W przeddzień Świąt Wielkanocnych, kiedy wszyscy wyhamowują pośpiech w ramach obowiązków zawodowych nadarzyła się okazja do spotkania przedstawicieli Kompani Piwowarskiej z pionem szkoleniowym Stowarzyszenia Polskich Barmanów w tym rekomendowanych szkół I-szego stopnia.
best Running shoes brand | Nike sneakersSpotkanie odbyło się 21.04.2011 w Poznaniu w siedzibie okręgu Zachodniego SPB w Poznańskiej Akademii Barmanów. Tematyka dotyczyła spraw merytorycznych, Norbert Gajb z KP przygotował nową prezentację z tematu „Profesjonalny wyszynk piwa”, która wdrażana będzie na szkoleniach I-go i II-go stopnia w SPB. W trakcie prezentacji na bieżąco podsuwaliśmy pomysły modyfikacji pod kątem odbiorców i w efekcie powstała wersja wyczerpująca temat w tym zakresie.
Kompanię Piwowarską reprezentowali ponadto: Monika Zienkowicz – koordynator ds. szkół SPB i Sebastian Henkiel oraz Łukasz Solarski, dzięki któremu współpraca SPB z KP zaistniała.
W skład delegacji SPB weszli: Prezydent Ryszard Berent, Bogdan Gałuszka, Ryszard Matusiak, Piotr Dziadkowiec, Ryszard Maciejewski i pełniący rolę gospodarza Dariusz Kosiorek.
Po opuszczeniu Sali konferencyjnej udaliśmy się do baru, gdzie czekał na nas znany w środowisku piwowarskim ze swej wiedzy i zamiłowania do tematu Maciej Chołdrych. Przygotował dla nas prezentację – quiz, który miał na celu rozwiać wiele mitów krążących w gastronomii i poparł, to dowodami. W prezentacji mieliśmy okazję porównać organoleptycznie wiele typów piw i krótko je scharakteryzować.
Całemu spotkaniu towarzyszyła perspektywa dalszej współpracy w oparciu o zdobyte już doświadczenia z lat poprzednich i chęć wspólnego propagowania wiedzy o piwie.
Rozmowom nie było końca, nawet podczas smacznej kolacji w Tapas Bar na Starym Rynku, na którą zaprosiła nas Kompania Piwowarska.
Kolejny raz potwierdziło się, że do tanga trzeba dwojga, stąd przyszłość we wspólnym działaniu.
Z barmańskim pozdrowieniem
Dariusz Kosiorek