowana w szczególności do barmanów ambitnych, pragnących się rozwijać oraz tych, którzy muszą być przygotowani na nieprzewidywalne, nieraz trudne warunki pracy.
W tym miejscu, odczuwam potrzebę zwrócenia się ze szczególną prośbą do kolegów, którzy zrezygnowali z udziału w konkursie: jeżeli decydujecie się przystąpić do konkursu to bądźcie konsekwentni. Wasza rezygnacja, bez wcześniejszego uprzedzenia, wprowadziła chaos organizacyjny, a przede wszystkim zabrała możliwość sprawdzenia swoich umiejętności innym kolegom barmanom.

Na zakończenie, poczuwam się do obowiązku oraz mam niewątpliwą przyjemność złożyć serdeczne podziękowania i wyrazy szacunku wszystkim pracownikom wyjątkowo gościnnego Hotelu "Krynica". Już dawno nie spotkałem się z tak ogromną życzliwością, przychylnością i ofiarnością ze strony Zarządu i Pracowników Hotelu. Ta osobista refleksja skłania mnie do stwierdzenia, że wiele osób z branży powinno uczyć od Was co dziś znaczy nie tylko profesjonalna obsługa, hotelarska gościnność, ale i ludzka  pozazawodowa życzliwość.
Właścicielom obiektu gratuluję tak profesjonalnego personelu!

Pełen nadziei, na kolejne udane spotkania integracyjne w przyszłości, z wyrazami szacunku i gorącym pozdrowieniem barmańskim
Prezes Okręgu Południowego
Stowarzyszenia Polskich Barmanów
Bogdan Gałuszka
Master Bartender