INTERNATIONAL BARTENDERS ASSOCIATION TRAINING CENTRE ITALY
The Elite Bartenders Course (JWC) Europa 2011
11 al 21 April 2011
We Włoszech znajduje się magiczne miejsce, jest nim Wenecja. To właśnie tam co roku odbywa się szkolenie dla najlepszych barmanów z całego świata, które ma na celu podnoszenie kwalifikacji zawodowych, przybliżenie zagadnień dotyczących zarządzania, nawiązywanie relacji pomiędzy barmanami należącymi do stowarzyszeń barmańskich, zjednoczonych w International Bartenders Association.
buy footwear | 【6月上旬発売予定】 ナイキ エアフットスケープ モーション 全4色 - スニーカーウォーズW tym roku, w szkoleniu wzięło udział 19 barmanów z całego świata. Uczestnicy przyjechali z: Singapuru, Brazylii, Holandii, Finlandii, Szwecji, Chorwacji, Rumunii, Serbii, Słowenii, Włoch, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Czech, Rosji no i oczywiście z Polski. Porozumiewaliśmy się w języku angielskim. Zakwaterowani zostaliśmy w hotelu w centrum miasta Vanezia Mestre.
Zajęcia odbywały się codziennie od godziny 9:30 do 19:30 z przerwą na lunch. Podczas kursu poruszane były następujące zagadnienia:
Zajęcia prowadzili dzieląc się swoimi umiejętnościami oraz doświadczeniem:
Ponadto uczestniczyliśmy w profesjonalnie przygotowanych prezentacjach produktów firm które wspierają JWC:
W ciągu tego krótkiego pobytu znalazł się również czas na odwiedzenie destylarnii Luxardo, oraz destylarnii Bonaventura Maschio. Tam zobaczyliśmy jak produkuję się liczne likiery oraz grappę.
Podczas tego kursu zostaliśmy podzieleni na cztery zespoły, uczestniczyłam w teamie Americano. Zadaniem każdej grupy było opracowanie buizness planu oraz przygotowanie Aperitifu dla pozostałych uczestników szkolenia. Moja grupa opracowała plan kasyna o nazwie Casino Americano Vanezia. Projekt ten został wysoko oceniony przez prowadzących zajęcia.
Równie istotnym elementem kursu, była samodzielnie przygotowana prezentacja przez uczestników spotkania. Mogła ona dotyczyć miejsca pracy, produktu krajowego lub autoprezetacji. Zaprezentowałam produkt polski dostępny również na rynku światowym, mianowicie Żubrówkę. Uczestnicy bardzo entuzjastycznie zareagowali na moją prezentację, okazało się, że jest to produkt znany, o dobrej renomie na świecie. Podczas prezentacji przeprowadziłam również degustację, jednak najmilej wszyscy zostali zaskoczeni, gdy każdy otrzymał miniaturkę wódki żubrówki. Dziękuję bardzo grupie CEDC Group oraz pani Monice Melnickiej za współpracę i pomoc w zaopatrzeniu i dostarczeniu niezbędnych produktów potrzebnych do prezentacji.
Podczas całego pobytu kilkakrotnie zwiedzaliśmy Wenecję. Odwiedziliśmy takie miejsca jak Hotel Excelsior Resort, Westin Hotel, Hilton Hotel, Kawiarnię Florian, byliśmy również na prezentacji nowej polskiej wódki ORZEŁ, znanej w Polce jako Wódka Czysta Żołądkowa Gorzka.
Wszyscy uczestnicy ukończyli kurs. Wymieniliśmy się doświadczeniem i poznaliśmy wzajemnie.
Przygodę z barmaństwem zaczęłam stosunkowo niedawno bo w czerwcu 2010. Ukończyłam kurs I stopnia a trzy miesiące później kurs II stopnia. Uczestniczę w licznych konkursach i zjazdach barmańskich. Poznałam wielu serdecznych ludzi, otwartych na wiedzę i doświadczenie z zakresu barmaństwa . Szansę uczestnictwa w JWC zawdzięczam członkostwu w SPB, firmie Tymbark, która była głównym sponsorem tegorocznego wyjazdu, ale przede wszystkim Panu Dariuszowi Kosiorkowi, świetnemu nauczycielowi, który we mnie uwierzył i pozwolił na samorealizację w tej dziedzinie.
Z barmańskim pozdrowieniem
Monika Krzemieniewska
Fotorelacja w skrócie - więcej w zakladce galeria