The Elite Bartenders Course (JWC 2011) Wenecja 11-21 Kwietnia 2011 - relacja

INTERNATIONAL BARTENDERS ASSOCIATION TRAINING CENTRE ITALY
The Elite Bartenders Course (JWC) Europa 2011
11 al 21 April 2011

We Włoszech znajduje się magiczne miejsce, jest nim Wenecja. To właśnie tam co roku odbywa się szkolenie dla najlepszych barmanów z całego świata, które ma na celu podnoszenie kwalifikacji zawodowych, przybliżenie zagadnień dotyczących zarządzania, nawiązywanie relacji pomiędzy barmanami należącymi do stowarzyszeń barmańskich,  zjednoczonych w International Bartenders Association.

buy footwear | 【6月上旬発売予定】 ナイキ エアフットスケープ モーション 全4色 - スニーカーウォーズ

W tym roku,  w  szkoleniu wzięło udział 19 barmanów z całego świata. Uczestnicy przyjechali z: Singapuru, Brazylii, Holandii, Finlandii, Szwecji, Chorwacji, Rumunii, Serbii, Słowenii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Czech, Rosji no i oczywiście z Polski. Porozumiewaliśmy się w języku  angielskim. Zakwaterowani zostaliśmy w hotelu w centrum miasta Vanezia Mestre.

Zajęcia odbywały się codziennie od godziny 9:30 do 19:30 z przerwą na lunch. Podczas kursu poruszane były następujące zagadnienia:

  • Sylwetka barmana, jego praca i rola w barze
  • Historia barmaństwa
  • Przygotowywanie  coctaili
  • Tworzenie kosztorysów oraz wycen napoi w karcie
  • wina, likiery
  • analiza kosztów

Zajęcia prowadzili  dzieląc się  swoimi umiejętnościami oraz doświadczeniem:

  • IBA – President – Mr Derrick Lee
  • AIBES – President – Mr Giorgio Fadda
  • IBA – European President – Mr Ron Busman

Ponadto uczestniczyliśmy w profesjonalnie przygotowanych prezentacjach produktów firm które wspierają JWC:

  • Tequila,Rum – Dom Costa
  • Wina, Champagne – Mr Rudy Rinaldi
  • Syropy MONIN – Mr Eric Bouton
  • Disoranno, Sambuca – Mr Francesco Leoni
  • Finest Call – Mr Marco Canova
  • Wina -  Bisol
  • Wódka Orzeł – Mr Fabio Bacchi


W ciągu tego krótkiego pobytu znalazł się również czas na odwiedzenie destylarnii Luxardo, oraz destylarnii Bonaventura Maschio. Tam  zobaczyliśmy  jak produkuję się liczne likiery oraz grappę.

Podczas tego kursu zostaliśmy podzieleni na cztery zespoły, uczestniczyłam w teamie Americano. Zadaniem każdej grupy było opracowanie buizness planu oraz przygotowanie Aperitifu dla pozostałych uczestników szkolenia. Moja grupa  opracowała plan kasyna o nazwie Casino Americano Vanezia. Projekt ten został  wysoko oceniony przez prowadzących zajęcia.

Równie istotnym elementem kursu,  była samodzielnie przygotowana  prezentacja przez uczestników spotkania. Mogła ona  dotyczyć  miejsca pracy, produktu krajowego lub autoprezetacji. Zaprezentowałam  produkt polski dostępny również na rynku światowym, mianowicie  Żubrówkę.  Uczestnicy bardzo entuzjastycznie  zareagowali na moją prezentację,  okazało się, że jest to produkt znany,  o dobrej renomie na świecie. Podczas prezentacji przeprowadziłam również degustację, jednak najmilej wszyscy zostali zaskoczeni,  gdy każdy otrzymał miniaturkę wódki żubrówki.  Dziękuję bardzo  grupie CEDC Group oraz pani Monice Melnickiej za  współpracę  i pomoc w  zaopatrzeniu  i  dostarczeniu  niezbędnych  produktów  potrzebnych  do prezentacji.

Podczas całego pobytu kilkakrotnie zwiedzaliśmy Wenecję. Odwiedziliśmy takie miejsca jak Hotel Excelsior Resort, Westin Hotel, Hilton Hotel, Kawiarnię Florian, byliśmy również na prezentacji nowej polskiej wódki ORZEŁ, znanej w Polce jako Wódka Czysta Żołądkowa Gorzka.
Wszyscy uczestnicy ukończyli kurs. Wymieniliśmy  się doświadczeniem i poznaliśmy  wzajemnie.

Przygodę z barmaństwem zaczęłam stosunkowo niedawno bo w czerwcu 2010. Ukończyłam kurs I stopnia a trzy miesiące później kurs II stopnia. Uczestniczę w licznych konkursach i zjazdach barmańskich. Poznałam  wielu serdecznych ludzi,  otwartych na wiedzę i doświadczenie  z zakresu barmaństwa . Szansę uczestnictwa w JWC zawdzięczam członkostwu w SPB, firmie Tymbark, która była głównym sponsorem tegorocznego wyjazdu, ale przede wszystkim Panu Dariuszowi Kosiorkowi, świetnemu  nauczycielowi,  który we mnie uwierzył  i pozwolił na samorealizację w tej dziedzinie.

 

Z barmańskim pozdrowieniem
Monika Krzemieniewska

 

Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria