Za nami XVI Zimowy Zlot Barmański Krynica 2011

Drodzy Koleżanki i Koledzy Barmani, wspaniali Przyjaciele.

Jestem pełen radości i dumy, że znów - jak co roku - tak licznie przybyliście na nasze doroczne spotkanie integracyjne. Tak jak sobie tego życzyliśmy, w tym roku było nas jeszcze więcej! W zimowym zlocie barmańskim wzięło udział prawie 300 osób.

latest Nike release | Yeezy Boost 350 Trainers

To bardzo cieszy, nie tylko nas organizatorów, lecz również naszych partnerów, sponsorów, którzy znowu nie zawiedli, pomimo "kryzysu w branży", o którym tak wiele się słyszy. Wszyscy oni przyczynili się do tego, aby dzięki ciężkiej pracy i zaangażowaniu środków, XVI zimowy zlot mógł się zakończyć pełnym sukcesem.

Jestem bardzo wdzięczny za Wasz udział w konkursach i zawodach sportowych. Organizator zmagań sportowych był mile zaskoczony wysoką frekwencją i Waszym poziomem!

Po raz drugi, (mam nadzieję, że nie ostatni?), mieliśmy przyjemność być goszczeni przez Hotel Krynica****, za co bardzo dziękujemy.
W dniach od 6 do 9 marca, w zajęciach szkoleniowych, prelekcjach i warsztatach wzięło udział wielu z Was. Wymienić należy interesujące zajęcia z Marko Canova (flair), Marco Stoppa (drinki molekularne).

To dla nas ogromny zaszczyt, że nasi goście, doświadczeni barmani z AIBES, z prezydentem Mr. Gorgio Fada na czele, przyjęli zaproszenie i zechcieli podzielić się z nami swoim doświadczeniem oraz pracować pełniąc funkcję jurorów degustacyjnych i technicznych podczas odbywających się konkursów.

Dzięki dużemu zainteresowaniu odbyło się kilka konkursów.

Pierwszy organizowany przez Philip Morris Polska pod nazwą "Taste Innovations", dla wybranej przez firmę grupy barmanów, odbył się już 6 marca.
W zawodach wzięło udział 18 barmanów, wyłonionych w eliminacjach regionalnych. Na ręce zwycięzcy Tomasza Polaka składam szczere gratulacje za kreatywność i kunszt.

W tym miejscu pragnę wyjaśnić, że SPB było tylko gościem w tym konkursie. Wszelkie zasady, reguły konkursu oraz sposób przeprowadzenia eliminacji, poza ocena techniczną i degustacyjną w samym finale, zostały ustalone i przeprowadzane przez Firmę Philip Morris Polska.
Kolejnym, ważnym dla wszystkich członków SPB konkursem, był III Tymbark Festiwal Drink. Konkurs bardzo trudny, wymagający ze strony barmanów doświadczenia, dobrego smaku, kreatywności, opanowania i umiejętności podejmowania szybkiej decyzji.

Zwyciężczyni Monice Krzemieniewskiej szczerze gratuluję i życzę owocnego przyswajania wiedzy podczas w Wenecji!

Gratuluję wszystkim uczestnikom przede wszystkim odwagi i dziękuję za dojrzałe i odpowiedzialne podejście do sprawy. Wiem, że konkurs to dla wielu tylko zabawa, ale proszę pamiętać o tym, że aby takie zawody mogły się odbyć sztab ludzi ciężko pracuje przez wiele miesięcy, a firmy wydają na jego organizację duże środki.

Zdarzyło się również tak, nad czym bardzo ubolewam, że pomimo moich próśb i jasnych reguł, kilka osób potraktowało konkurs niezbyt poważnie. Po rozmowie z członkami Zarządu informuję, aby osoby, które zachowały się w niekoleżeński sposób i nie poinformowały o swojej rezygnacji przynajmniej na jeden dzień przed zawodami, nie zgłaszały się do żadnych konkursów pod egidą SPB przez najbliższy rok. Amen!

Cieszę się, że podczas zmagań barmanów w stylu klasycznym i flair mogliśmy wyłonić godnych reprezentantów naszej organizacji na nadchodzący Pan American Bartending Championship Tenerife May 2011. Startującym gratuluję "cieszących oko" występów, a Markowi Posłusznemu i Krzysztofowi Pykoszowi zdobywcy II nagrody, życzę sukcesów w trudnych zmaganiach na Teneryfie.

Drodzy koledzy, jak zwykle oprócz konkursów, szkoleń i udanej zabawy, dla wielu z nas był to czas wielkiego zaangażowania i wytężonej pracy, poprzedzonej wielotygodniowymi i intensywnymi przygotowaniami. Tegoroczny sukces, to efekt ciężkiej pracy społecznej sporej nie tylko grupy wieloletnich członków SPB, ale również osób niezrzeszonych i nowych członków. Dziękuję wszystkim którzy udzieli nam wszelkiej pomocy oraz wsparcia w organizacji zlotu, w przygotowaniu konkursów, zawodów oraz pracy przy obsłudze barów. Cieszę się, że wielu z Was dobrze rozumie ideę pracy społecznej i chętnie angażuje się po to aby inni mogli się bawić.

W tym miejscu szczególne podziękowania pragnę skierować w stronę Prezydenta SPB Ryszarda Berenta, za pomoc w negocjacjach ze sponsorami oraz osobiste zaangażowanie w wydarzenia tegorocznego zlotu.

Za wszelką okazaną pomoc dziękuję kolegom Prezesom Okręgów Darkowi Kosiorkowi z Poznania i Jarkowi Zygule z Północy. Podziękowania dla Członków Zarządu Okręgu Południowego i wszystkich innych za wytrwałość, oddanie i wielogodzinną pracę. Szczególnie pragnę podziękować Jarkowi Barnasiowi i Krzysztofowi Michalakowi za rzetelnie prowadzoną recepcję i rozliczenie imprezy, Violi Sajnok, Małgosi Ciesielskiej, Dawidowi Bujarowi, Dawidowi Typie, Ryszardowi Maciejewskiemu, Bartkowi Gawlakowi-Kubik (za niezawodny catering), Piotrowi Dziadkowcowi, Robertowi Dziacko. Szczególne wyrazy uznania kieruję w stronę Pawła Ziaji, który od wielu miesięcy starał się by tegoroczny zlot, tak jak poprzednie w Krynicy Zdrój, były wyjątkowe i na długo zapadły w pamięci nie tylko samych uczestników, ale i samych mieszkańców miasta. Pawle serdecznie dziękuję! Dziękuję również wszystkim osobom, których nie udało mi się wymienić lecz wiem, że Wasza, nieraz nawet drobna pomoc, w kryzysowych sytuacjach okazała się bezcenna. Cieszę się przede wszystkim z tego, że tworzymy zgrany zespół, zawsze wzajemnie się wspieramy i możemy na siebie liczyć!

Dziękuję wszystkim firmom, które wzięły udział w XVI Zimowym Zlocie Barmańskim. Wszyscy możemy zgodnie przyznać, że bez Was organizacja wszelkich imprez barmańskich na tak wysokim poziomie nie byłaby możliwa.

Za nazwami wielu zaprzyjaźnionych firm stoją ludzie i to Wy oraz Wasze zespoły jesteście naszymi przyjaciółmi. Pragnę szczególnie podziękować Wojciechowi Cielniaszkowi i Wojciechowi Majce z Maspex Wadowice (soki Tymbark). Panowie wielki szacunek za to co, od dziesięciu już lat, robicie dla środowiska polskich barmanów!

Paweł Naymam Philip Morris, Łukasz Solarski Kompania Piwowarska, Grzegorz Nowicki, Piotr Sarga Brown Forman, Piotr Maja Pawełczyk Diageo, Tomasz Kurasiewicz Nestle Waters, Paweł Woźniak Winnacja + Casa Bella, Mariusz Kołakowski i Waldek Zawada Sobieski, Daniel Jaworski Nemirrof, Bob Jones Splash Mix (Finest Call), Dagmara Klekowska Ice Art., Jerzy Stankiewicz Art. Cafee, Jarek Zyguła Stena Line, Palarnie.pl, Andrzej Rybarski Villa Verde, Marcin Sadowski i Marceli Zielnik Bang Bang Media Production, Maciej Sroka i Robert Kuczaj Hotel Krynica. Anna Harendarz News Gastro. Bartek Gawlak-Kubik Trafunek Dębowiec

Drodzy Koledzy Barmani, oprócz zawodów i zabawy, wraz ze sponsorami staramy, się zapewnić Wam pozyskanie wiedzy na temat organizacji, planów oraz produktów firm, z którymi na co dzień współpracujecie. Pamiętajcie o naszych sponsorach podczas prezentacji, które tak starannie przygotowują. Uczestnictwo w prezentacjach to dla Was cenna nauka i sposób na pogłębianie wiedzy o produktach, z którymi macie do czynienia w swojej pracy zawodowej. Profesjonalne przygotowanie prezentacji wymaga sporego wysiłku i zaangażowania. Uczestnicząc w prezentacjach nie tylko spłacacie swój moralny dług wobec sponsorów, ale również realizujecie ideę profesjonalnej miksologii i odpowiedzialnego barmaństwa, którą z takim zaangażowaniem przez lata wpajał w nas Zdzisław T. Nowicki. Koledzy, poprzez własny udział, nie tylko świadczycie o swoim poziomie kultury osobistej lecz okazujecie szacunek swoim kolegom, prelegentom i słuchaczom.

Pełen nadziei na kolejne, udane spotkania integracyjne, (na najbliższe zapraszam już w maju!), pozostaję z wyrazami szacunku.

Z gorącym pozdrowieniem barmańskim

Prezes Okręgu Południowego
Stowarzyszenia Polskich Barmanów
Bogdan Gałuszka
Master Bartender

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria