W Hotelu Hyatt Regency (Casinos Poland) w Warszawa przy ul. Belwederskiej 23. Odbył się po raz pierwszy w Polsce konkurs eliminacyjny do międzynarodowego konkursu barmańskiego organizowanego co dwa lata w Normandii a poświęconego dumie tego regionu – Calvadosowi.
Ideą przewodnią konkursu barmańskiego jest "1100 lat historii Normandii".
Kreatywność uczestników konkursu powinna być skierowana w stronę historii Normandii oraz jej związków z kulturą Wikingów.
Warszawski konkurs jak i finałowy (który odbędzie się w dniach 3-4 kwietnia w Deauville) odbywa się w dwóch kategoriach long drink i short drink do wyboru przez uczestnika W Hotelu Hyatt uczestnicy wykonali 4 porce drinka według własnej inwencji przy zastosowaniu minimum w short drinku 2 cl i 3 cl w long drinku dowolnego calvadosu, dostępnego port folio.
Giftofvision - Sneakers search engine | Air Jordan Release Dates Calendar
Alkoholami bazowymi były Calvados Boulard Racke Polska i Chateau de Breuil, (Centrum Wina).
Jako składniki dodatkowe dostępne były likiery i syropy Monin, soki Tymbark i wody Perrier.
W konkursie wystartowało 21 profesjonalnych barmanów członkow SPB oraz 4 uczniów. Uczniowie zostali wybrani ze szkół gastronomicznych i hotelarskich z którymi współpracują rekomendowane przez SPB szkoły barmańskie prowadzące profesjonalne szkolenia w programie „Kurs Barmanński I Stopnia” i program „Junior”.
Dla barmanów profesjonalnych konkurs odbył się dwuetapowo.
Zwycięzcą w grupie barmanów klasycznych okazał się doświadczony barman, wielokrotny godny reprezentant SPB na arenie międzynarodowej Wojciech Urbański z Krakowa. W kategorii junior zwyciężył Mateusz Ociński z Zespołu Szkłó Gastronomicznych I Handlowych z Bielska-Białej rekomendowany przez Ośrodek Szkoleń Gastronomicznych „Aperitif” Bogdana Gałuszki.
Laureatom serdecznie gratulujemy wygranej i życzymy powodzenia w międzynarodowych zmaganiach w Normandii.
Wszystkim uczestnikom konkursu gratuluję udziału i odwagi w niełatwych zawodach. Jestem przekonany, że wasze doświadczenie zawodowe i zawodnicze zyskało cenne doświadczenie. Mam również szczerą nadzieję, że zdobyte umiejętności przyczynią się do propagowania napojów mieszanych na tym jakże wciąż mało znanym w Polsce wyśmienitym alkoholu jakim jest calvados.
Pragnę w szczególny sposób podziękować nauczycielom i wykładowcom zaangażowanym w przygotowanie młodzieży. Dziękuję za pracę i trud włożony w propagowanie profesjonalnej sztuki barmańskiej wśród polskiej młodzieży w Waszych szkołach gastronomicznych i hotelarskich.
Dziękuję sponsorom za umożliwienie przeprowadzenia konkursu i jurorom degustacyjnym i technicznym za rzetelną i wytrwała pracę.
Barmani:
|
imię i nazwisko |
wygląd |
aromat |
smak |
ogólne wrażenie |
razem |
1. |
Wojciech Urbański |
5 |
30 |
60 |
18 |
153 |
2. |
Marcin Sobociński |
27 |
18 |
52 |
14 |
111 |
3. |
Kacper Parchotiuk |
23 |
22 |
50 |
15 |
110 |
Uczniowie:
|
imię i nazwisko |
technika |
wygląd |
aromat |
smak |
ogólne wrażenie |
razem |
1. |
Mateusz Ociński |
31 |
23 |
12 |
37 |
10 |
113 |
2. |
Adam Prus |
25 |
15 |
12 |
35 |
8 |
95 |
3. |
Iwona Pałka |
25 |
19 |
12 |
24 |
7 |
87 |
4. |
Maciej Goliński |
18 |
13 |
14 |
27 |
7 |
79 |
Z barmańskim pozdrowieniem
Master Bartender
Bogdan Gałuszka
Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria