Calvados Nouvelle Vogue International Trophies 2011 - eliminacje

W Hotelu Hyatt Regency (Casinos Poland) w Warszawa przy ul. Belwederskiej 23. Odbył się po raz pierwszy w Polsce konkurs eliminacyjny do międzynarodowego konkursu barmańskiego organizowanego co dwa lata w Normandii a poświęconego dumie tego regionu – Calvadosowi.
 
Ideą przewodnią konkursu barmańskiego  jest "1100 lat historii Normandii".
 
Kreatywność uczestników konkursu powinna być skierowana w stronę historii Normandii oraz jej związków z kulturą Wikingów.
 
Warszawski konkurs jak i finałowy (który odbędzie się w dniach 3-4 kwietnia w Deauville) odbywa się w dwóch kategoriach long drink i short drink do wyboru przez uczestnika W Hotelu Hyatt uczestnicy wykonali 4 porce drinka według własnej inwencji przy zastosowaniu minimum w short drinku 2 cl i 3 cl w long drinku dowolnego calvadosu, dostępnego port folio.
Giftofvision - Sneakers search engine | Air Jordan Release Dates Calendar

Alkoholami bazowymi były Calvados Boulard Racke Polska i Chateau de Breuil, (Centrum Wina).
 
Jako składniki dodatkowe dostępne były likiery i syropy Monin, soki Tymbark i wody Perrier.
 
W konkursie wystartowało 21 profesjonalnych barmanów członkow SPB oraz 4 uczniów. Uczniowie zostali wybrani ze szkół gastronomicznych i hotelarskich z którymi współpracują rekomendowane przez SPB szkoły barmańskie prowadzące profesjonalne szkolenia w programie „Kurs Barmanński I Stopnia” i program „Junior”.

Dla barmanów profesjonalnych konkurs odbył się dwuetapowo.
 
Zwycięzcą w grupie barmanów klasycznych okazał się doświadczony barman, wielokrotny godny reprezentant SPB na arenie międzynarodowej Wojciech Urbański z Krakowa. W kategorii junior zwyciężył Mateusz Ociński z Zespołu Szkłó Gastronomicznych I Handlowych z Bielska-Białej rekomendowany przez Ośrodek Szkoleń Gastronomicznych „Aperitif” Bogdana Gałuszki.

Laureatom serdecznie gratulujemy wygranej i życzymy powodzenia w międzynarodowych zmaganiach w Normandii.
 

Wszystkim uczestnikom konkursu gratuluję udziału i odwagi w niełatwych zawodach. Jestem przekonany, że wasze doświadczenie zawodowe i zawodnicze zyskało cenne doświadczenie. Mam również szczerą nadzieję, że zdobyte umiejętności przyczynią się do propagowania napojów mieszanych na tym jakże wciąż mało znanym w Polsce wyśmienitym alkoholu jakim jest calvados.

Pragnę w szczególny sposób podziękować nauczycielom i wykładowcom zaangażowanym w przygotowanie młodzieży. Dziękuję za pracę i trud włożony w propagowanie profesjonalnej sztuki barmańskiej wśród polskiej młodzieży w Waszych szkołach gastronomicznych i hotelarskich.

Dziękuję sponsorom za umożliwienie przeprowadzenia konkursu i jurorom degustacyjnym i technicznym za rzetelną i wytrwała pracę.

Barmani:

  imię i nazwisko wygląd aromat smak ogólne wrażenie razem
1. Wojciech Urbański  5 30 60 18 153
2. Marcin Sobociński 27 18 52 14 111
3. Kacper Parchotiuk 23 22 50 15 110


Uczniowie:

  imię i nazwisko technika wygląd aromat smak ogólne wrażenie razem
1. Mateusz Ociński  31 23 12 37 10 113
2. Adam Prus  25 15 12 35 8 95
3. Iwona Pałka  25 19 12 24 7 87
4. Maciej Goliński 18 13 14 27 7 79


Z barmańskim pozdrowieniem
Master Bartender
Bogdan Gałuszka

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria