Warsztaty pod znakiem jałowca

Już po raz drugi aktywni członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów mieli okazję spotkać się w Poznańskiej Akademii Barmanów. Tym razem 13-go lipca odbyły się "Warsztaty jałowcowe", czyli rodzaje, smaki i praktyczne zastosowanie jałowcówek dostępnych w Polsce i nie tylko.
 W sumie zgromadziliśmy 21 rodzajów alkoholi z tej grupy. Myślę, że gdyby wszystkie firmy odpowiedziały, a nie tylko Bacardi – Martini Polska i CEDC, które dostarczyły swoje giny, moglibyśmy zgromadzić więcej produktów.

jordan Sneakers | Nike SB Unveils Parra-Designed Olympic Federation Kits

Doborowe towarzystwo otwierał prototyp ginów, będący zarazem przedstawicielem holenderskiego typu jałowcówek - Genever firmy Bols, oryginalne kamionkowe opakowanie wzbudzało zainteresowanie wśród uczestników szkolenia. Genever - nie jest obecny w Polsce, ale każdy kto choć trochę podróżuje w kierunku zachodnim Europy, a tym bardziej zdobywa tam doświadczenie w barach, przyzna, że jest to częsty gość w port folio lokali gastronomicznych.

Grupę London Dry Gin otworzyły takie giny jak Lubuski, Seagram's, Finsbury, Stock, Fraser's i wiele innych. Giny klasy Premium - Bombay Sapphire, Beefeater 24, Saffron Gin, Plymouth, Hendrick's lub Larios 12 zostały ogólnie uznane za najprzystępniejsze w smaku, nie powodując zbytniego zniechęcenia do jałowca. Mieszaliśmy różne kompozycje od standardów typu Martini Cocktail poprzez Gimlet, Gin Fizz, aż do kompozycji własnych uczestników szkolenia.

Nie mogło zabraknąć też przedstawicieli kolejnego typu ginu i stąd obecność jałowcówki z Niemiec - Steinhaeger. Ciekawy, nietypowy jak dla jałowcówek smak zwrócił wszystkich uwagę, a butelka podobna do Genevera, przyciągała wzrok.

Oczywiście warsztaty nie mają na celu wychwalać jedne, a pogrążać inne alkohole pod względem jakości. Ideą tych spotkań jest możliwość osobistego przekonania się o istotnych różnicach smaku i zapachu, a także właściwego użycia do konkretnego koktajlu.
Dziękuję wszystkim za przybycie, a firmom za produkty i zapraszam ponownie na kolejne spotkanie, tym razem z TEQUILĄ, być może 15-go września.

 

Zapraszam.

Z barmańskim pozdrowieniem
Master Bartender - Darek Kosiorek