VI Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów

Witam Was Drodzy Barmani - Członkowie SPB.

Pragnę poinformować, że 3 czerwca 2011 roku odbędzie się  VI Beskidzki Konkurs Młodych Barmanów.

Jak pokazuje doświadczenie z roku na rok zwiększa się zainteresowanie polskich szkół profesjonalnym przygotowaniem młodzieży do wykonywania zawodu barmana. Powoli powstaje historia współpracy Stowarzyszenia Polskich Barmanów ze szkołami gastronomicznymi i hotelarskimi w Polsce. Wielu z nas, doświadczonych barmanów, chętnie dzieli się swoją wiedzą, a przede wszystkim doświadczeniem, z młodszymi adeptami naszej profesji. Uczniowie szkół, nieraz bardzo zdolni i ambitni, chętnie biorą udział w naszych zajęciach, a pragnąc zweryfikować swoje umiejętności, z zapałem i determinacją przygotowują się do konkursów barmańskich.

best shoes | Air Jordan Release Dates Calendar

Bardzo ważny udział w  wysokim poziomie kształcenia biorą nauczyciele – pasjonaci, którzy starają się stwarzać sprzyjające warunki kształcenia swoich uczniów, umożliwiając im rozwój i zdobywanie nowych umiejętności podczas kurów w szkołach. Znamiennym przykładem takiej owocnej współpracy nauczycieli i członków SPB jest niedawny międzynarodowy sukces ucznia z Bielska-Białej podczas konkursu we Francji. Z podziwem zauważam także, jak znaczna część nauczycieli, jako wykształceni pedagodzy, za własne środki, poświęcają swój prywatny czas aby uzyskać dodatkowe kwalifikacje na kursach I i II Stopnia w Akademii Z. T. Nowickiego, by w ten sposób móc lepiej poznać specyfikę naszego zawodu. Sami nie starają się być mentorami, bo w większości nie pracowali na stanowisku barmana, a ponieważ zależy im na wysokim poziomie kształcenia młodzieży, od wielu lat z ogromnym zaangażowaniem współpracują z naszą organizacją.

Od lat naszym partnerem i popularyzatorem profesjonalnej sztuki barmańskiej jest dyrekcja i  grono pedagogiczne Zespołu Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych w Cieszynie. To właśnie w tej szkole,  narodził się kiedyś pomysł organizacji konkursów barmańskich dla młodzieży.  W tym roku odbędzie się kolejna, VI edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Barmanów. Zadowalającym i pokrzepiającym jest fakt, że konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem, dlatego mamy nadzieję na dalszą współpracę i następne edycje w przyszłości.

W imieniu organizatorów, pragnę serdecznie zaprosić do uczestnictwa w konkursie. Zachęćcie przedstawicieli szkół, z którymi stykacie się w swojej pracy zawodowej, do wzięcia udziału w tym ważnym dla środowiska barmańskiego wydarzeniu.

I trochę więcej……
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej,

Stowarzyszenie Dla Rozwoju Przedsiębiorczości, Edukacji i Kultury Młodzieży „EkoGa”
oraz Stowarzyszenie Polskich Barmanów

ma przyjemność zaprosić Państwa na

VI BESKIDZKI KONKURS MŁODYCH BARMANÓW

pod Honorowym Patronatem Starosty Powiatu Cieszyńskiego

1. Konkurs odbędzie się 3 czerwca 2011r w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie,     plac Londzina 3.

2. Zgłoszenia uczestników konkursu – receptury przyjmowane są drogą elektroniczną Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do poniedziałku 30 maja 2011r. W miarę możliwości prosimy o wcześniejszą deklarację uczestniczenia w konkursie z informacją o ilości startujących uczniów.

3. Sponsorami konkursu są:

  • BROWN FORMAN POLSKA SP. Z O.O. – produkty alkoholowe
  • CENTRUM WINA SP. Z O.O. - Monin puree owocowe,
  • RED BULL SP. Z O.O. – Red Bull
  • GRUPA MASPEX WADOWICE – Tymbark soki owocowe
  • WYDAWNICTWO REA S.J. – literatura branżowa

4. Do przygotowania drinków należy użyć jedynie produktów z port folio wyżej wymienionych firm, dostępnych na polskim rynku. Dopuszcza się użycie innych produktów takich jak mleko, śmietanka, napoje gazowane, wody mineralne itp. Produkty te oraz elementy dekoracji uczestnicy zabezpieczają we własnym zakresie. Dokładna lista produktów zapewnionych przez organizatora będzie dostępna na stronie internetowej www.zseg.cieszyn.pl .

5. Oprócz nagród w poszczególnych kategoriach przyznane zostaną nagrody specjalne:

  • I za najlepszą technikę pracy oraz,
  • II za najlepszą dekorację drinka z kategorii Soft Drink Smoothies.

Jury oceniające dekoracje będzie się składać z członków Stowarzyszenia Polskich Barmanów.

6. Wpisowe wynosi 30.00 zł/osobę (opłata obejmuje m.in. obiad dla uczestnika)  na konto szkoły 06 1560 1023 2116 1038 8538 0004 z dopiskiem „6 BKMB” do dnia 30.05.2011r.

7. W dniu konkursu zapraszamy wszystkich na poczęstunek do kawiarenki. Istnieje również możliwość skorzystania z dodatkowego obiadu w cenie 10zł.

8. W dniu konkursu rejestracja uczestników odbywać się będzie od 8.00 – 9.00.

9. Odprawa uczestników przed konkursem o godz. 9.30

Rozpoczęcie konkursu o godz. 10.00

10. W karcie zgłoszeniowej, w punkcie >>INFORMACJA O UCZNIU<< należy wpisać typ szkoły, klasę, osiągnięcia zawodowe ucznia, zdobyte kwalifikacje zawodowe (np. odbyte kursy barmańskie, szkolenia), jego zainteresowania, plany na przyszłość, itp.

11. Komplet dokumentów będzie dostępny na stronie internetowej www.zseg.cieszyn.pl

12. Wszelkich informacji udzielają:
- Sylwester Ochman tel. 502453623, email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Urszula Zwardoń tel. 502454351.

Ze szczegółami konkursu możecie zapoznać się na stronie internetowej www.zseg.cieszyn.pl

Wszelkich informacji udzielają również:
- Sylwester Ochman tel. 502453623, email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Urszula Zwardoń tel. 502454351.


Z barmańskim pozdrowieniem

Prezes Okręgu Południe
Stowarzyszenia Polskich Barmanów
Bogdan Gałuszka